Gündem ‘Füzelere karşı savunmasızız’

‘Füzelere karşı savunmasızız’

27.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Savunma uzmanı Sıtkı Egeli, Reyhanlı’ya düşen füzeyi imha edecek Patriot’un menzilinin Reyhanlı’ya ulaşmayacağını iddia etti.

‘Füzelere karşı savunmasızız’


Suriye’den ateşlenen FATEH-110 füzesinin Reyhanlı’ya düşerek dev bir krater açması tartışmaları da beraberinde getirdi.
Uzmanlar, Türkiye’nin elinde uzun menzilli füzeleri etkisiz hale getirecek savunma sistemleri olmadığını ifade ederken, 40 kilometre menzilli obüslerin, 180 kilometre mesafeden atılan FATEH-110 bataryasını vuramayacağını söylediler. Balistik füzeler ve füze savunma konularındaki yayın ve çalışmalarıyla tanınan savunma uzmanı Sıtkı Egeli şunları anlattı:
“Patriotların uyuduğu veya çalışmadığı gibi bir durum söz konusu değil. Suriye’den takribi 180 kilometre içinden atılan 5 balistik füzenin yere isabet noktası bir tanesi için de Türkiye-Suriye sınırının Reyhanlı’daki sıfır noktası.
İncirlik, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta konuşlandırılan Patriot savunma sistemlerinin balistik füzeye karşı bu menzili 25 kilometreye kadar iniyor. Yani Patriotlar balistik füzelere karşı şu an sadece İncirlik, Kahramanmaraş ve Gaziantep’in yakın çevresine korunma sağlayabilir. Suriye füzesi uzaydaki uydular sayesinde NATO tarafından anında tespit edilmiştir.
Ancak gelen füzeye karşı bir önleme girişimi yapılabilmesi için Reyhanlı’ya daha yakın konumda Patriot bataryamızın olması gerekirdi” NATO’nun yerleştirdiği patriotların uzun menzilli balistik füze saldırılarına karşı etkisiz kalacağını dile getiren Elektronik Harp Uzmanı Doç.Dr. Aşkın Demirkol da, “Suriye’nin elinde 700 kilometre menzile sahip füzeler var. Obüslerin menzili 30-40 kilometre.
180-200 kilometre mesafeden atılan bir füze bataryasını 30-40 kilometre menzile sahip obüsle vurma şansımız bulunmuyor. Kürecik radar istasyonu ise 2018’de tam kapasite hizmet verecek. Kürecik, 2 bin kilometre menzilli İran füzelerine karşı kalkan görevi icra edecek” diye konuştu.