Gündem ‘En çok Ankara simidini ve İzmir incirini özledim’

‘En çok Ankara simidini ve İzmir incirini özledim’

16.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Ankara’ya gelen Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel madalyasını Genelkurmay Başkanı Akar’a teslim etti ›› Anıtkabir’i ziyaret eden ve Ata’nın huzurunda dualı saygı duruşunda bulunan Sancar, Türkiye’de en çok Ankara simidi ve İzmir incirini özlediğini dile getirdi

‘En çok Ankara simidini ve İzmir incirini özledim’

Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine geldiği Ankara’da, Nobel madalyasını ve sertifikasını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a teslim etti. Sancar 19 Mayıs’ta yeniden Ankara’ya gelerek, sertifika ve madalyasını sergilenmek üzere Anıtkabir’e armağan edecek. Sancar, “Bu Atatürk’ün ve cumhuriyetin madalyasıdır. 19 Mayıs’ta tekrar geleceğim ve Anıtkabir’e koyacağız” dedi. Erdoğan, Sancar’dan topluma sigaranın zararları konusunda mesaj vermesini istedi. Sancar, eşi Gwen Sancar ve manevi kızı Rose Pfifer önceki gece İsveç’in başkenti Stockholm’den İstanbul Atatürk Havalimanı’na, ardından da Ankara’ya geldi.

Haberin Devamı

Sancar’ı Esenboğa Havalimanı’nda karşılayanlar arasında Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Adana İl Başkanı Yunus Uzunlular da yer aldı. Adana Ülkü Ocakları Başkanlığı’nın düzenlediği bilgi yarışmasına adının verilmesi üzerine, Sancar’ın ağabeyi tarafından Ankara’ya davet edilen Uzunlular, bilgi yarışmasının görüntülerini ve fotoğraflarını Sancar ailesine gösterdi. Uzunlular, “Ocağa giden genç Atatürk olur, Alparslan olur, Fatih olur’ demiştik ama eksik söylemişiz. ‘Ocağa giden genç Prof. Aziz Sancar olur’ ibaresini de eklememiz gerek bundan sonra” dedi. Sancar da Yunus Uzunlular’ın ilgisine müteşekkir olduğunu ifade etti.

‘En çok Ankara simidini ve İzmir incirini özledim’


Bakanından boyacısına

Esenboğa Havalimanı’ndan sonra Bilkent Üniversitesi’nin kendisi onuruna düzenlediği programa katılan Sancar, burada yaptığı açıklamada, “Çok mutluyum, gördüğüm ilgiden dolayı hepinize çok minnettarım. Size layık olmaya çalışacağım” dedi. Erdoğan’ın davetine ilişkin de Sancar, “Bana çok gurur verdi. Milletimin bana kıymet verdiğini öğrendim. Çok dokundu bana. Gerçekten nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum ama milletime bu kadar faydası olacağını bilmiyordum. Hem yüksek devlet kademelerinden hem bakanından boyacısına kadar herkes ilgi gösteriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı


‘1 saat eğitimden konuştuk’

Sancar, Ankara’da ilk olarak Genelkurmay Başkanlığı’na giderek Orgeneral Akar’a Nobel madalyasını teslim etti teslim etti. Daha sonra Sancar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Erdoğan ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Kabulde Sancar’ın eşi ve manevi kızı da hazır bulundu. Sancar, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “1 saat eğitim konusunu konuştuk. Türkiye’deki eğitimle ilgili pek bilgim yoktu. Ben buradayken doğudaki kızların yüzde 90’ı okula gitmezdi şimdi yüzde 95’i okula gidiyor. Önemli aşamalar olmuş. Bana ilgiyi pozitif yorumluyorum. Türk milleti bilime, bilim insanına önem veriyor. Mardin’in Savur’undan gelen bir çocuk Nobel alırsa İzmir’den gelenler de bilim yapar. Bu bizdeki ilk bilim ödülüdür. Bunun birçok sebebi var. O nedenle üzüldüm. Gördüğüm bu kadar sevgi beni sevindirdi ama memleketim adına üzüldüm. Ben milliyetçi insanım.”

