Gündem ‘Güneşin Kızı’ Afrika’da!

‘Güneşin Kızı’ Afrika’da!

26.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilge Öztürk, 3 aydır Sierra Leone’de ‘Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’yle çalışıyor. ‘Bu mücadelenin parçası olmaktan gurur duyuyorum’ diyen Öztürk, Suriyeli çocuklara ve Soma’lı ailelere de yardım eli uzatmıştı

‘Güneşin Kızı’ Afrika’da

İzmirli Bilge Öztürk (32), pek çok insanda korku uyandıran Ebola’ya karşı mücadele etmek ve hastalığın yayılmasını önlemek için büyük bir cesaret örneği sergiliyor. 32 yaşındaki Bilge Öztürk 3 ay önce, savaşlar nedeniyle zarar görmüş ya da salgın hastalıklarla mücadele eden yoksul ülkelerde insanlığa yardım etmek amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün gönüllüsü olarak Afrika kıtasına gitti.
Son yılların en ölümcül hastalığı olan Ebola’nın daha fazla yayılmaması için gönüllü olan Bilge Öztürk, tüm riskleri göze alarak Sierra Leone’de çalışmalarını sürdürüyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü İspanya Ofisi’nin lojistik elemanı olarak eğitimden geçen Bilge, bulaşma riski yüksek olan hastalığa karşı ilaç dağıtımı yapıyor.

‘Korkuyorum ama yalnız değilim’
Görevi sırasında hastalığa yakalanma riskinin olduğunu ve bundan korktuğunu dile getiren Bilge Öztürk, “Ama bu mücadeleyi sürdüren binlerce insan var, yalnız değilim. Elbette korkuyorum ama çok iyi önlemler alıyoruz. Korkmak önlem almayı sağlıyor. Dünyada bu kadar sorun varken kendimi rahat hissedemiyorum, o yüzden elimden ne gelirse yapmak isterim. Bu mücadelenin parçası olmaktan gurur duyuyorum” diyor.
Afrika’ya gelirken anne ve babasıyla vedalaşamadığını anlatan Öztürk, “İlk hafta çok korktum ama Sierra Leone bugüne kadar gördüğüm en güzel ülke. Doğasıyla ve insanıyla. Bir an önce bu hastalığın son bulmasını istiyorum. Türkiye’ye gelmeden önce belirtilerin takip edilmesi için 21 gün İspanya’da kalacağım” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Hamilelere özel merkez
Sadece Batı Afrika’da 10 binden fazla insanın ölümüne neden olan eboladan en çok etkilenenlerin hamile kadınlar olduğunu söyleyen Bilge Öztürk, kadınların neden risk altında olduğunu da şöyle anlatıyor; “Ne yazık ki kadınlar birçok krizde olduğu gibi bu krizde de en çok etkilenen kesim. Ebola, ebola hastalarıyla doğrudan ilişkiyle bulaşıyor. Evde genelde hasta bakımını kadınlar yapıyor. Bu yüzden büyük risk altındalar. Ayrıca hamile kadınlar daha hassaslar. O yüzden örgüt, hamile kadınların bakımını sağlayan bir merkez kurdu. Bu merkezde lojistik elemanıyım. Sağlık personeli olmadığım için direk hastaların tedavisinde bulunmuyorum.”

Sıtma Ebola’ya dönüşüyor
Bilge Öztürk, aylarca çalıştığı bölgedeki gözlemlerinden edindiği bir tespiti de şöyle paylaşıyor: “Ebola, bölgede çok yaygın olan sıtma ile karıştırılıyor. İki hastalığın da belirtileri aynı. Ama sıtmanın tedavisi mümkün. Belirtileri aynı olduğu için ebola merkezine gönderilenler Ebola’ya yakalanabiliyor. Örgüt olarak Ebola’yı önlemek için 2 milyon kutu ile şimdiye kadar yapılan en büyük ilaç dağıtım kampanyasını yaptık. Ebola’dan ölüm riski çok yüksek ve hastalar son dönemlerinde çok acı çekiyor. Bunu yaşayan insanları düşündüğümde çok üzülüyorum. Ebola koca bir aileyi yok edebiliyor. Okulları boş görmek gerçekten insanın canını yakıyor, insanların gözündeki üzüntüyü görüyorsunuz. Ebola bittikten sonra Sierra Leone’ye insanların mutluluğunu görmek için geleceğim.”

Haberin Devamı

Kamplarda çalıştı
9 Eylül Üniversitesi Müzikoloji mezunu olan Bilge Öztürk, Greenpeace’in gönüllüsü olarak Türkiye’de pek çok ülkede çevre koruma kampanyalarında çalıştı. Hayata Destek Derneği ile Soma’daki maden kazasında ailelere yardıma giden ve Suriyeli çocukların sorunları için de kamplarda çalışan Bilge, arkadaşları tarafından ‘Güneşin Kızı’ olarak anılıyor. Güney Sudan’da da mültecilere yardım eden Öztürk, Afrika’da gönüllü olarak çalışmak için İngilizce’ye ek olarak Fransızca da öğrenmiş.

Gorillerin nesli tehlike altında
Ebola virüsünün geçtiğimiz yıl patlak vermesi Afrika’daki goril ve şempanzelerin nüfusunun azalmasına yol açtı. Katar merkezli haber kanalı El Cezire’nin haberine göre kıtadaki goril ve şempanzelerin ölüm oranında büyük bir artış yaşandı. Bu türlerin neslinin yok olma tehlikesi altına girmemesi için önlem alınması gerektiği belirtildi. İngiliz bilim insanı Meera Inglis’in Ebola salgınının büyük maymun türlerini fazlasıyla etkilediğini dile getirdiği aktarıldı. Gorillerde ölüm oranının yüzde 95’e çıktığını vurgulayan bilim insanı, şempanzelerde ise bu oranın yüzde 77’e çıktığını dile getirdi.
DIŞ HABERLER SERVİSİ