Fenerbahçe "Fikri, IOC verdi"

"Fikri, IOC verdi"

13.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Asbaşkan Turhan Şahin, Kenan Evren Lisesi projesinin Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeleri tarafından önerildiğini söyledi.

Fikri, IOC verdi

SENAD OK - ÖZEL RÖPORTAJ

Haberin Devamı

F.Bahçe’nin Eğitim ve Yatırımlar Sorumlusu, “2008 Olimpiyat Oyunları için İstanbul adaydı. IOC heyeti geldi ve şehirdeki tesisleri inceledi. O sırada stadımızda yenileme çalışması ve kapasite arttırımı yapılıyordu. Projeyi, yeri ve stadı beğendiler, ardından ‘Burada bir yaşam alanı olması lazım’ diyerek stadın yan arazi ile bütünleşmemesi halinde eksik kalacağını belirttiler” ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe Kulübü ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki Kenan Evren Lisesi tartışması devam ediyor.

Her iki taraf da geri adım atmaya niyetli değil. Gündemi yakından meşgul eden bu konuyla ilgili olarak karşılıklı yazılı ve sözlü açıklamalar oldu.

Biz de süreci en yakından takip eden isimlerin başında gelen Fenerbahçe Asbaşkanı, Eğitim ve Yatırımlar Sorumlusu Turhan Şahin ile arazisi yakın zamanda alınan Kayışdağı’ndaki Fenerbahçe Koleji’nde buluştuk.

Haberin Devamı

Sarı-lacivertli yönetici bize A’dan Z’ye herşeyi, Fenerbahçe Kulübü’nün olaya bakış açısını ve yaşanan tüm gelişmeleri anlattı.

Şahin, öncelikle sohbete başlarken bu araziyi isteme sebeplerine şöyle açıklık getirdi:

“2008 Olimpiyat Oyunları için İstanbul adaydı. IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) heyeti geldi ve şehirdeki tesisleri inceledi. O sırada stadımızda yenileme çalıması ve kapasite arttırımı yapılıyordu. Projeyi, yeri ve stadı beğendi IOC yetkilileri. Ardından ‘Ancak’ dediler ve devam ettiler; ‘Burada bir yaşam alanı olması lazım. Çok merkezi bir yer burası. Buraya gelen insanların maç öncesi ve sonrasında zaman geçirebilecekleri bir alan gerekiyor. Şehrin içinde bir yer.’ Sonra hemen yandaki Kenan Evren Lisesi’nin bulunduğu araziyi sordular. Okul olduğunu söyledik. Stadın, okul arazisiyle bütünleşmemesi durumunda eksik kalacağını belirttiler. Fikir buradan çıktı. Biz de bu ziyaretin ardından hemen çalışmalara başladık. Zaten IOC’nin bu ziyareti sonrası söyledikleri, 2002 yılında yapılan protokolün amaç (*) kısmında da yer almıştır.”

RANT YOK

Şahin’e daha sonra Fenerbahçe’ye verilecek arazinin çok değerli olduğunu belirtip, bu duruma başka kulüpler ya da kurumların tepki gösterebileceğini hatırlattığımızda, “Arazi bize verilse rant olur. Ama bize verilmiyor. Sadece kiralanıyor. Arazi Maliye Bakanlığı’na ait. Üst kullanım hakkını alıyoruz. Bunun ticari bir amaçtan çok stadı bir kompleks, uluslararası standartlara uygun bir stat haline getirmek için istiyoruz. Bunu biz değil Dünya’nın en büyük spor teşkilatı söylüyor “Böyle yapmalısınız” diye. Biz brüt kârın yüzde 25’ini ve ayrıca her sene ciddi bir kira geliri vereceğiz devlete. Burası zaten devletin. Asla bize arazi veriliyor gibi bir durum söz konusu değil” dedi.

Haberin Devamı

Turhan Şahin, anlaşmazlık sonrası kulübün izleyeceği yol içinse “Son karar Genel Kurul’un. Mayıs ayında kongre üyelerimiz ne derse onu yapacağız. Hukuki olarak hakkımızı arayın derse arayacağız” ifadelerini kullandı.

