Gündem ‘Düzenleme 93 bin kişiyi ilgilendiriyor’

‘Düzenleme 93 bin kişiyi ilgilendiriyor’

18.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bozdağ, KHK kapsamında getirilen düzenlemeye ilişkin,“Şu andan cezaevlerinde 214 bin kişi var. Bunlardan 93 bin kişiyi bu düzenleme ilgilendirmekte. İlk etapta 38 bin kişinin tahliyesi olacaktır” dedi

‘Düzenleme 93 bin  kişiyi ilgilendiriyor’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, A Haber televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bozdağ, KHK ile ilgili, “Şu anda Türkiye cezaevlerinde 214 bin kişi bulunmaktadır. Bunlardan 93 bin kişiyi bu düzenleme ilgilendirmektedir. İlk etapta 38 bin kişinin tahliyesi söz konusu olacaktır. Bunların bir kısmı, büyük bir kısmı açık cezaevinden, diğer kısmı da kapalı cezaevlerinden olması söz konusu olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Tahliyelerin başladığını belirten Bozdağ, “Cezaevlerimizin kapasitesinin üzerinde de bir yoğunluk söz konusu. Hem bu yoğunluk bu kararın alınmasında etkili hem de bu cezaevlerinde bulunan insanların topluma kazandırılması bakımından bir oryantasyona ihtiyaç duyulması burada önemli” diye konuştu.

‘Gülen tutuklanmalı’

Bozdağ, “Bu düzenlemeyi Meclis Genel Kurulu’nda da görüşüp yasalaştıracağız ki ileride herhangi bir kargaşaya, tereddüde imkan olmasın diye. Af gündemimizde yok, aklımızda da yok bundan sonra da olmayacaktır” dedi.

‘ABD için tehdit’

Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in ABD’den iadesine ilişkin Bozdağ, ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmanın talebin ulaşmasının ardından ilgili ülkeye geçici tutuklama tedbirini uygulamasını emrettiğini vurguladı. Bozdağ, “Bizim beklentimiz, aramızdaki iade anlaşmasının ilgili hükümleri çok açık. Bu hükümlerin tartışmasız imzacı devlet tarafından, ABD tarafından uygulanması gerekir. Şu ana kadar ABD yetkili makamları buradaki hükmün gereğini yerine getirmediler” dedi. ABD’li yetkililerin Gülen’in Türkiye’de artık karşılığının olmadığını görmesi gerektiğini belirten Bozdağ, “Türkiye’de yaşanan darbe teşebbüsüne benzeri FETÖ’nün okullarının olduğu ülkelerde de var.

Haberin Devamı

Bu endişenin ABD de olması lazım. Fetullah Gülen yanındakilere ‘CIA ve MOSSAD’dan korkmayın, çünkü onların donunun rengine kadar biliyoruz’ diyor. Bunların ABD için de şimdi olmasa bile uzun vadede bir tehdit oluşturacağı çok açıktır. ABD’nin bu konuyu bir kez daha düşünüp karar vermesi gerektiğine inanıyorum, iade ihtimalini ben yüksek görüyorum. Eğer iade etmezse Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler 15 Temmuz’dan öncesi gibi olması oldukça zor olacaktır” diye konuştu.

‘Çember daraldı’

Bozdağ, FETÖ’nün “hava kuvvetleri imamı” olduğu ileri sürülen Adil Öksüz ile ilgili de, “Gürcistan’da olduğuna dair bilgiler araştırıldı ama bunlar doğrulanmadı. Gürcistan’da değil. Şu anda Türkiye içinde olduğunu tahmin ediyoruz ve çemberin daraldığını da ben düşünüyorum. Yakında İçişleri Bakanlığımızın oluşturduğu ekipler tarafından Adil Öksüz yakalanıp yargıya eminim ki teslim edilecektir” dedi.

Haberin Devamı

‘İade kapsamına alınıyor’

11 Temmuz’da “AB ile imzalanan Belçika Kaidesi” protokolüne de değinen Bozdağ, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve ailesine dönük suikast girişiminin de söz konusu olduğunu anımsattı. Bozdağ, söz konusu protokolle devlet başkanına ve ailesine yönelik suikast veya suikast girişimlerinin siyasi suç olarak değerlendirilmeyip iade kapsamına aldığını vurguladı. Bozdağ, “Bu nedenle bu kural nedeniyle Türkiye’nin haklılığı var. Bunu bir siyasi suç olarak değerlendirmeleri mümkün değil. Bizim savcılıklarımızın, sulh ceza hakimliklerine yaptıkları talep üzerine verilen yakalama kararları içerinde Cumhurbaşkanına suikast girişimi nedeniyle de yakalama kararı çıkartıldığını ve iadenin bunun da konu edildiğini ifade etmek istiyorum. Bu protokol, Türkiye’nin elini güçlendirmektedir” ifadesini kullandı.