Gündem ‘GÜNDE 5 GRAMDAN FAZLA TUZ KULLANMAYIN’

‘GÜNDE 5 GRAMDAN FAZLA TUZ KULLANMAYIN’

24.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hipertansiyon hastası her 10 kişiden 6’sı hastalığını bilmiyor. Doktor Ekicibaşı, “Alınan önlemlerle ani ölümlerin önüne geçilebilir” diyor

‘GÜNDE 5 GRAMDAN FAZLA TUZ KULLANMAYIN’

‘Sessiz katil’ olarak adlandırılan hipertansiyon hiçbir belirti vermeden uzun süre sinsice seyredip kalpten beyne, gözden böbreklere dek vücutta ciddi tahribatlar yapabiliyor. Bu nedenle kendini sağlıklı hisseden kişilerin de tansiyonunu ölçtürmesi gerekiyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Ekicibaşı “Birçok hasta yıllarca kan basıncının yüksek olduğunu bilmeden yaşar. Çoğu zaman hiçbir belirti yoktur. Ancak baş ağrısı, baş dönmesi, burun kanaması, kulak çınlaması, kafada dolgunluk hissi, nefes darlığı, çift ya da bulanık görme, göğüs ağrısı, ayaklarda şişlik, çarpıntı gibi belirtiler de olabilir. Kişi tansiyonunu düzenli olarak ölçtürerek vereceği derin zararları önleyebilir” diyor.

Haberin Devamı

Hastalar bilmiyor

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin çalışmasına göre, ülkemizde dünya ile benzer şekilde hipertansiyon hastaları genellikle hastalıklarının farkında bile değil.

Her 3 erişkinden 1’i (18 milyon kişi) hipertansiyon hastası ama hipertansiyonu olan 10 erişkinden 6’sı tansiyonunun yüksek olduğunu bilmiyor. Dr. Erkan Ekicibaşı her 4 ölümden 1’inin hipertansiyonun kontrol edilmesi ile önlenebileceğini belirterek, “Ailenizde yüksek tansiyon veya şeker hastalığı varsa, şişmansanız, 40 yaşın üzerindeyseniz, sigara kullanıyorsanız, gebe iseniz mutlaka düzenli aralıklarla tansiyonunuzu ölçtürün” diyor.

Genetikkalıtımsal ve ikincil hastalığa bağlı tansiyon yüksekliğinin engellenmesinin zor olduğunu belirten Ekicibaşı çevresel faktörler ve beslenme tarzı gibi etkenlere bağlı olan tansiyon yüksekliğinin kontrol altına alınabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Öneriler:
Önerilen ilaçları zamanında alın, gelişigüzel ilacı kesmeyin.
Fazla kilolu olmak hipertansiyona yol açabilir, kilo verin.
*Sağlıklı besinlerle yeterli ve dengeli beslenin ve öğün atlamayın.
İşlenmiş gıdalardan uzak durun.
Günlük 5 gramdan fazla tuz tüketmeyin.
Hazır soslar fazla tuz içerdiğinden evde kendiniz yapın.
Asansör yerine merdiven kullanın.
Sigara ve alkolü bırakın.
Başka bir hipertansiyon hastasının ilacını kullanmayın.