İşte başlangıç noktası *

11.11.2002 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Valiliği (Milli Eğitim Müdürlüğü) ve Fenerbahçe Spor Kulübü arasında imzalanan protokolde İOC’nin stat ile ilgili bazı tespitleri protokolün amaç bölümüne şu şekilde yansımıştı:

Haberin Devamı

“Ülke Sporu’na ve Fenerbahçe Spor Kulübü’ne hizmet veren Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadyumu ile Kenan Evren Anadolu Lisesi, bitişik birbirine komşu iki kurumdur. Fiziki kapasitesi arttırılan ve uluslararası müsabakaların yapılacağı standartlara ulaştırılan Şükrü Saracoğlu Stadyumu, Kenan Evren Anadolu Lisesi’ni de içine alacak şekilde büyüme trendine girmiştir. Yoğun spor aktivitesine, törenlere ve konserlere sahne olan stadyum bölge trafiğini kilitlemekte, okulda yapılan eğitimi öğretimi de olumsuz etkilemektedir. Türk sporunu daha iyi seviyelere taşıyacak bir görevi yüklenmiş olan Şükrü Saracoğlu Stadı’nın tıkanıklılığını gidermek, Kenan Evren Lisesi’nin de modern binalarda yeterli derslik, laboratuvar ve sosyal tesisleriyle çok daha uygun fiziki ortamda eğitim öğretim hizmetlerini sürdürmesini sağlamak amaçlanmıştır.”

Kenan Evren Lisesi arazisi ile ilgili hikayenin başlangıç noktası ve bu noktanan ilk protokole yansıması bu şekilde oldu.

Haberin Devamı

Ön izin verildi ama!

Şahin ayrıca, mevcut Bakan Nabi Avcı’dan önceki üç bakanın protokolü imzaladığını ve bunun yanında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de yine protokolde imzası bulunduğunu söyledi.

Protokol sonrası zeminin durumunu tespit etmek için sondaj çalışması yapıldığını belirten Şahin, “Burada proje başlamadan önce ön izin yapmalısınız. Bu hukuki bir zorunluluk. Ön izin verilmesine karşın bir türlü sondaj çalışması yapamadık. 2004’ten bu yana her yıl ön izin için ücret ödüyoruz. Ama okulda eğitim - öğretim devam ettiği için izin verilmiyor. Eğitimin olmadığı dönemlerde yaz dönemlerinde izin vermediler” dedi. Şahin, 2004’ten bu yana ön izinler için her yıl ödeme yapıldığını ve toplamda 1 milyon lira ödendiğini kaydetti.

Boşaltın yazıları var

Şahin, Fenerbahçe’nin protokole uygun hareket ettiğini, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya’nın 13.08.2013’teki “Fenerbahçe Spor Kulübü imzalanan protokolde belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiştir” yazısı ile belirttiğini söyledi.

Turhan Şahin, Maliye Bakanlığı’nın 13.06.2014 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği yazıda da kulübün protokolde yer alan üç adet okul yapımını tamamladığını, bu okullarda eğitim ve öğretimin devam ettiğini, ayrıca ek protokolle kapalı spor salonunun da teslim edildiğini kaydederek, “2013-14 öğretim sezonunun sona erdiği tarihten itibaren Lise’nin bulunduğu taşınmazların 2013-2014 sezonunun bitiminde İstanbul Valiliği’ne boş olarak teslim edilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve İstanbul Valiliği’nin gerekli tedbirleri alması gerektiği” yazılarının son derece önemli olduğunu da vurguladı.

Deprem tehlikesi

Asbaşkan Şahin, Kenan Evren Lisesi’nin deprem riski taşıdığını ve burada eğitim yapılmaması gerektiğinin de altını çizerek İstanbul Valiliği Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tarafından verilen raporu paylaştı.

25 Eylül 2003 tarihli bu raporda, “Binanın betonunun deniz, kum ve çakıllardan yapılmış olduğu, bina zeminin güçlü olmadığı, olası bir deprem binanın ayakta durmasının şüpheli olacağı” ifadeleri yer aldı. Ayrıca zemin etüt çalışmasının olmadığı, bu bilgilerin Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın zemini incelenerek kaleme alındığı belirtildi.

