Gündem ‘Eğit-donat’ için ilk aşama tamam

‘Eğit-donat’ için ilk aşama tamam

18.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda iki gün süren heyetler arası görüşmelerde Suriye’deki ılımlı muhaliflerin eğitim ve donatım faaliyetlerinin içeriği ve konumu ile koalisyon faaliyetleri kapsamında Türkiye’deki üslerin kullanımı konuları ele alındı.

‘Eğit-donat’ için ilk aşama tamam

Toplantılar önceki gün sona ererken, tarafların hazırlayacağı raporların üst birimlere ve hükümetlere sunulacak olması nedeniyle eğit-donat takviminin ekim sonu gibi netleşeceği ifade ediliyor. Kulislerde en geç kasım ayının ortalarına doğru, eğitilme gayesiyle ılımlı muhaliflerin Türkiye topraklarına getirilebileceği konuşuluyor.
Kulislere yansıyan bilgilere göre Türk tarafı, Suriye’de güvenli bölge oluşturulmasını savunuyor, bu bölgelere ilerleyen dönemde eğitilecek ılımlı muhaliflerin yerleştirilmesi hedefleniyor. Türkiye’nin, görüşmeler sırasında eğitim faaliyetlerine katılacak “ılımlı muhaliflerin” seçilmesi konusunda belirleyici olmayı istediği öğrenildi. Bu doğrultuda Türkmenlerin eğitilip donatılmasının zorunlu olduğuna işaret edilirken, Özgür Suriye Ordusu içindeki bazı unsurlarının PYD ile yakınlaşması nedeniyle, ÖSO unsurlarının seçiminde de Ankara’nın belirleyici olması zorunluluğunun altı çizildi. PYD unsurlarının eğitiminin de Türkiye’de yapılamayacağı vurgulandı.
İlk aşamada 2 bine yakın muhalifin eğitilmesinin mümkün olduğu değerlendirilirken, eğitim süresinin 3 ya da 4 ay ile sınırlandırılması ve eğitimin 150 ya da 200’er kişilik gruplar ile yapılması öngörülüyor. Eğitimlerin, Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurları ile MİT’e bağlı birimlerce gerçekleştireleceği ifade ediliyor.
Türk tarafı, eğitimlerin sınıra yakın bir bölgede olmasını istiyor. Diyarbakır merkezli 7. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki bir üssün tercih edilmesi öngörülüyor. Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gaziantep ya da Malatya seçenekleri üzerinde durulduğu belirtiliyor. Kırşehir’in Kaman ilçesinde bulunan jandarmaya ait Şehit Orgeneral Bahtiyar Aydın Kışlası’nın da altyapısının yeterli olduğu, buralarda eğitim faaliyetlerinin yapılabileceği değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Donatım için İncirlik

Muhaliflerin donatılması konusunda da İncirlik dışındaki bir üssün kullanımına Türk yetkililer soğuk bakıyor. ABD ya da başka bir koalisyon unsuru tarafından muhalifleri donatmak amacıyla getirilecek hafif silahların, İncirlik Üssü’ne indirilmesi ve buradan eğitimlerin yapılacağı alana götürülmesinin gündemde.