Ekonomi ‘Ekonomik güven’de artış devam ediyor

‘Ekonomik güven’de artış devam ediyor

29.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomik Güven Endeksi’nin, darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz öncesine kadar olan dönemde hesaplanan verilere göre yükselişini sürdürdüğü ve temmuz ayında, bir önceki aya göre yüzde 14.9 artışla 95.73’e çıktığı bildirildi.

‘Ekonomik güven’de  artış devam ediyor

TÜİK açıklamasına göre, ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü, inşaat ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. TÜİK temmuz ayı açıklamasında, önceki açıklamalardan farklı olarak manşet endeksin oluşturulmasında kullanılan alt endekslerin, her ayın ilk iki haftasında derlenen verilerden oluşturulduğunu vurguladı. Bu, manşet verinin hesaplanmasında kullanılan alt endekslerde de başarısız darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz öncesi verilerinin kullanıldığı anlamına geliyor.

Ekonomik güven endeksi ocak ayında 83.9 çıkmış, şubat ayında 71.46’ya geriledikten sonra, takip eden aylarda yükselişini sürdürmüştü. TÜİK endeksin, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması ortalama üzeri güveni, 100’den küçük olmasıysa ortalama altı güveni göstermekte...