14 YILIN KRONOLOJİK SIRASI

1. 2001
IOC heyeti, 2008 Olimpiyat Oyunları’na aday olan İstanbul şehrini denetlemeye geldi. Maçlar oynanırken yapımı da devam eden Saracoğlu Stadı’nı inceledi. Stadın sıkışık bir alan olduğunu ve hemen yanındaki okul arazisinin stada dahil edilmesini önerdi.

2. 2002
01.04.2002 yılında Başkan Aziz Yıldırım imzası ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuru yapıldı ve 11. 11.2002 tarihinde protokol imzalandı. Bu protokole göre sarı lacivertlilerin üç okul ve bir spor salonu yapması gerekecekti.

3. 2003 - 2005
Projelerin uygulanacağı araziler kulübe bir türlü teslim edilemedi. Okuların yapılacağı arazilerin yerleri değiştirildi. Verilen tip projeler uygulanamadı.

4. 2005 - 2008
Üç okul arazisinin teslimi istendi. 2008 yılında cevap geldi. 02.05.2008’de ek protokol yapıldı. Önceki protokole ve projelere göre derslik sayıları arttırıldı.

5. 2009 - 2013
Son Revize protokolün ardından 2013 yılına kadar istenen okul ve tesisler yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi.

6. 2013 - 2015
Fenerbahçe Kulübü, protokoldeki yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyleyip arazinin devrini istedi.

YAPILAN OKULLAR VE TESLİM TARİHLERİ

1. Okul Ataşehir Anadolu Lisesi adıyla Ataşehir Küçükbakkalköy’de 40 derslikli olarak 16.02.2010 tarihinde,
2. Okul Yavuztürk İlköğretim Okulu adıyla 32 derslikli olarak Üsküdar Çengelköy’de 22.10.2010 tarihinde,
3. Okul Sancaktepe İlköğretim Okulu adıyla Sancaktepe’de 24 Derslikli olarak 20.02.2013 tarihinde,
4. Mevlana Kız Teknik ve Meslek Lisesi Spor Salonu ve İşlik derslikleri ise Ataşehir Mevlana’da 24.06.2013 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edilmiştir ve tüm bu tesislerde eğitim faaliyetleri devam etmektedir.

Arazi tahsis edilmedi

Merak edilen bir başka konu da Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada Fenerbahçe’nin teslim etmesi gereken okulları zamanında tamamlamadığı ve protokole uymadığı ile ilgiliydi.

Şahin buna itiraz ederek, “Bize bir türlü yer gösteremediler. Gösterdikten sonra da o yerlerden vazgeçtiler. 2008’e kadar bir şey yapılamadı çünkü yer tahsisi konusunda sıkıntı vardı. Gösterilen yerlerden birinde gecekondular vardı.(Küçükbakkalköy’deki arazi) Oradan çıkmalarını sağlamak için Başkan Yıldırım, hepsine para verdi. Bu tip sorunlu arazilerle uğraştık. Ayrıca sürekli projelerde değişiklik yapıldı. Bu da bize zaman kaybettirdi. En sonunda bizim de ısrarımız ve talebimizle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygun görülen projelerin 2009 yılında revize protokolde belirtilen araziler üzerine uygulanmasına, yer tesliminden itibaren başlandı. Üç adet okul ile bir adet kapalı spor salonu ve konferans salonu yerine Mevlana Kız Teknik Meslek Lisesi’nin ihtiyacı olan atölye ve derslikler yapılarak Bakanlığa teslim edildi” dedi.

Bizimle ilgisi yok

Şahin, “Arazi askeri rejim döneminde okul yapılması kaydıyla kamulaştırıldı. Başka amaçla F.Bahçe’ye verilirse varislere dava açma hakkı doğar” iddiası için de “O işler hatırlatmakla olmaz. Belge gerekli. Bahsedilen aile ile problemimiz yok. Çünkü bizim muhattabımız arazinin sahibi Maliye Bakanlığı ve üst kullanım hakkını elinde bulunduran Milli Eğitim Bakanlığı. Protokol ve sözleşme bu üç taraf arasında. Ailenin payı olup olmaması bizi ilgilendirmiyor. Kim arazilerini istimlak ettiyse onlarla muhattap olurlar” ifadelerini kullandı.