Gündem ‘Drone’a karşı kartal’

‘Drone’a karşı kartal’

13.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uçuş emniyetini olumsuz yönde etkileyen drone kullanımını engellemek için çalışmalar yaptıklarını belirten DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, “Drone’a karşı en etkili yöntem kartal. Bunu kullanabiliriz” dedi

‘Drone’a karşı kartal’

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Serdar Hüseyin Yıldırım, DHMİ’nin Florya’daki sosyal tesislerinde yıllık değerlendirme toplantısı yaptı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, son zamanlarda artan drone (insansız hava aracı) kullanımı, Atatürk Havalimanı’nın son durumu ve üçüncü havalimanıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Özellikle son dönemde drone kullanımının artmasıyla uçuşlar için tehlike oluşturabildiğini söyleyen Yıldırım, “Drone ile ilgili en büyük sıkıntı, kimin elinde ne var bilememekti.

Kayıt mecburiyeti
Son düzenlemeyle dronelara kayıt mecburiyeti getirildi. Dronelara karşı şu an en etkili olan yöntem kartal kullanımı. Hollanda’da Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda kullanılıyor. Kartal gidiyor, yakalıyor.
Şu an en etkilisi bu olduğu görülmüş. ’Kırgızistan’dan getirip burada kullanabilir miyiz?’ diye kartalı da düşündük. Şu an sadece bir fikirden ibaret, bir çalışma yok ama hepsini değerlendiriyoruz” dedi.
3. Havalimanı’na başlanmasıyla çok ciddi tecrübe kazandıklarını anlatan Yıldırım, “2015’in ilk yarısında, olaya biraz ’inanılmaz’ bir şekilde yaklaşıyorlardı. Özellikle kredi sözleşmesinin imzalanıp inşaatın da hızlı ilerlediğinin görülmesinin ardından ’Ne zaman açacaksınız? Biz neresinden tutabiliriz’ gibi soruların şekli değişti.

Ciddi talep var
‘Dünyanın en büyük havalimanını yapıyorsunuz, biz de bir yerinde olalım’ diye başta Asya, Avrupa ve Amerika’dan, havacılıkta gelişmiş bütün ülkelerden, bize talep var. Özellikle kıta avrupasında; Frankfurt, Paris, Amsterdam, Münih, Zürih gibi ana aktarma merkezleri çok ciddi anlamda etkileyecek” dedi.