Ekonomi ‘Ev’de yabancı için harekete geçelim

‘Ev’de yabancı için harekete geçelim

08.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) organizasyonu ile düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı’nda bir araya gelen akademisyenler, proje geliştiriciler, arsa sahipleri, kamu temsilcileri ve hukukçular; dönüşümün hızlı ve kesintisiz olarak ilerlemesi için görüş alışverişinde bulundu.

‘Ev’de yabancı için harekete geçelim

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye’nin master planları olmayan şehirler, yüzde 80’i risk taşıyan, enerji tasarrufu sağlanmamış binalar, yetersiz donanım alanlı yerleşimler ve kaçak inşaatlardan oluştuğunu vurgulayarak, kentsel dönüşümün çok hızlı ve kesintisiz sürekliliğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Dönüşümde hızlanmak için müktesep hak ve bürokrasi meselesinin halledilmesinin şart olduğuna değinen Durbakayım, özellikle bürokrasi tarafından ‘yorulduklarını’ söyledi. Durbakayım, şöyle devam etti:

“Bir gayrimenkul projesine başlarken arsa sahibi ile yapımcı firma arasındaki ilk ilişki o arsa ile ilgili tapu ve imar bilgilerinin paylaşımıdır. Bu bilgiler resmi olarak alındıktan sonra bu arazi ile ilgili taraflarca tapu daireleriyle belediyelere verilecek bir sözleşme ile mevcut haklar sabitlenmelidir. Projelerimizi tasdik ettirip, ruhsat alıp, pazarlama aşamasına getirene kadar kat ettiğimiz yollarda karşılaştığımız bürokratik engeller bizleri çok yoruyor. Sürekli değişen kanun ve yönetmelik maddeleriyle her belediyedeki farklı uygulamalar da canımızdan bezdiriyor. Ayrıca gayrimenkul sektöründe daha fazla yabancı sermaye ve yatırımcı görmek istiyorsak bir takım radikal kararlar ile müktesep hak ve bürokrasi meselesinin halledilmesinin şart olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Az kazanmaya hazırız’

‘Kentsel dönüşüm yasası’ olarak bilinen 6306 sayılı kanunda yapılan son değişikliklerin yansımalarına değinen sektör temsilcileri, özellikle il ve ilçe belediyelerinin kentsel dönüşüme başlamadan önce bulundukları bölgenin 50 yıllık ekonomisini, nüfusunu ve altyapısını planlayacağı master planlarını yapması gerektiğine dikkat çekti. Aşçığlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise, Türkiye’de kentsel dönüşümün yerine yapısal dönüşüm yapıldığını belirterek, “Sadece yapıları dönüştürüyoruz. Master planlarla devlet otoritesiyle yerel yönetimlerin desteğiyle dönüşüm yapılmalı. İnşaat sektörü teşvik edilmeli. Biz bu işi seferberlik gibi yapmalıyız. Deprem tarafından tehdit ediliyoruz. Biz az kazanmaya hazırız” dedi.