Gündem ‘Ey Zekeriya Öz, iddianamene sahip çık!’

‘Ey Zekeriya Öz, iddianamene sahip çık!’

19.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay’ın ‘Yasak somut delile dayanmıyor’ diyerek yurtdışı yasaklarını kaldırdığı Ergenekon sanıkları, firari savcı Zekeriya Öz’ü eleştirdi. Sanıklar Öz’ün talebiyle yıllardır yurtdışına gidemediklerini vurguladı

‘Ey Zekeriya Öz, iddianamene sahip çık’

Ergenekon’un tartışmalı savcısı Zekeriya Öz’ün yurtdışına kaçtığının ortaya çıkmasının ardından gözler 7.5 yıl önce “Kaçma şüpheleri var” diyerek haklarında yurtdışına çıkış yasağı konulmasını talep ettiği sanıklara döndü. Adli tedbir kontrolü olarak haklarında yurtdışına çıkış yasağı konulan bir kısım Ergenekon sanıkları için Yargıtay, “Yasak somut delile dayanmıyor” diyerek yasağı kaldırdı. “Yurtdışına çıkış yasağı” kaldırılanlar arasında CHP İzmir Milletvekilleri Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski emniyet müdürü avukat Adil Serdar Saçan, gazeteci Adnan Bulut ve Teğmen Mehmet Ali Çelebi bulunuyor.

Haberin Devamı

Yargıtay’a başvuru

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2009/191 esas sayılı Ergenekon davası hükmüyle ilgili olarak Yargıtay Ceza Dairesi henüz temyiz incelemesini tamamlamadı. Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararının tahliye edilen sanıkların bir kısmı adli kontrol yöntemlerinden olan yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırılması için Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne başvurmaya başladı. Bu kapsamda Yargıtay, başvuru yapan sanıkların yurtdışına çıkış yasaklarını kaldırdı. Yargıtay, kararında gerekçe olarak şunu yazdı:

“CMK’nın 109 ve müteakip maddeleri gereğince tutuklama sebeplerinin varlığı halinde adli kontrol uygulanabilir. Adli kontrolden amaç mahkumiyet hükmünün kesinleşmesi halinde kaçmayı engellemek suretiyle infazın sağlanabilmesidir. Dosya içeriğine ve talebin kapsamına göre hakkında kaçma şüphesini gösterir somut olgu bulunmayan sanık hakkındaki adli kontrolün devamına karar vermek ileride telafisi imkansız zararlara yol açabileceğinden talebin kabulü ile CMK’nın 111. maddesi gereğince adli kontrol kararının kaldırılmasına karar verildi.”

Haberin Devamı

‘Ey Zekeriya Öz, iddianamene sahip çık’

Karar duruşmasına ellerinde bavullarıyla gelen ve duruşma salonunun önünde eşiyle beklerken görülen fotoğrafını yayımlayan Fatma Sibel Gürcihan, “Yurtdışına kaçan savcının koydurduğu yasakla yurtdışına çıkamıyorum iyi mi?” eleştirisinde bulundu.

Yurtdışından gelenlere çıkış yasağı konuldu
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hüküm kurduğu sırada firarda olan Bedrettin Dalan ve Mustafa Bakıcı, kendi istekleriyle Türkiye’ye dönmüştü. Kararla birlikte ayrılan dosyalarına bakmakla ise İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi görevlendirilmişti. Mahkeme kendi istekleriyle gelerek teslim olan bu sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu.
‘Teğmen paketlettim diye övünüyordun’
Yurt dışına çıkış yasağı kaldırılan sanıklar ise bu yasağı talep eden firari Savcı Zekeriya Öz’ü sert dille eleştirdi. Ergenekon sanıkları, sosyal medyadan paylaştıkları mesajlarında kendilerinin kaçmadığını belirterek Öz’e “Türkiye’ye dön” çağrısında bulundu.
Yasağı kısa süre önce kaldırılan sanıklardan eski İstanbul Organize Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, “7 sene sonra, Yargıtay yurtdışına çıkış yasağımı kaldırdı. 23 Eylül 2008’den beri yasaklıydım. Mahkemede de söyledim, ‘Bizim ne dirimiz ne de ölümüz bu vatandan ayrı kalamaz’ diye. Kalmadı da. Kaçan hainler koydurmuştu yasağı” dedi.
Teğmen Mehmet Ali Çelebi ise, “Güzel haberim var: Yargıtay Ergenekon’dan yurtdışına çıkış yasağımızı kaldırdı. Ama Zekeriya Öz’ün arkasından gitmeyeceğiz, vatanımızdayız! Ey Zekeriya Öz, ‘Şırnak’tan teğmen paketlettim de getirttim’ diye övünüyordun, seni nereden paketleyip almak lazım! Neredesin sen?” diye yazdı.
‘Bakü’den döndüm’
Gazeteci Adnan Bulut ise, “2013’te Ergenekon’da 7.5 yıl ceza alınca ‘Şeref madalyam. Vatan sağolsun’ yazmıştım. Cezayı isteyenlerin şerefi Erivan pazarında satılık şu an! Ergenekon’da ceza alınca Bakü’den döndüm. Gözaltında pasaportuma el konuldu. Dosya Yargıtay’da. Gel iddianamene sahip çık. Ermenistan’a sığınma Zek!” dedi.
Gazeteci Fatma Sibel Gürcihan ise sosyal medya hesabından davanın sanıklarından eşi Behiç Gürcihan’la karar duruşmasına gittikleri güne ilişkin bir fotoğraf paylaştı. Ellerinde bavullarıyla duruşma salonunun önünde eşiyle beklerken görülen Fatma Sibel Gürcihan, “Yurtdışına kaçan savcının koydurduğu yasakla yurtdışına çıkamıyorum iyi mi?” eleştirisini yaptı.