Gündem ‘En büyük sorunumuz sığınmacılar’

‘En büyük sorunumuz sığınmacılar’

07.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un 425 bin nüfuslu ilçesinde en büyük üç sorunun göç, asayiş ve otopark olduğunu belirten Demir, ‘Bin yeri mühürledik ve bu yerler 6 ay süreyle açılmayacak. Kapalıçarşı’nın 554 yıllık birikmiş problemini çözüyoruz’ dedi

‘En büyük  sorunumuz  sığınmacılar’

İstanbul’un Fatih ilçesi son yıllarda tarihi ve kültürel miras yerine Suriyeli sığınmacılar, günlük kiralanan daireler ile gündeme gelse de ilçede birçok önemli proje de hayata geçirilmeye devam ediyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 425 bin nüfuslu ilçede en büyük üç sorunun göç, asayiş ve otopark olduğunu belirtti.
İlçedeki kira fiyatları da son dönemde fahiş rakamlara ulaştı. Bunun sebebi nedir?
Eskiden Eminönü Nişanca bölgesi Afrikalılar’ın mesken tuttuğu bir yerdi. Ancak Suriye’de yaşanan iç savaş en çok bizim ilçemizi etkiledi. Kontrolsüz büyüme eski Fatih’i tetikledi. Sığınmacıların akınıyla Fatih’e katma değer sağlayan, Fatih’in değerlerini yaşayan ve yaşatan insanlar süreç içerisinde buradan uzaklaştı. Birçok kişi dairesini kısa süreli kiraya vermek suretiyle haksız kazanç elde etmeye başladı. Normalde 1500 lira olması gereken daireler, emlakçılar aracılığıyla 4 bin lira gibi rakamlara kiralanmaya başladı. Bu durum bizim açımızdan kabul edilebilir değil. Gerekli çalışmaları başlatarak, vergi müfettişleri, zabıta ve polis denetiminde çalışmalara başladık. Kasımda çıkartılan KHK ile kısa süreli, günlük kiralamaya yasak getirildi. Günlük kiralıklarla mücadelemiz devam ediyor. İlçemizde en sıkıntılı yerlerin başında İskenderpaşa Mahallesi geliyor. Yaptığımız sosyal doku analizine göre bölgede ikâmet edenlerin yüzde 50’sinin 3 aydan daha kısa süreli oturumda bulunduğu anlaşıldı. Fatihli yurttaşlarımızın yüzde 33’üne göre yabancı sığınmacılar en büyük sorun. Yüzde 27 ile güvenlik problemi ifade edildi. Bugüne kadar İskenderpaşa, Aksaray, Molla Gürani, Akşemettin mahallelerinde 20 bin 481 daire ve iş yerini denetledik. Günlük kiraya verilen daire sayısı 2 bin 349, kapalı daire sayısı 777 olarak kayıtlara geçti. 3 bin 400 yerin kısa süreli kiralamaya verildiğini tespit ettik. Bin yeri mühürledik ve bu yerler 6 ay süreyle açılmayacak. Ayrıca 5 yıl geriye dönük vergi denetim uzmanları da çalışma yapıyorlar. 32 emlakçı faaliyetten men edildi. Günlük kiralanan evler ile ev pansiyonculuğu farklı kavramlar. Bize göre ev pansiyonculuğu turizmin vazgeçilmez değerlerinden. Bunun farkındayız. Eski Eminönü ve Nişanca’da buna uygun binalar mevcut. Gerekli kurullarla görüşüp projeler hazırlayacağız.
Kentsel dönüşüm projeleri ne aşamada?
Türkiye’nin ilk kentsel dönüşümünü Suluke’de başlatmıştık. İstanbul’daki nüfus yoğunluğu artıyor. İnsanlarımız evlerini yenilemek istiyorlar. Kat yüksekliği sorunu ortaya çıkıyor. Bu durum uzun vadede İstanbul’a sıkıntılar getirir. Sulukule’de 614 daire yıkıp 614 daire yaptık. 20 bin liralık evler, şu an 600 bin liralık değere ulaştı. Vatandaşlara kredi kolaylıkları ve kira yardımları sağladık.

‘En büyük  sorunumuz  sığınmacılar’


‘Gecekonduları görüyorsunuz’

Diğer tarihi eserlerle ilgili belediye olarak çalışmanız var mı?
Bizans’tan kalma Bukuleon Sarayı ile ilgili rölöve çalışmasına başladık. Sarayın penceresinden gecekonduları görüyorsunuz. Bu olmamalı. İncili Köşk’te İBB çalışma yürütüyor. Anemas Zindanları ile ilgili çalışmalar var ancak projelendirmeye öncülük eden biziz.

‘Kapalıçarşı’nın röntgenini gördük’

Kapalıçarşı restorasyonunda son durum ne?
Kapalıçarşı’nın çatısını yapabilmeniz için kurul tarafından onaylanmış restorasyon projeleri olması gerekiyordu. Kapalıçarşı’nın röntgenini gördük. En büyük sorun altyapı. Kapalıçarşı’nın tümden restorasyonu yerine lokal müdahalelerle sıkıntılı dönemi aşabileceğimizi düşündük. Çatı bittikten sonra altyapı, sonrasında lokal müdahaleler başlayacak. Çarşının tüm projelerini hazırladık. 554 yıllık birikmiş problemini çözüyoruz.

‘Vatandaşlarımız ilçede kalmalı’

Yeni dönemde öne çıkan sorun ve çözümler neler olacak?
Göç, asayiş, otopark sorunlarının çözümü için çalışıyoruz. Ancak göçmenlerin ilçemizi mesken tutmaları elimizde olan bir durum değil. 1 Kasım seçimlerine göre, seçmen sayımız 8 bin azaldı. Fatih’e değer katan vatandaşlarımızın ilçemizde kalmalarını istiyoruz.