Ekonomi ‘Fiberde ortak altyapıyla büyük tasarruf mümkün’

‘Fiberde ortak altyapıyla büyük tasarruf mümkün’

20.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, fiberde ortak yatırım ve paylaşım çağrısı yaptı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırladığı Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’nı değerlendiren Süel, bu yıl  hayata geçirilecek eylem planının altyapıda ortaklığı teşvik ettiğini söyledi.

‘Fiberde ortak altyapıyla büyük tasarruf mümkün’

Süel, bu ortaklığın Türkiye ekonomisine ciddi bir tasarruf sağlayacağını belirterek, “Türkiye’nin 2023 yılına kadar fiber altyapısı minimum 500 bin kilometre olmalı, bugün 274 bin kilometre civarında. Bir evin önünün 3 kere kazılıp 3 farklı operatörün hat geçirmesi aynı yola 2 tren rayının döşenmesi gibi mükerrer bir yatırım. Bu yatırımları ayrı ayrı yapmak ülke ekonomisine çok ciddi bir yük getirecek. Bunun yerine yatırımları ortak yapmamız durumunda ülkemiz ekonomisi 37 milyar TL’lik bir tasarruf sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Adil maliyet modeli

Ulusal Genişbant Strateji ve Eylem Planı’nın altyapıda ortaklığı teşvik ettiğine işaret eden Süel, “Bu kapsamda, planın yürürlüğe girmesi ile bu sorunların da ortadan kalkacağına, böylece çok daha hızlı ve etkin bir şekilde yatırımlarımızı hayata geçirebileceğimize inanıyoruz. Bu hedeflere ulaşmanın bir önkoşulu da sürdürebilir rekabet. Bunun için de altyapıya erişimde adil bir maliyet modeli oluşturulmalı. Mevcut rekabet aksaklığını gidermek için daha iyi bir erişim fiyatlama modelinin de bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor” talebinde bulundu.

500 bin km’lik ağ hedefi var!

Bugün ülkemizin hane başına yüzde 13’lük sabit genişbant yaygınlık oranıyla OECD ülkeleri arasında sonuncu sırada yer aldığını da belirten Hasan Süel, şöyle konuştu: “Her 100 evden yalnızca 13’üne fiber götürebiliyoruz. Planın uygulanmaya başlanması ile hedef 2023’e kadar 100 evden 50’sine fiber ulaştırmak. Bugün ülkemizde en az 1 Gbit/s hızlarda genişbant erişim sağlanabilen hane bulunmuyor. Planın hayata geçmesi ile hedef, 2023’e kadar 100 evden 20’sine bu hızlarda fiber erişimi sunabilmek. Kullanım alanına baktığımızda ise Güney Kore 574 bin kilometre fiber uzunluğu ile yüzde 100, Portekiz ise 545 bin kilometre fiber uzunluğu ile yüzde 70 fiber yaygınlığına ulaşılmış durumda. Türkiye olarak bu ülkelerden 7 kat fazla yüzölçümüne sahip olmamıza karşın ülkemizdeki fiber uzunluğu sadece 284 bin kilometre. Planın uygulanmasıyla, bugün 284 bin kilometre olan fiber ağı 500 bin kilometreye ulaşacak.”