Gündem 'Halon' gazıyla saldıracaklardı

'Halon' gazıyla saldıracaklardı

19.07.2016 - 12:47 | Son Güncellenme:

FETÖ'ye bağlı askerlerin darbe girişiminde, gerektiğinde halkı kitlece yok etmek için uçaklara zehirli 'halon' gazı yüklendiği de ortaya çıktı.

Halon gazıyla saldıracaklardı

Darbe planının ayrıntıları, Akıncı Üssü'nde silah zoruyla etkisiz hale getirilereke alıkonulan rütbeli bir askerin bir başka askerle yaptığı telefon konuşmasına yansıdı.

Haberin Devamı

İsmi açıklanmayan asker, diğer asker tarafından kayda alınarak yetkili makamlara iletilen konuşmada yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Önce uçaklar yüklenecek talimatı verildi. Bu talimat üzerine, harekat olacağını düşünerek uçaklara 40 adet yer füzesi yükledik.

Gece ilerleyen saatlerde 'uçaklara halon gazı dolacak' diye emir geldiği söylendi. Şaşırdık kaldık. Emir direkt olarak darbecilerden geliyormuş.

Zaten ilk sortilerden sonra etrafımız silahlı ekiplerle doldu. Çoğu teğmen rütbesinde tanımadığımız askerler çevremizi sardı.

Bunun bir darbe girişimi olduğunu televizyonlardan öğrendik.

Direnenleri kelepçeleyip hemen götürdüler. Bizi silah zoruyla sabaha kadar eşek gibi çalıştırdılar.

Meğerse bir gün önceden Diyarbakır'dan altı uçak ve altı pilot gelmiş. Ardından nizamiye kapısından çatışma sesleri gelmeye başladı ve çatışmalar sabaha kadar sürdü."

Haberin Devamı

YASAKLANMIŞTI

Ağır kimyasallardan oluşan halon gazı, boğucu özelliği ile kısa sürede ölüme yol açıyor. Montreal Protokolü ve değişiklikleri ile kontrol altına alınan maddelerin kullanılması ve kullanımdan kaldırılması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren halonların kullanımını TSK hariç tamamen yasaklamıştı.