Gündem ‘Eşime inat başaracağım’

‘Eşime inat başaracağım’

02.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Toplumda ‘erkek işi’ olarak görülen boyacılık mesleğine kadın ustalar kazandırmayı amaçlayan proje kapsamında 15 ilde 300 kadına boyacılık eğitimi veriliyor. Kadınlar, ‘Bizim de yapabileceğimizi kanıtlayacağız’ diyor

‘Eşime inat başaracağım’

Mersin’de vahşice öldürülen Özgecan Arslan için ekranları karartan Filli Boya, kadın istihdamını artırmak ve kadını ekonomik olarak özgürleştirmek için örnek bir projeye imza attı.

Haberin Devamı

‘Eşime inat başaracağım’
Filli Boya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle kadınların çalışma hayatında etkin rol oynayabilmesi için kadınlara boyacılık eğitimleri vermeye başladı. ‘Filli Kadın Usta’lar 15 ildeki İŞKUR merkezlerine başvuran kadınlar arasından seçildi.

Eğitimleri başarıyla tamamlayanlar Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan belge alarak profesyonel boya ustası olmaya hak kazanıyor. Diyarbakır, Konya, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’ın da arasında bulunduğu 15 ilde verilen eğitimlerle 300 kadının ‘usta’ olması hedefleniyor. 5 gün süren eğitimlerde teorik ve uygulamalı dersler alan kadınlar projeden son derece memnun. Filli Boya’nın Gebze Fabrikası’nda gerçekleşen eğitimde bir araya geldiğimiz kursiyer kadınlar, boya ustası olmak ve kendi ayakları üzerinde durmak istediklerini dile getiriyor.

Haberin Devamı

‘Hayalimiz var’

Eğitime katılan kadınlardan biri Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji Bölümü’nü yarıda bırakan 29 yaşındaki İsimigül Şimşek. “Başka şeyler yapmak istediğim için okulu bıraktım” diyen Şimşek, erkeklerin belirleyici olduğu böyle bir sektörde kendisini kanıtlamak için birkaç arkadaşıyla eğitime katıldıklarını söylüyor:

“Bu işte erkeğin yapıp kadının yapamayacağı şey ne? Eğitimlerin öğretici ve pratiğe dayalı olması çok önemli. Burada birçok kadınla tanışıp arkadaş olduk. Arkadaşlarımla bir hayalimiz var. Her şeyini sıfırdan yapacağımız yeni bir yaşam alanı oluşturmak istiyorduk.”

‘Eşime inat başaracağım’
‘Eşim istemedi’

Evli ve 2 çocuk annesi Nazan Bilgin, eşinin boya ustalığı eğitimlerine katılmasını istemediğini ifade ediyor: “45 yaşındayım ve bugüne dek hiç çalışmadım. İstanbul Kurtköy’de oturuyorum ve her gün eğitimler için Gebze’ye geliyorum” diyen Bilgin, “Ben eğitimlerden son derece memnunum ama eşim ilk başlarda ‘Kadından boyacı mı olur?’ diyerek gitmemi istemedi. Ona bir kadının boya yapması normal gelmedi. Daha önce elime hiç fırça almamıştım, kurstan sonra ilk işim kendi evimi boyamak olacak.”

15 yıllık evli Saniye Coşkun ev hanımı. 2 çocuk annesi Coşkun, “Bir hafta boyunca eğitimler için Kağıthane’den buraya geldim. Daha önce evde ahşap boyuyordum. Boya konusunda arkadaşlarımdan daha tecrübeliyim. Burada daha profesyonelleştim. Eşim elimden bu tarz işler geldiği için katılmam konusunda bana çok destek oldu. Bundan sonra boyacılık yapıp kendi işimi kurmak istiyorum. Böylece aile bütçemize de destek sağlamak istiyorum” diyor.

Haberin Devamı

‘Hepsi çok istekli’

Filli Boya’nın Gebze Fabrikasında 11 kadına boyacılık eğitimi veren Erdem Kaya, şunları söyledi:

“15 yıldır çeşitli eğitimler veriyorum. İlk defa bu proje ile kadınlara da eğitimler vermeye başladık. Burada 5 gün boyunca 40 saat eğitim veriyoruz. Eğitimlerin 20 saati teorik 20 saati ise pratiğe dayalı. Eğitime katılan kadınlardan çoğu ilk defa boya yaptığı için biraz zorlanıyoruz. Ama hepsi çok istekli ve titiz. Eğitime katılan kadınların birçoğu sektördeki boya ustalarından daha iyi olacaklar. Öğrenciler de katıldıkları için çok memnun.”

‘Eşime inat başaracağım’
‘Erkeklerden çok daha iyi olacağız’

Uzun yıllar muhasebe elemanı olarak çalıştığını dile getiren 36 yaşındaki Özlem Özdemir, “3 yıldır işsizim. 10 yıl muhasebe işi yaptım daha sonra istifa edip organik tarım okudum. Başka kollara atılmak istiyordum. Bu eğitimler de benim istediğim gibi. Projeyi televizyondaki reklamlarda gördüm. İlk etapta belki tek başıma değil ama bir usta veya grup eşliğinde boyacılık yapabilirim. Aldığımız eğitimle erkek egemenliğinde olan mesleklerden biri olan boyacılığı kadınların da yapabileceğini kanıtlayacağız. Belgeli olacağımız için birçok erkek boya ustasından da önde olacağımızı düşünüyorum” diyor.

Haberin Devamı

‘Yanlışları görüyorum’

Muhasebe elemanı olarak çalıştığını belirten Mahiye Ön, boya ustası olmak için bir süreliğine işine ara verdiğini söylüyor. Bu kursa özel ilgisinin olduğunu belirten Ön, “Sertifikamı alıp masa başı işten kurtulup bu işi yapmak ve diğer kadınlara görnek olmak istiyorum. Bu kurstan önce renk seçmek ve temizlik dışında bir şeyle ilgilenmiyordum” diye konuştu.

“Evlenmeden önce çalıştım ama daha sonra işi bıraktım ve çocuklarımla ilgilendim” diyen 3 çocuk annesi Neşe Yılmaz da (36), “Boyacılık hiç bilmediğim bir şeydi. Ama iyi ki bu kursa gelmişim. Buraya İŞKUR aracılığıyla buraya geldim. Eşim kadın boya ustası fikrini benimsemedi ve ‘Yapamazsın’ dedi. Eşime inat başarmak istiyorum. Artık evdeki duvarlara baktığımda boyada yapılan yanlışları görebiliyorum” diyor.