Dünya Beklenen açıklama geldi! Musul operasyonuna katılacaklar

Beklenen açıklama geldi! Musul operasyonuna katılacaklar

11.10.2016 - 07:10 | Son Güncellenme:

Eski Musul Valisi Nuceyfi'nin Al Jazeera'ye verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin Başika'da eğittiği Musullu savaşçılardan oluşan Haşdi Vatani birlikleri kenti IŞİD'den kurtaracak operasyonda yer alacak.

Beklenen açıklama geldi Musul operasyonuna katılacaklar

Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi, Erbil'de Al Jazeera Türk'ten Ece Göksedef'e konuştu. Türk askerinin Başika kampında eğittiği yaklaşık üç bin kişilik yerel Sünni birliklerden oluşan Haşdi Vatani güçlerinin de Musul operasyonuna katılacağını söyledi. Haşdi Vatani Musul'da, Irak ordusu komutası altında savaşacak.

Haberin Devamı

Haşdi Vatani grubu sözcüsü Haysam El Enizi de Bağdat, Erbil, Ankara ve Washington arasında prensipte anlaşma sağlandığını ancak henüz imzaların atılmadığını söyledi.

Erbil'de Musul operasyonu planlaması için yapılan bir toplantı öncesi Al Jazeera'nin sorularını yanıtlayan Irak Ordusu Musul operasyonu komutanı Necm El Cuburi de Haşdi Vatani'nin Musul operasyonunda Irak Ordusu komutası altında katılmasına karar verildiğini söyledi. Cuburi, Şii milislerden oluşan Haşdi Şâbi'nin, çoğunluğu Sünnilerden oluşan Musul'un içine girmeyeceğini, IŞİD temizlenirken ve sonrasında şehir merkezine Irak ordusu ve Haşdi Vatani'nin gireceği bilgisini verdi.

Irak'la Başika krizi

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon ve Irak ordusunun Musul'u IŞİD'den temizlemek için başlatacağı operasyon yaklaşıyor. Ekim sonu başlaması düşünülen operasyon sırasında Musul merkezde IŞİD'le mücadelede hangi grupların yer alacağı ise anlaşmazlıklara yol açıyor.

Haberin Devamı

Tahran ve Tahran etkisindeki Bağdat merkezi hükümeti İran'da eğitilen Şii milisler Haşdi Şâbi'nin Musul operasyonunda öncelikli rolü oynamasını isterken Ankara buna itiraz ediyor. Ankara, çoğunluğu Sünnilerde oluşan Musul'a yapılacak böyle bir operasyonun bir milyondan fazla insanı yerinden edeceği ve bölgede istikrarı sağlamayacağı görüşünde.

Bu sebeple Musul operasyonuna katılması için Başika'da 2015 başından bu yana Musullu Sünni gönüllülerden oluşan Haşdi Vatani adlı gruba eğitim veriyor. Ancak Aralık 2015'teki görev değişimi sırasında Bağdat Türkiye'nin Başika'daki varlığının gayrımeşru olduğunu duyurmuş ve buradaki Türk askerinin çekilmesini istemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 10 Aralık'ta Al Jazeera'nin Arapça kanalına verdiği röportajda Irak Başbakanı İbadi'nin askeri işbirliği isteği üzerine kampın kurulduğunu ve eğitim amaçlı Başika'da bulunan Türk askerinin çekilmeyeceğini söylemişti. Irak'ı mezhepçi politika gütmekle suçlayan Erdoğan "Buradaki Sünnilerin durumu ne olacak? Bunların güvenliği ne olacak? Bütün bunların bir eğit-donatla bir güvenlik altında kendilerini koruma iç güdüsüne ihtiyacı var. Ve burada atılan adımların hepsi buna yöneliktir" demişti.

Haberin Devamı

Bir yıla yakın süredir devam eden krizde son olarak Irak parlamentosu 4 Ekim'de Başika'daki Türk askerinin çekilmesi ve Türkiye'nin Musul operasyonunda yer almamasına yönelik bir bildiri imzaladı. Ankara'dan ise Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye'nin Başika'dan çekilmeyeceği açıklamaları geldi.

Kaynak: Al Jazeera Türk