Dünya 'Enayi avı' şebekesinin Türk ortağı ABD'de gözaltına alındı

'Enayi avı' şebekesinin Türk ortağı ABD'de gözaltına alındı

09.10.2016 - 07:23 | Son Güncellenme:

Dünyanın dört bir yanında 'enayi avı' dedikleri yöntemle dolandırıcılık yapan uluslararası bir şebeke çökertildi. Çete üyelerinden birinin Türk olduğu belirtildi.

Enayi avı şebekesinin Türk ortağı ABDde gözaltına alındı

Amerika ve diğer ülkelerde, genellikle emekli, yaşlı ve korumasız kişilere yolladıkları toplu elektronik postalarla, kurbanlarına yüklü para ya da değerli ödüller kazandıkları şeklinde mesajlar yollayarak tuzağa düşürdükleri kişileri dolandıran uluslararası bir şebeke çökertildi. Çete üyelerinden birinin Türk olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Çete üyeleri, kurbanlarına yüklü para ya da değerli ödüller kazandıkları şeklinde e-mail yolladıkları kişilerden, kazandıkları ödülü almaları için 50-55 dolar nakit, çek yada kredi kartı ödemesi yapmaları gerektiğini söyleyen ve bu yolla yılda 50-60 milyon dolar kazandığı belirtilen şebeke üyelerinden biri Ercan Barka adlı bir Türk çıktı. Türkiye'de yerleşik olduğu belirtilen 34 yaşındaki Barka, Eylül ayı başlarında seyahat için geldiği ABD'den Türkiye'ye geri dönmek için uçağa binmek üzere iken, New York JFK Havalimanı'nda yakalanarak gözaltına alındı. Kanada'nın Vancouver kentinde yerleşik uluslararası ödeme işlemi ve para servisi sağlayan PacNet Services Ltd. adlı kuruluşun, banka hesaplarına girerek tuzağa düşürdüğü kişilerin yatırdıkları paraları çektiği belirtildi.

ABD Adalet Bakanlığı, şebekenin bu işlemleri yaklaşık 20 yıldır yaptığını, şebeke elemanlarının dünyanın dört bir yanında tuzağına düşürdüğü kurbanlarından yılda 50-60 milyon dolar kazandıklarını açıkladı. Şebekenin modern dolandırıcılık yöntemine 'enayi avı' adı verdiği belirtildi.

Uluslararası bir suç örgütü olarak nitelenen PacNet adlı kuruluşun kara para akladığı da ABD Adalet Bakanlığı dosyasında yer aldı.