Gündem ‘Evliliği kimi zaman kurtuluş sanıyorlar’

‘Evliliği kimi zaman kurtuluş sanıyorlar’

28.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adana’daki mahkemeler, 2013 yılının değişik dönemlerinde yaşı küçük olup da evlenebilmek için resmi karar almak isteyenler ile cinsel tacize uğrayanların başvurularını inceledi.

‘Evliliği kimi zaman kurtuluş sanıyorlar’

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Olguları Değerlendirme Heyeti’ne başvuran mahkeme, toplamda 207 gebe ergenle ilgi adli ve tıbbi değerlendirme yapılması, bu kişiler hakkında rapor düzenlenmesini istedi. Raporları hazırlayan Adli Olguları Değerlendirme Heyeti’nin girişimiyle, mahkemelerden gönderilen 207 kişinin bilgilerini ele alan bir tez çalışması yapıldı.
Çalışmanın ayrıntılarını paylaşan ÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Yolga Tahiroğlu, “İncelemede istismarcıların yüzde 12’sinin aileden biri, yüzde 30’unun aile dışından tanıdık veya yabancı biri ve yüzde 71’inin de eşi kabul edilen kişi olduğu görüldü. Oranların toplamı yüzde 100’ü aşıyor. Bunun nedeni de, yaklaşık 5 kızdan birinin birden fazla kişi tarafından istismar edilmesidir” dedi.

Haberin Devamı

‘% 88’inde ihmal’

Yüzde 88’inde ihmal öyküsü bulunduğunu aktaran Tahiroğlu, şunları kaydetti: “İstismarcısı eşi kabul edilen kızların yaklaşık 5’te biri cinsel ilişki sırasında zor, şiddete maruz kaldığını bildirdi. İstismar ve ihmal ortamında büyümüş bu kızlar kimi zaman evliliği, kurtuluş sanmakta ve yaşadığı ortamdan kurtulmak için tecavüzcüsü ile evlenmeye bile razı olabiliyor.” l DHA