Gündem ‘Ergene’nin suyu 2018’de kullanılacak’

‘Ergene’nin suyu 2018’de kullanılacak’

07.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 15 adımdan oluşan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmaların sonuç vermeye başladığı belirtildi.

‘Ergene’nin  suyu  2018’de  kullanılacak’

Ergene Nehri’nden alınan suyun incelendiği İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi laboratuvarında siyanür miktarının litrede 1.73 mikrogram ölçüldüğüne işaret edilen açıklamada, bu miktarın, Devlet Su İşleri laboratuvarındaki analizde de litrede 6 mikrogram çıktığı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Birinci sınıfta’

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eroğlu, eylem planı çerçevesinde yürütülen çalışmalarla, Ergene’de kirliliğin yüzde 79 azaltıldığını vurguladı. Eroğlu, “AB ile uyumlu Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği’ne göre Ergene Nehri’ndeki su kalitesi, siyanür kirliliği açısından birinci sınıfa yükselmiş oldu. Diğer taraftan uluslararası literatüre göre insan için tek seferde öldürücü siyanür dozunun litrede 200-250 bin mikrogram olduğu dikkate alındığında, siyanür açısından nehirde korkulacak bir durum olmadığı görülecektir. 15 adımdan oluşan eylem planını tam anlamıyla hayata geçirdiğimizde Ergene’nin suyu, 2018’de uygun arıtmadan sonra sanayi için kullanma suyu ve sulamada kullanılacak hale gelecek” bilgisini verdi.