Gündem ‘Fındık Bahane’ çocukluk şahane

‘Fındık Bahane’ çocukluk şahane

13.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Düzce’de fındık bahçelerinde çalışan ailelerin çocukları için iki yaz okulu açıldı. “Fındık Bahane” projesi kapsamında evlerinden alınan çocuklara gönüllü gençler tarafından çeşitli dersler veriliyor

‘Fındık Bahane’ çocukluk şahane

Genç Hayat Vakfı, mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için Düzce’de 2 yaz okulu açtı. “Fındık Bahane” adlı proje kapsamında servislerle alınan çocuklara, matematik ve İngilizce gibi dersler veriliyor ve çocukların tarım işçisi olmasının önüne geçiliyor.

Haberin Devamı

Genç Hayat Vakfı, yaz aylarında çalışmak için gittikleri bölgelerde hayatlarını idame ettirebilmek için zor koşullarda yaşayan mevsimlik işçilerin çocukları da işçi olmasın diye çocuklara yönelik 2 yaz okulu açtı. “Fındık Bahane” adı verilen projede vakıf tarafından eğitim alan gönüllü gençler, çocukları aileleri sabah saat 07.00’de tarlaya gider gitmez servislerle evlerinden alarak okullara getiriyorlar. Kahvaltılarını burada yapan çocuklar daha sonra öğretmenlerle Matematik, Türkçe, İngilizce, Sosyal Bilgiler gibi dersleri işliyorlar. Ardından öğle yemeği yiyen çocuklar daha sonra da gönüllü gençlerle resim, tiyatro, dans, spor gibi etkinliklere katılıyorlar.

Aileleri karşı çıkıyor

Günde 2 kez ara öğün de yiyen çocuklar saat 16.30’da yine servislerle gönüllü gençler tarafından evlerine bırakılıyorlar. Düzce’de bulunan iki okula aynı zamanda bölgede yaşayan çocuklarla Suriyeli çocuklar da istedikleri takdirde dahil ediliyor.

Haberin Devamı

Geçen yıl 10 köyden 5-15 yaş arası 230 çocuğun katıldığı projede, 11 yaşından büyük eğitimine devam eden çocuklara bahçede çalışarak kazanacakları para ise eğitim bursu olarak veriliyor. Projenin önündeki en büyük engel ise çocuklarının tarlada kendileri ile çalışması yerine okula gitmesine karşı çıkan aileler. Vakfın Genel Müdürü Uğur Gülderer, ailelerin “Çocuklarının artık çalışacak yaşa geldiğini” ve “Paraya ihtiyaçları olduğunu” söyleyerek çocuklarını okula göndermek istemediklerini söylüyor.

Farkındalık da arttı

Bu noktada yerel yönetimlerle işbirliğine giren vakıf yetkilileri gerçekleştirdikleri ev ziyaretleri ile aileleri ikna ederek çocuklarını okula göndermelerini sağlıyorlar. Gülderer, 11 yaşından büyük çocuklar için verilen eğitim bursunun da ailelerinin fikrini değiştirmede önemli bir etken olduğune dikkat çekiyor.

Başta çocuklarını okula gönderme konusunda direnç gösteren ailelerin fikirleri projenin bitimi ile değişiyor. Çocuklarından gelen olumlu tepkiler aileleri bir sonraki sene aynı bölgeye mevsimlik işçi olarak geldiklerinde yine onları okula göndermeye itiyor.

Haberin Devamı

Mevsimlik çocuk işçi çalıştırılmıyor
Vakıf yetkilileri mevsimlik işçi ailelerinin çok zor koşullarda yaşadıklarına dikkat çekerek, çocukların “çocukluklarını yaşama hakkı” için hayata geçirdikleri proje ile amaçlarına ulaştıklarını söylüyorlar. Projeye dahil olan çocuklardan birinin akşam eve gittiğinde ailesine, “Bugün okulda bir çuval yemek yedim” dediğini aktarıyorlar.
Proje aynı zamanda mevsimlik işçi çalıştıran bahçe sahiplerinin de farkındalığını artırmış. Zira artık bölgede birçok bahçe sahibi mevsimlik çocuk işçi çalıştırmıyor, çocukları kabul etmiyor.

Yazarlar