Gündem ‘Gel, bu yasakçı tavrını değiştir!’

‘Gel, bu yasakçı tavrını değiştir!’

24.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eserleri CSO programından çıkarılan Say, Başbakan Davutoğlu ve Kültür Bakanlığı’na bir mektup yazarak destek istedi. Kültür Bakanlığı Say’a ‘1 eserin programda var’ yanıtı verdi

‘Gel, bu yasakçı tavrını değiştir’



Hafta başında Fazıl Say, Twitter hesabı üzerinden Kültür Bakanlığı’nın, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın programında yer alan bestelerini çıkarttırdığına dair bir haber paylaştı. Konser için Japonya’da bulunan sanatçı, yaşanan bu durum ile ilgili bakanlıktan bir açıklama beklediğini ifade etmişti.

‘Kim neyi seviyorsa sevsin’
Japonya’dan Pekin’e başka bir konser için geçen sanatçı, dün sabah Başbakan Davutoğlu’na ve Kültür Bakanlığı’na hitaben bir mektup yazdı. Say, basına gönderdiği ve “Umarım bir insanı anlamaya çalışırsınız,” sözlerinin yer aldığı mektupta, ambargo uygulandığı iddia edilen eserlerinden biri olan “İstanbul Senfonisi”nin dünya üzerinden 50’den fazla orkestra tarafından repertuvara dahil edildiğini ifade etti. Sanatçı, “İstanbul Senfonisi”nin sadece bir müzik eseri olduğunu söyledi ve şöyle dedi: “Korkma bundan. Gel bu bütün dünyada şaşkınlık ve öfke yaratan ‘yasakçı’ tutumunu değiştirebil. Yıkıcı olma. Gel bu eseri Ankaralılar da dinleyebilsin. Bırak kim neyi seviyorsa sevsin. Destek ol buna. Fazıl Say’ın 56 eseri var. 3 tanesi Ankara’da çalınamadı diye hiç bir şey değişmiyor Fazıl Say için. Dünya, bu ‘yasakçı’ tutumu ayıplıyor sadece.”
‘Bir türlü anlaşamadık’
Yıllardır hükümetle karşı karşıya geldiklerini ifade eden sanatçı, “Bu hükümet ile bir türlü anlaşamadık. Başka sansürler, konser iptalleri, hep bizi karşı karşıya getirdi. Hep tuhaf karşılandı. Kimse mutlu olmadı,” dedi. Fazıl Say, dünya üzerinde her yıl yaklaşık 130 konser verdiğinin altını çizdiği mektubunda, Başbakan’dan ve kültür bakanından kendisini anlaması için şu çağrıda bulundu: “‘Kimdir bu?’ diye bir kere olsun bak, anlamaya çalış. Bir Türk vatandaşı. Tüm eserlerinin konusu Türkiye olan bir sanatçı.”

Haberin Devamı

Bakanlık: Sansür yok

Fazıl Say’ın mektubunun ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanatçıya sansür uygulandığı iddialarına yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. Bakanlık, Say’ın bir eserinin 22 Mayıs 2015’te İstanbul Senfoni Orkestrası’nca seslendirileceğini duyurdu. Açıklamada şöyle denildi:
“Sanatçıya veya herhangi bir eserine yönelik sansür uygulanması ya da eserlerinin programdan çıkartılması kesinlikle söz konusu değildir. Sanatçının 2013-2014 sanat sezonunda biri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından olmak üzere 3 eseri programa alınmış, 2 eseri seslendirilmiş, kendisinin de 16 Mayıs 2014’te CSO’da solist olarak yer alacağı eseri ise Soma’da yaşanan üzücü olay üzerine iptal edilmiştir.”
Her sanat sezonunda repertuvarın değiştiğinin ifade edildiği açıklamada, bu değişimlere senfoni orkestralarının yönetimlerinin karar verdiği ve belirlenen eserlerin Bakan onayına sunulmadan Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün onayına sunulduğu söylendi. Açıklamada Say’ın son beş yılda 13 eserinin programa alındığı sadece üçünün CSO’nun programına girdiği belirtildi.
Repertuvar değişikliği hakkında bilgi almak için aradığımız Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası
ise konu ile ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Yazarlar