Siyaset ‘Halkın seçtiği biri diktatör olabilir mi?’

‘Halkın seçtiği biri diktatör olabilir mi?’

16.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anayasa değişikliğiyle diktatörlük geleceği iddialarını reddedederek, “Dünyanın neresinde 5 yılda bir seçimle milletin huzuruna giden bir kişi, tek adam olabilir? 10 yıllık görev süresi olan bir diktatör olabilir mi? Halkın seçtiği bir diktatör olabilir mi?” sorularını yöneltti.

‘Halkın seçtiği biri diktatör olabilir mi’

Bozdağ’ın, Meclis’te bir grup gazeteciye yaptığı özel açıklamalar özetle şöyle:

- EN FAZLA 10 YIL: Dünyanın neresinde 5 yılda bir seçimle milletin huzuruna giden bir kişi, tek adam olabilir. İki dönem seçildi en fazla 10 yıl. 10 yıllık görev süresi olan bir diktatör olabilir mi? Halkın seçtiği bir diktatör olabilir mi? Çünkü yasama ve yürütmeyi birbirinden tam ayırmak, birbirine karşı tam bağımsız yapmak, bu tek adamlığı önlemek için önemli adımlardan biridir.

- TEK ADAMLIĞA İZİN VERMİYOR: Meclis ile Cumhurbaşkanı’nı karşılıklı birbiriyle uzlaşmaya, birbiriyle uyumlu çalışmaya zorlayan da bir başka mekanizma. Ve tek adamlığı önleyen en önemli şeylerden biri de bu. Sistemin doğası tek adamlığa imkân vermiyor.

- “TEK PARTİ DÖNEMİNE DÖNÜYORUZ” DEMEDİM: Karşı çıktıkları şey ‘cumhurbaşkanı partili olursa, tarafsız görev yapamaz.’ Ben de diyorum ki Cumhurbaşkanı partili olursa tarafsız görev yapabilir. Geçmişte Atatürk milletvekili, partili, Genel Başkan aynı zamanda, Cumhurbaşkanı. İnönü partili, milletvekili, genel başkan, Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanı söz konusu olunca ‘Tarafsız görev yapamaz’ diyeceksiniz. Bu bir çifte standarttır. Bir kişi partili olmadan da tarafsızlığını yitirebilir. ‘Bu Anayasa teklifiyle Atatürk döneminin tek parti dönemine dönüyoruz. Demokrasinin olmadığı döneme dönüyoruz’ demedim. Böyle bir düşünceyle de onu söylemedim.

- İLK 4 MADDE GÜÇLENECEK: İlk 4 madde ile ilgili herhangi değişiklik doğrudan yok. Dolaylı olarak da zayıflatma veya değiştirme yok. Hem cumhuriyetin demokratik devlet niteliği güçleniyor hem de hukuk devleti niteliği güçleniyor. Eğer rejim değıişikliği olmuş olsa o zaman buralarda birtakım değişiklikleri yapmanız gerekir. Burada bir değişiklik yok. Aksine dediğim gibi bunu koruma var.