Gündem ‘En fazla kardeşli’ belediye İstanbul

‘En fazla kardeşli’ belediye İstanbul

19.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 392 il ve ilçe belediyesinin 127 ülkeden bin 547 belediyeyle kardeş şehir protokolü bulunuyor. 280 kardeşe sahip İstanbul’u 142 kardeş belediyeyle İzmir izlerken, Ankara 126 kardeşle üçüncü sırada...

‘En fazla kardeşli’  belediye İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı sonrası Rotterdam ile İstanbul arasındaki kardeş şehir protokolünün iptal edilmesi, gözleri bu protokole çevirdi. Coğrafi olarak uzakta olan yerleşim yerlerinin kültürel ve ticari alışveriş amacıyla oluşturdukları birliktelikleri düzenleyen ‘kardeş şehir’ protokolü, ilk olarak 1920 yılında Birleşik Krallık’ın Keighley şehri ile Fransa’nın Poix-du Nord şehirleri arasında imzalandı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Türkiye’de 392 il ve ilçe belediyesinin 127 ülkeden bin 547 belediyeyle kardeş şehir protokolü bulunuyor. En çok kardeş şehre sahip belediye 280 protokolü olan İstanbul. İstanbul’u 142 kardeş belediyeyle İzmir izlerken, Ankara 126, Bursa 113, Antalya da 82 kardeş şehre sahip. Listede 1 kardeş şehri olan iller ise, Bitlis, Erzincan, Gümüşhane, Kastamonu, Karaman, Şırnak ve Ardahan. Artvin, Bingöl, Çankırı, Hakkari, Muş, Siirt, Tunceli, Aksaray, Bayburt ve Batman’ın ise hiçbir belediyeyle kardeşlik protokolü yok.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya yönelik uygulamalarıyla diplomatik krize yol açan Hollanda’nın Rotterdam şehri ile Türkiye’den Gölcük Belediyesi de ‘kardeş şehir.’ Rotterdam Belediyesi, 17 Ağustos depremi sonrası yapmış olduğu insani yardım çalışmalarıyla Gölcüklülerin sevgisini kazanmıştı.

Ortak noktaları sarımsak

Belediyeler arasındaki ilişkilerin yoğunlaştırılmasını amaçlayan kardeş şehir protokolü, haritada yerini dahi göstermenin zor olduğu pek çok il veya ilçeyle yakın ilişkiler kurulmasını sağlıyor. Sadece bir kardeş şehri olan illerden Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi de buna en güzel örneklerden biri. İspanya’nın Zamora Belediyesi ile kardeş şehir olan Taşköprü’nun bu belediyeyle ortak özelliği ise sarımsak. Bitlis’in Ahlat ilçesi de ABD’nin Margate şehriyle kardeş şehir.