Gündem ‘Elinde tabancasıyla aynı arabaya bindi’

‘Elinde tabancasıyla aynı arabaya bindi’

19.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi gecesi eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Mendi’nin kaçırılmasıyla ilgili iddianame hazırlandı. İddianamede Mendi’nin, kendisini Akıncı Üssü’ne götüren arabaya Tuğgeneral Timurcan Ermiş’in de elinde tabancayla bindiğini söylediği belirtildi

‘Elinde tabancasıyla  aynı arabaya bindi’

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Galip Mendi’nin kaçırılmasına ilişkin, aralarında eski Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş’in de bulunduğu dört şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Ender Coşkun’un hazırladığı iddianamede, 15 Temmuz’da bir tümgeneralin kızının düğünü için Ankara Gazi Orduevi’nde bulunan Mendi’yi alıkoyarak Akıncı Üssü’ne götüren şüpheliler eski Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Mendi’nin eski emir subayı Murat Yılmaz, Oktay Eksen ve Halil Kumcu şüpheli olarak yer aldı.
En etkin komutanlık
Şüphelilerin, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “silahla birden fazla kişi tarafından birlikte kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle ve kamu görevini sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle kişiyi cebir tehdit ve hile ile hürriyetinden yoksun kılma”, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarından cezalandırılması istendi.
Galip Mendi’nin müşteki sıfatıyla yer aldığı iddianamede Jandarma Genel Komutanlığının, demokrasiye karşı yapılan tüm darbe faaliyetlerinde en etkin komutanlık olduğunun değerlendirildiği belirtildi. Bu nedenle Orgeneral Mendi’nin sözde Yurtta Sulh Konseyi açısından darbe girişiminde önemli bir yere sahip olduğu tespiti yapılan iddianamede, Mendi’nin Ankara Gazi Orduevi’nde bir meslektaşının kızının düğününde bulunduğu, şüphelilerden Timurcan Ermiş’in, sözde Yurtta Sulh Konseyi tarafından, Mendi’nin enterne edilerek darbe girişiminin merkezi Akıncılar Üssü’ne getirilmesi için görevlendirildiği belirtildi. İddianamede ifadesine de yer verilen Mendi, düğündeyken saat 21.00’den sonra emir astsubayı tarafından Genelkurmay nizamiyesinde çatışma olduğunun söylendiğini, konuyu netleştirmek için telefonla aradığı Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Merkezi ve Genelkurmay’da kimseye ulaşamadığını söyledi. Düğüne sivil kıyafetle gelen emir subayı Piyade Yarbay Murat Yılmaz’ın Genelkurmay 2. Başkanı’nın karargahta beklediğini söylediğini aktaran Mendi, düğüne geldiği arabaya bindikten sonra Ermiş’in de elinde tabancasıyla aynı arabaya bindiğini kaydetti. Arabanın ön tarafında emir subayı Yılmaz’ın bulunduğunu anlatan Galip Mendi, araçtakilere, “siz eşkıya mısınız, çete misiniz?” diye bağırdığını, yol boyunca Ermiş’in kendisine silah doğrulttuğunu, Akıncı’da el ve ayaklarına plastik kelepçe takıldığını, ağzına da bir bant yapıştırıldığını anlattı. Mendi, “Bu olaydan dolayı mağdur oldum, bunu yapanlardan şikayetçiyim” dedi.

ByLock operasyonu: 25 gözaltı
FETÖ’ye yönelik soruşturma kapsamında “ByLock” kullandığı iddia edilen 25 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 13 kişi gözaltına alınırken, diğer şüphelilerin yakalanmasına çalışılıyor. Anadolu Ajansı’nın gözaltı kararı verilenler arasında üç Türkiye Barolar Birliği (TBB) çalışanının olduğunu haberleştirmesi ve bunun medyada “Türkiye Barolar Birliği’ne FETÖ operasyonu” diye yansımasına karşılık TBB’den yapılan açıklamada, “Söz konusu gözaltı kararları, Barolar Birliği çalışanlarına yönelik değildir” denildi. l ANKARA Milliyet

‘Bayramlıkları hazırlayın’ mesajı gelmiş
Antalya’da FETÖ’ye yönelik soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan işadamı Sabri Akbaş, cezaevindeki örgüt üyelerinin koğuşta “Koğuşta 15-20 gün önce ‘Bayramlıklarınızı hazırlayın Amerika’dan mesaj geldi, dişinizi sıkın, bayrama bayramlıklarınızı hazırlayın’ diye konuştular. İçeride herkesin bir umuda ihtiyacı var o umudu herkes yayıyor ve kendilerini diri tutmaya çalışıyorlar” dedi. Ara kararı açıklayan mahkeme, Akbaş’ı adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
l Antalya AA

Sincan’a beş yeni duruşma salonu
Adalet Bakanlığı tarafından FETÖ üyeleri ve darbe girişimine katılanların yargılamaları için yeni duruşma salonlarının inşa edilmesi kararı alındı. Bu kapsamda, şubatta Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne Sincan Cezaevi Yerleşkesi’nde 150’şer kişilik beş yeni duruşma salonu inşa edilecek. Yapımı için çalışmaların başlatıldığı yeni duruşma salonları ses, görüntü ve güvenlik sistemleriyle donatılacak. Sanık sayılarının az olduğu bazı davalar mahkemelerce alınacak kararların ardından yapılacak yeni duruşma salonlarında görülecek. l ANKARA AA