Gündem ‘Düşünmek ve sorgulamak çıkarıldı’

‘Düşünmek ve sorgulamak çıkarıldı’

08.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

MEB’in 10 Şubat’a kadar askıya çıkardığı yeni müfredat taslağı tartışılmaya devam ediyor. Taslakta felsefe dersiyle ilgili getirilmek istenilen değişiklikleri eleştiren Eğitimci Yazar Şahin Aybek, felsefede alan merkezli öğretimden tarih merkezli öğretime geçildiğine dikkat çekiyor.

‘Düşünmek ve sorgulamak çıkarıldı’

Din felsefesi ünitesiyle birlikte tanrının varlığıyla ilgili görüşlere yer verilen konuların kaldırıldığına dikkat çeken Şahin’in eleştirileri ve önerileri şöyle:

- Dünya tarihi filozofların tarihidir. Felsefenin yaşamın her alanının içinde olduğunu düşündüğümüzde, felsefesiz bir düşünmenin ve düşünmesiz bir kalkınmanın olmayacağını anlıyoruz. Taslakta daha önceden konu merkezli olarak ele alınan felsefe ders içeriği felsefe tarihi şeklinde değiştirilmiş. Taslakta Bilgi, Varlık, Ahlak, Sanat, Din, Siyaset, Bilim Felsefesi üniteleri yani tüm üniteler kaldırılmış. Ders üniteleri İlk Çağ, Orta Çağ, Rönesans ve 17. yy., Aydınlanma, Çağdaş Felsefe şeklinde olmuş.

Haberin Devamı

- Eski programın felsefe tarihi açısından eksik olduğunu düşünürsek; çözüm olarak önerimiz sistematik felsefenin ve felsefe tarihinin paralel olarak işlenip bütüncül bir şekilde birbirini tamamlamasıdır. Taslakta temel beceri ve yeterlilikler sistematik felsefeye uygun belirtilmesine rağmen programın içeriği felsefe tarihi şeklinde. Seçmeli okutulan Felsefe Tarihi dersi Felsefe dersinin yerine konulmuş. 11. sınıfta ilk defa felsefe ile tanışacak öğrencilere bu müfredat ağır gelir.

- Taslağa önemli filozoflar konmamış. Felsefenin dinsel ve mitolojik açıklamalara bir tepki olarak çıktığı ilk dönem olarak kabul edebileceğimiz doğa felsefesi ve Milet okuluna yer verilmemiş. ARKHEci filozoflar yani her şeyin kendisinden türediği bir ilk maddeye inananlar yok. Thales ve Pisagora yer verilmemiş. Milli bir eğitim sistemi istenmesine rağmen Mevlana’dan başka kimse yok. İslam felsefesinde Gazali gibi sezgici bir filozofa yer verilirken İbn-i Rüşd gibi akılcı bir filozofa yer verilmemiş.

Haberin Devamı

Marks ve Sartre yer almıyor

- Günümüze damgasını vurmuş en önemli iki filozof Karl Marks ve Jean Paul Sartre’dır. Bu filozofların ikisine de yer verilmemiş. Bu dünya basınında haber olur ve bizi uluslararası bilim ve felsefe çevrelerinde zor duruma düşürür.

- Anarşist, sosyalist ya da sosyal demokrat filozoflara atıfta dahi bulunulmamış. Çağdaş felsefenin Foucault, Feuerbach, Adorno gibi önemli isimlerine yer verilmemiş. Cumhuriyet dönemi felsefi düşüncesinin kurucuları olarak gördüğümüz Macit Gökberk, Nermi Uygur, İonna Kuçuradi müfredatta olmalıydı. Sartre, Albert Camus gibi varoluşçu filozoflara yer verilmemesi felsefe bilmemekten başka bir şey değildir.

- Sağlıklı din algısı oluşturmada önemli olan din felsefesi kaldırılmış, tanrının varlığıyla ilgili görüşlere yer veren konular çıkarılmış.