Siyaset ‘Gündemde revizyon yok’

‘Gündemde revizyon yok’

02.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kabine değişikliği tartışmalarına ilişkin olarak, “Siyasetin gerektiği durumlar ortaya çıktığında Bakanlar Kurulu’nun revizyonu gündeme gelir ama bugün itibarıyla böyle bir revizyon söz konusu değildir” dedi.

‘Gündemde revizyon yok’

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’ndeki Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, özetle şunları kaydetti:

- YASALARI İÇİN KAPIMIZ AÇIK: YSK kesin sonuçları açıkladı. Bundan sonra da hızlı şekilde yeni yönetim sisteminin gerektirdiği uyum yasalarının gerçekleşmesiyle ilgili adımları atacağız. Biz TBMM’de uyum yasalarının çıkarılması sürecinde parlamentodaki partilerle işbirliği içinde, bu uyum yasalarını konsensus içinde çıkarabilmek için gayret etmek istiyoruz. Bütün partilere kapımızın açık olduğunu ifade etmek isterim. Ben Sayın Cumhurbaşkanımızın partiye dönüşü ve 21’indeki kongrede genel başkan oluşuyla birlikte AK Parti kadrolarında büyük bir sinerjinin ortaya çıkacağını, AK Parti seçmenlerinin önemli şeklide bu süreçte motive olacaklarını ifade etmek isterim.

- ŞU ANDA SÖZ KONUSU DEĞİL: (‘Bakanlar ve eşlerine verilen yemek, kabine revizyonu kapsamında değerlendirilebilir mi?’ sorusu üzerine) Hayır değerlendirilemez. Başbakanımız ilk sefer bakanlara eşleriyle beraber yemek veriyor değil, daha önce çok kez eşlerimizle beraber bir araya geldik. Aile ortamı içerisinde bu toplantılarda bir araya geldik. Dolayısıyla bakanlar kurulu revizyon başka bir şey, bakanlar kurulunun eşleriyle birlikte bir yemekli toplantıda toplanması başka bir şeydir. Siyasetin gerektiği durumlar ortaya çıktığında Bakanlar Kurulu’nun revizyonu gündeme gelir ama bugün itibarıyla böyle bir revizyon söz konusu değildir.

- MOGHERİNİ’NİN AÇIKLAMASI OLUMLU: (AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini’nin, ‘referanduma saygı duyuyoruz’ açıklaması konusunda) Sayın Mogherini ve diğerlerinin açıklamalarını makul ve kabul edilebilir açıklamalar olarak değerlendiriyoruz. Bu açıklamaları olumlu buluyoruz ama dikkatle de izliyoruz. Avrupa’nın bu açıklamaları sürdürmesini temenni ederiz.

- İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM: (Hamas’ın yeni siyaset belgesi konusunda) Hamas’ın siyaset belgesini incelemiş değiliz. Yorum yapmak istemem. Bölgede iki devletli bir çözümü yegane alternatif olarak görüyoruz. Tam manasıyla özgür ve egemen bir Filistin devletinin uluslararası barışın sağlanması bakımından en doğru yol olduğunu düşünüyoruz. Biz bunu kendi görüşlerimiz olarak ifade ediyoruz ama Hamas’ın siyaset belgesini inceledikten sonra o konuda görüşlerimizi daha detaylı paylaşırız.

- TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ: (ABD askerlerinin YPG askerleriyle birlikte görüntülenmesi konusunda) Türkiye’nin sınır dışında yapmış olduğu operasyonlar Türkiye’nin milli güvenliğinin koruması için atması gereken adımlardır. Türkiye laf olsun diye bu operasyonları yapmıyor. Neredeyse terör örgütlerinin bir cenneti haline gelmiş olan bu bölgede ABD ve Rusya gibi dost ve müttefikimiz olan ülkelere şu tavsiyede bulunuruz: Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlamak, bölge barışının en önemli unsurlarından birisidir. Bu bölgede, ABD ve Rusya da meşru güçler üzerinden ittifaklarını geliştirmek durumundadır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, dostlarımızın Türkiye’ye karşı zarar veren bu terör örgütleriyle görüntü vermesini hiç de içine sindirememekte, hiç de hoş karşılamamaktadır. Türkiye, kendisine yönelik bir tehdit gelirse, o tehdidi de göğüsleyebilecek güçte ve kararlılıktadır.

Haberin Devamı

Bakanlar ve eşlerine yemek

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde Resmi Konut’ta, bakanlar ve eşlerine yemek verdi. Yemek, basına kapalı gerçekleşti.