Kültür Sanat "Eyvah Türkler" yine Roma'ya geliyor!

"Eyvah Türkler" yine Roma'ya geliyor!

02.10.2012 - 14:40 | Son Güncellenme:

BU yıl ’Mamma Li Turchi’ (Eyvah Anneciğim Türkler Geliyor) sloganıyla 2’ncisi gerçekleştirilecek olan Roma Türk Filmleri Festivali, Nuri Bilge Ceylan’ın ’Üç Maymun’ filmiyle perdelerini açacak.

Eyvah Türkler yine Romaya geliyor

Düzenlendiği ilk yıl büyük ilgi gören Türk Filmleri Festivali, 18-21 Ekim tarihleri arasında İtalyan sinemaseverlerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde, Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ve Roma Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenecek olan festivalin, Onursal Başkanlığını yine usta yönetmen Ferzan Özpetek üstlenirken, onur konuğu ise ödüllere doymayan Yönetmen Nuri Bilge Ceylan olacak. Türk Sineması’nın tüm renklerini İtalyan seyircisiyle buluşturmayı hedefleyen festival, bu yılki programında da Türk Sineması’nı panoramik bir bakışla ele alıyor.

Haberin Devamı

Festival, genç yönetmenlerin filmlerinden, ustaların kilometre taşı eserlerine, popüler sinema örneklerinden, festivallerden ödüllerle dönen yapımlarına geniş bir çerçevede sinema seyircisinin karşısına çıkarken, kısa filmlerle belgesellere de programında yer veriyor. Festival, Nuri Bilge Ceylan’ın, 2008 Cannes Film Festivali’nde ’En iyi Yönetmen’ ödülü başta olmak üzere pek çok ödül kazanan filmi "Üç Maymun" ile perdelerini açacak.

SEÇKİN KONUKLAR

Geçen yıl beğeniyle karşılanan, İtalyanlar’ın tarihi deyişi ’Mamma Li Turchi’ (Eyvah Anneciğim Türkler Geliyor) sloganı, yine festivalin sloganı oldu. Festival nedeniyle Türkler adeta Roma’ya çıkarma yapacak. SRP İstanbul çatısı altında gerçekleştirilecek olan festivalin konukları arasında, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AB Bakanı Egemen Bağış, Yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve Ebru Ceylan, Cem Yılmaz ve Ahu Yağtu Yılmaz, Yılmaz Erdoğan ve Belçim Bilgin Erdoğan ile Serra Yılmaz yer alıyor.

Haberin Devamı

NURİ BİLGE CEYLAN İSMİ İTALYA’DA HEYECAN YARATTI

Geçen yıl İtalyanlar’ın festivale çok ilgi gösterdiğinin altını çizen Roma Türk Filmleri Festivali Başkanı Serap Engin, DHA’ya yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"İtalyan sinemaseverler ve sektör çalışanları, filmlerimizin gösterileceği Casa del Cinema’ya bizim festivalin ne zaman başlayacağını soruyorlarmış. Ayrıca Nuri Bilge Ceylanın festivale konuk olması yine İtalya’da büyük bir heyecanla karşılanmış. Yıllarca İtalya’da yaşayan Özpetek ve Ceylan gibi 2 usta ismin bir arada olması, onları çok memnun etmiş."

ÖDÜLLÜ FİLMLER

SRP İstanbul’dan yapılan açıklamaya göre, festival’in ’Filmleriyle Geliyorlar’ bölümünde, Özcan Alper’in son filmi, tez çalışması için Diyarbakır’a giden ve burada ertelediği acısıyla yüzleşen Sumru’nun öyküsünü anlatan ’Gelecek Uzun Sürer’, Ümit Ünal’ın yönettiği, başrollerini Serra Yılmaz, İdil Fırat ve İrem Altuğ’un paylaştığı ’Nar’, Zeki Demirkubuz’un merakla beklenen filmi ’Yeraltı’ ve Orhan Eskiköy ile Zeynel Doğan’ın yönettikleri, 2012 Adana Altın Koza Film Festivali’nden ’En İyi Film’ ödülüyle dönen ’Babamın Sesi’ yer alıyor.

Haberin Devamı

CEYLAN’A ONUR ÖDÜLÜ

Roma Türk Film Festivali’nin ’Ustaya Saygı’ bölümünün konuğu ise dünyaca ünlü Yönetmen Nuri Bilge Ceylan. Ceylan’a ayrıca festivalin ilk gününde Onur Ödülü verilecek. Yönetmenin Taşra Üçlemesi’ni oluşturan üç filmi; 23’ü uluslararası olmak üzere toplam 47 ödül kazanarak Türkiye’nin en çok ödül alan filmi olan yapıtı ’Uzak’, uluslararası alanda tanınmasını sağlayan ’Mayıs Sıkıntısı’ ve ’Kasaba’, festivalin ’Ustaya Saygı’ bölümünde seyirciyle buluşacak.

KOMEDİ FİLMLERİ DE UNUTULMADI

Festivalde, komedi filmlerini de unutulmadı. ’Türkler Neye Gülüyor?’ bölümünde, Türkiye’nin kitleleri peşinden sürükleyen filmlerine de yer veriliyor. Hakan Algül’ün yönettiği ve başrollerinde Ata Demirer ile Demet Akbağ’ın yer aldığı ’Eyvah Eyvah’ ve Yılmaz Erdoğan’ın, Türk komedi sinema tarihinde bir dönüm noktası kabul edilen ’Vizontele’ filmi bu bölümde İtalyan seyircisini selamlayacak. Festivalin belgeseller bölümünde ise, Mehmet Sait Tunç ile Uğraş Salman’ın yönettikleri, özgün konusuyla öne çıkan ’Anlat Bana-Dövmeler/Ağıtlar/Hikayeler’ seyirciyle buluşacak.

Haberin Devamı

CANNES’DAN ROMA’YA

Roma Türk Film Festivali, Kısa Filmler seçkisinde de, Türkiye’nin güçlü ve özgün seslerine yer veriyor. Rezan Yeşilbaş’ın yönettiği, Belçim Bilgin’in oynadığı, Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü’nü kazanan "Sessiz", Merve İnce’nin yönettiği, başrolünde Nursel Köse’nin yer aldığı "Gassal" ve Sezen Kayhan imzalı, ödüllü film "Erik Zamanı", Roma Türk Film Festivali Kısa Filmler bölümünde yer alacak.

Yazarlar