Gündem ‘Geç teşhis’e beraat kararı

‘Geç teşhis’e beraat kararı

16.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

M.Ç. adlı genci döverek bayılttıkları ve öleceğinden korkularak köprü altına attıkları iddiasıyla yargılanan 4 polisin ‘orada değildik’ savunması ve ‘geç teşhis’ beraat kararına gerekçe gösterildi

‘Geç teşhis’e beraat kararı

İstanbul’da 1 Mayıs’a katılmak isteyen M.Ç.’yi döverek bayılttıkları ve öleceğinden korkularak köprü altına attıkları iddiasıyla yargılanan 4 polise verilen beraatin gerekçesi tartışma yarattı.
İşkence mağduru M.Ç.’nin suç duyurusuna göre, M.Ç., arkadaşı H.K.’yla birlikte 2009’da geldikleri İstanbul’da gözaltına alındı. Bir alt geçidin merdivenlerden indirilirken 5-6 Çevik Kuvvet polisinin dövdüğü M.Ç., “Niye vuruyorsunuz?” deyince polisler özellikle kafa, göğüs ve sırt bölgesine coplarla vurmaya devam etti.

‘Çok pis kokuyor’
M.Ç.’nin yüzüne biber gazı sıkan ve gazın etkisini artırmak için üzerine su döken polisler, bayılan M.Ç.’nin ölmüş olabileceğinden korkunca M.Ç. ve H.K.’yı, “Bu çok pis kokuyor, çöpe atalım” diyerek otobüsten attı.
M.Ç., avukatı aracılığıyla polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık, M.Ç.’yi 7 ay sonra İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne göndererek teşhis yaptırdı. Savcılığın yaptığı araştırmada da M.Ç.’nin suçladığı polislerin olay saatinde olay mahallinde görevli olduklarını tespit etti.

‘Sabit değil’
Olaydan 2 yıl sonra polis memurları F.O., V.D., G.A. ve F.K. hakkında toplam 46 yıla kadar hapis cezaları istemiyle dava açıldı. Mahkeme, polislerin, ‘suçu işledikleri sabit olmadığı’ gerekçesiyle beraatlerine karar verdi. Gerekçeli kararda, “Sanıkların olayın meydana geldiği iddia edilen yerde olduklarına dair delil elde edilemediğine dair hüküm kurmak gerekmiştir” denildi.
Mahkeme, M.Ç.’nin avukatının, sanıkların kullandıkları cep telefonlarının sinyal bilgilerinin tespitine yönelik talebinin ise, “Cep telefonlarının kapsama alanı dışındaki baz istasyonlarından da sinyal vermesi/verebilmesi hususları gözetildiğinde sanıkların hukuki durumlarını değiştirir mahiyette görülmediğinden reddedildiği” belirtildi.