Haberin Devamı

Kanserle ilgili araştırmalarıyla ilgili de Sancar, “Sigara içmezseniz kanserin yüzde 50’si yok olur. Kanseri önlemek çok kolay. Bana gerek kalmaz. Cumhurbaşkanı, programlarda, ‘lütfen tekrar edin’ dedi. O nedenle tekrar ediyorum sigara içmeyin” dedi.

‘En çok Ankara simidini ve İzmir incirini özledim’


19 Mayıs’ta Anıtkabir

Nobel madalyası ve sertifikasını Genelkurmay Başkanı’na teslim ettiğini de hatırlatan Sancar şu ifadeleri kullandı: “Genelkurmay Başkanlığı kasasında saklanacak. 19 Mayıs’ta Allah kısmet ederse Anıtkabir’e koyacağız. Bu Atatürk’ün ve Cumhuriyetin madalyasıdır. 19 Mayıs’ta tekrar geleceğim ve Anıtkabir’e koyacağız. Cumhuriyet bir mucizedir. Okullar yarattı, bize özgüven verdi. Bana ABD’lilerden daha iyi eğitim verdi. Bana memleketim Savur olsun Kars olsun büyüdüğüm yerlerde çok güzel eğitim verdi. Ben memleketime çok minnettarım. 19 Mayıs’ta Mardin’i ziyaret etmeye çalışacağım. Anadolu’da 1000 yıllık tarihimiz var. Osmanlı’yla gurur duyarım.

Haberin Devamı

Kravatımda Osmanlı yakamda da Türkiye Cumhuriyeti rozeti var. Türkiye’ye dönmem mümkün değil. 69 yaşındayım. Türkiye’de ekip kurup yüksek seviyede araştırma yapmak 10 yıl alır. 79 yaşında zor olur. Türkiye’ye borcumu böylece ödemeye çalışacağım.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisinden bir görev üstlenmesini talep edip etmediği yönündeki soruya Sancar, “Ben korkuyordum aslında bana bir idari teklif yaparsa, cumhurbaşkanına ‘yok’ demek zor. Ama sağ olsun benden birşey istemedi” dedi. Bir gazetecinin, “Anıtkabir’de özellikle mozolenin önünde sanıyoruz, dua ettiniz” sözleri üzerine Sancar, “Müslüman bir kabre giderseniz Fatiha okursunuz. Tabii Atatürk’ün ruhuna fatiha okudum” yanıtını verdi.

Mozolede dualı saygı duruşu

Prof. Dr. Sancar, öğleden sonra da Anıtkabir’i ziyaret etti. Bu sırada kendisine eşi ve manevi kızının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı’ndan yetkililer ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik eşlik etti. Yaklaşık 1 saat Anıtkabir Komutanı ve yetkilileriyle görüşen Sancar, daha sonra mozoleye çıkarak, kendisine özel hazırlanan kırmızı karanfilleri bıraktı ve dua etti. Mozoleden ayrılırken, askeri yetkililer, Sancar’ın eşi ve kızına Anıtkabir hakkında bilgiler verdi. Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı da çektiren Sancar ve beraberindekiler Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni de gezdi. Anıtkabir ziyaretine yoğun ilgi gösterilen Sancar, vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı, çok sayıda vatandaş hatıra fotoğrafı çekilmek istedi.
ERDOĞAN’DAN SİGARA TALEBİ
Prof. Dr. Aziz Sancar, bilimsel çalışmalarına Türkiye’de devam edip etmeyeceği yönündeki soruya, “Şu anda 69 yaşındayım. Ekip kurup araştırma yapmak 10 yıl alır o zaman da zor olur” diye karşılık verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘programlarda sigaranın zararını anlatın’ talebinde bulundu. Gazetecilerin Türkiye’de en çok neyi özlediniz sorusuna Prof. Sancar, “en çok Ankara simidini ve İzmir incirini özledim” dedi.
Madalya Akar’a teslim
Sancar, dün ilk resmi ziyaretini sabah erken saatlerde Genelkurmay Başkanlığı’na gerçekleştirdi. Sancar, burada düzenlenen bir törenle Nobel madalyasını ve sertifikasını Orgeneral Akar’a teslim etti. Sancar’ın, sertifika ve madalyasını sergilenmek üzere Anıtkabir’e teslim edeceği bir başka tören için de 19 Mayıs’ta yeniden Ankara’ya geleceği öğrenildi.
‘En çok Ankara simidini ve İzmir incirini özledim’