Gündem ‘Dürer’in düş gücü sınırsız’

‘Dürer’in düş gücü sınırsız’

13.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen ay Mixer’in ‘Sessions’ sergisinde yer alan güncel sanatçı Mediha Didem Türemen’in bir eseri Viyana’daki Albertina Müzesi’nin daimi koleksiyonuna dahil edildi

‘Dürer’in düş gücü sınırsız’

Güncel sanatçı Mediha Didem Türemen, Viyana’da bulunan Albertina Müzesi’nin daimi koleksiyonuna ‘Albert Dürere’e Saygı’ adlı eseriyle katılan Türkiye’den üçüncü isim oldu. Türemen ile hem Albertina Müzesi’nin koleksiyonuna dahil edilen işini hem de planlarını konuştuk.
Eser nasıl ortaya çıktı?
Alman ressamın 1512 tarihli ‘Mavi Kuzgunun Kanadı’ndan esinlenerek ortaya çıkan aside yedirme çinko baskılarımla başlayan bir seri diyebilirim. ‘Ustaya saygı’ fikriyle, Dürer’in kanadına dikkatimi çekip yolu açansa amcam ve ustam Ali İsmail Türemen.
Bu eser ne kadar bir süre içinde koleksiyona dahil edildi?
2013’ten beri Dürer’in kanadı üzerine çalışıyor olmam ve Floransa Bienali’ndeki ödülüm beni müzeyle buluşturdu. Ağustosta Dürer’in bu eserinin orijinalini görmek ve müzeden bilgi almak için görüşmek istemem sonrasında başlayan bir yazışma süreci oldu. Ardından müzenin şef küratörü Dr. Metzger’in bu eser üzerine yaptığım işleri görmesiyle başlayan hızlı bir süreç gerçekleşti.

‘Dürer’in düş gücü sınırsız’


Albrecht Dürer sizin için ne ifade ediyor?
Albertina gibi baş döndürücü koleksiyona sahip bir müzede orijinal eserlerini yakından gördüğüm ilk ressam Albrecht Dürer’di. Onun eserini çalıştığımdan, özel bir izinle müzenin şef küratörü bana metal ‘hazine’ dairesinde 1512’den beri halka açık olarak sadece yedi kez sergilenmiş ‘Mavi Kuzgunun Kanadı’ adlı eserini gösterdi. Benim için büyük bir deneyimdi.
Doğançay ve Sarkis var
Albertina Müzesi’nin kalıcı koleksiyonuna Türkiye’nin önde gelen ressamlarından Sarkis ve Burhan Doğançay’ın eserleri dahil edilmişti. Müzenin koleksiyonunda Avrupa resminin birbirinden önemli birçok isminin eserleri var. Müzede 140 parçalık en kapsamlı Albrecht Dürer koleksiyonunun yanı sıra, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rembrandt, Picasso, Andy Warhol, Gustav Klimt, Egon Schiele ve Paul Cézanne’ın aralarında bulunduğu isimlerin eserleri yer alıyor.