Ekonomi ‘Gündemde ilk sıra ekonominin’

‘Gündemde ilk sıra ekonominin’

05.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Forum İstanbul 2017’ye katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin 16 yıldan bu yana hem sosyal, hem de ekonomik anlamda çok önemli yollar katettiğine dikkat çekti.

‘Gündemde ilk sıra ekonominin’

Türkiye’de 16 Nisan Referandumu ardından artık gündemin ilk sırasında ekonomi olacağını belirten Zeybekci, Türkiye’nin 2009 yılından bu yana 29 çeyrekte ortalama büyümesinin yüzde 6.5’in üzerinde olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Özel sektörle büyüme

Türkiye’nin yüzde 6 ve üzerinde büyümek zorunda olan, her yıl 1 milyon yeni istihdam üretmek zorunda olan bir ülke olduğunu vurgulayan Zeybekci, “Onun için artık yeni şeyler söylemek lazım” ifadelerini kullandı. Zeybekci, “Türkiye bugüne kadarki, fasoncu ve edilgen bir ülke olarak hakikaten bir Türk mucizesi yazdı. Bundan sonrası için artık başkalarının finans imkanlarını, enerji ve ham madde geleceğini kontrol ettiği, tüketim alışkanlıklarını belirlediği, dağıtım ve tüketim kanallarını kontrol ettiği edilgen bir ortamda, edilgen bir Türk ekonomisiyle gelebileceğimiz yer buraya kadar” dedi.

Topyekun bir ihracat seferberliği ile ihracatçıya önemli destekler sağladıklarını anlatan Bakan Zeybekci, “Artık Türkiye’yi özel sektör eliyle büyütmek zorundayız. Özel sektör eliyle, daha çok üreterek ve daha çok ihracat yaparak, ihracata dayalı büyüme eksenini merkeze alarak Türkiye’yi büyütmek zorundayız. Bunu yaparken de 65. Hükümet olarak vermemiz gereken destekler konusunda ne yapılması gerekiyorsa hepsini yaptık. Dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi bugün Türkiye’de” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, 2023 yılı hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. 2017 yılını ihracatta atılım yılı ilan ettiklerini belirten Büyükekşi, yılın ilk 4 ayında yüzde 9’a yakın artış gösteren ihracat rakamlarına dikkat çekti. İhracatçılar için hükümetin uygulamaya aldığı desteklere vurgu yapan Büyükekşi, ihracatçıların bu desteklerle çok büyük işler yapmaya devam edeceğini dile getirdi.

‘Fon çalışmaları devam ediyor’

Bakan Nihat Zeybekci, Rusya ile kurulması planlanan 1 milyar dolarlık yatırım fonuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Türkiye Varlık Fonu ile Rus Varlık Fonu’nun bir araya gelerek, gerek Türkiye gerekse Rusya ya da üçüncü ülkelerde Türk ve Rus şirketlerin ortaklaşa yapacakları projelerde, onları finansman anlamında destekleme amacı bulunan bir fon. Bununla alakalı kuruluş çalışmaları devam ediyor. Siyasi kararı alındı.”