Gündem ‘Fırat boylarında’ tehlikeli denklem

‘Fırat boylarında’ tehlikeli denklem

19.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

PYD’nin denetimindeki Münbiç bölgesinde Türk, ABD, Rus askerleri ile rejim ile ÖSO güçleri arasında tehlikeli bir güç mücadelesi ortaya çıktı... İran’ın da rejim güçleri içindeki Şii milislerle varlık gösterdiği bölgedeki karışık denklemi ortaya çıkar ise planlan Rakka operasyonu...

‘Fırat boylarında’  tehlikeli denklem

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) desteği altındaki ÖSO güçleri, 24 Şubat’ta El Bab’ın alınmasından sonra Münbiç’e doğru yürüyüşe geçti. Fırat Kalkanı Harekatı, Rusya ile varılan mutabakat gereği El Bab’ın güneyine doğru sürdürülmedi. El Bab’ın güneyindeki banliyösü Tadif, rejim güçleri tarafından alındı.

‘Fırat boylarında’  tehlikeli denklem


ÖSO, El Bab’tan Münbiç istikametine doğru 16 kilometre ilerledi. Münbiç’e karşı ilerleyen Türk tankları desteğindeki ÖSO’ya karşı, PYD hamlede bulunarak Rusya ile anlaşmaya vardı. PYD, Münbiç’in batısındaki bölgeyi Rusya’nın desteğindeki rejime bıraktı. Bu bölgeye rejim güçleri ile Rus zırhlı birlikleri yerleşti. Böylece Münbiç-El Bab karayolunun 25. kilometresindeki bölge, Türk askerleri ve ÖSO’nun ilerleyişine kapatıldı. Rus birlikleri bölgede konuşlanırken, buradaki halka insani yardım yapmaya başladı.
ABD’den takviye
Rusya’nın bölgede bayrak göstermesinin ardından ABD güçleri de hareketlendi. ABD, Münbiç çevresinde bulunan güçlerine, zırhlı birliklerle takviyede bulundu. PYD ise bazı bölgelere Rus, bazı yerlere ABD bayrağı çekti. Güçlerin birbirine görüş mesafesinde yaklaştığı bölgede; Türk, ABD, Rus askerleri ile rejim, ÖSO ve PYD unsurları arasında tehlikeli bir güç mücadelesi ortaya çıktı. Rejim güçleri içinde yer alan İran’ın denetimindeki Şii milisler de tehlikeyi artıran bir diğer unsuru oluşturdu.
Rusya’nın Münbiç yolunu kapatması Rakka’nın öneminden kaynaklandı. Sahip olduğu petrol yatakları nedeniyle Rakka’nın hangi gücün denetimine geçeceği önem kazandı. Rusya, Rakka’nın Türkiye’nin desteğindeki ÖSO’nun eline geçmesini istemiyor. Rusya, Rakka’nın rejime bırakılması gerektiğini açıkça dile getirdi. ABD’nin de, Rakka’nın ÖSO’nun kontrolüne girmesi durumunda, Türkiye’nin Suriye’deki denklemde daha güçlü bir pozisyona gelmesini istemediği yorumları yapılıyor. Maskanah düzlüklerine doğru Tadif’ten 50 kilometre ilerleyen rejim güçleri, diğer yandan Palmira istikametinden Rakka’ya doğru koridor açma gayreti içine girdi. PYD’nin ağırlığını oluşturduğu SDG güçleri ise Rakka’ya 10 kilometre kadar yaklaştı. PYD; nisanda Rakka operasyonunun başlatılacağını ileri sürdü. Ancak Türkiye ile ABD Rakka arasında operasyonu konusunda bir plan üzerinde mutabakat sağlanmış değil.