Gündem ‘Güç kullanımı çatışmaları çözemez’

‘Güç kullanımı çatışmaları çözemez’

28.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’ye çözüm süreci uyarısı yaparak, “Yıllar boyunca barışçıl siyasi bir çözüm bulunması konusunda ilerlemeler oldu. Güç kullanmak asla uzun vadede çatışmaları çözemez” dedi

‘Güç kullanımı  çatışmaları çözemez’

IŞİD’e ve PKK hedeflerine yönelik hava operasyonlarının ardından Türkiye’nin talebi ile NATO daimi elçileri bugün Brüksel’de

Haberin Devamı

Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4. Maddesi

çerçevesinde toplanıyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan önceki akşam yapılan açıklamada “Ulusal güvenliğimize yönelik bu son saldırılar ve tehditler üzerine terörizme karşı almakta olduğumuz tedbirler ve icra ettiğimiz operasyonlar hakkında müttefiklerimizi bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla, Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4. Maddesi çerçevesinde NATO Konseyi önümüzdeki hafta içinde tarafımızdan toplantıya çağrılmıştır” denildi.

Açıklamada 20 Temmuz’da Suruç’ta meydana gelen saldırı başta olmak üzere, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kilis’te güvenlik güçlerine yöneltilen saldırıların ardından güvenlik tehditlerinin arttığı ve “karşılığında tüm gerekli tedbirlerin alındığı” belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin çağrısının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 28 müttefik ülkenin büyükelçilerinin bugün toplanacağını açıkladı. Stoltenberg, açıklamada “NATO müttefikleri gelişmeleri çok yakından takip etmekte ve Türkiye ile dayanışma içinde bulunmaktadır” ifadesini kullandı.

‘Savuma orantılı olmalı’

NATO Genel Sekreteri BBC’ye yaptığı açıklamada ise, Türkiye’den gelen toplantı

talebinin çok yerinde ve zamanında

olduğunu söyledi.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile de iki gün önce konuştuğunu belirten Stoltenberg, Türkiye’nin IŞİD’e yönelik operasyonlarına destek verdiklerini ifade etti ancak “nefsi müdafaa orantılı olmalı” diye ekledi. Genel Sekterer bugünkü toplantıya ilişkin olaran Türkiye’nin NATO’dan askeri yardım talebinde bulunmadığını belirterek, “Türkiye’nin çok güçlü bir ordusu ve güvenlik güçleri var” dedi.

Stoltenberg, Norveç televiztonuna verdiği röportajda ise PKK’ya yönelik bombardımanın çözüm sürecini tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu. Genel Sekreter, “Yıllar boyunca barışçıl siyasi bir çözüm bulunması konusunda ilerlemeler oldu. Bunu terk etmemek önemli... Zira güç kullanmak asla uzun vadede çatışmaları çözemez” şeklinde konuştu.

1949’da imzalanan Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4. maddesi şöyle: “Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır”.

Haberin Devamı

DÖRT KERE İŞLETİLDİ

4. Madde daha önce 2003’te Irak Savaşı sırasında Türkiye tarafından, 2012’de iki kez Suriye krizi nedeniyle (uçak düşürülmesi be Türkiye’ye havan düşmesi) Türkiye tarafından ve 2014’te Kırım krizi nedeniyle Polonya tarafından olmak üzere bugüne kadar 4 kez harekete geçirilmişti.

Yazarlar