Gündem "Hayat" için çalan telefonu, rüya sandı

"Hayat" için çalan telefonu, rüya sandı

23.09.2014 - 12:58 | Son Güncellenme:

Erzurum'da 7 yıldır diyalize giren ve hastalığının son evresinde olan Mehmet Ali Polat, "uygun böbreğin" bulunduğuna dair Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi tarafından aranan telefonu, rüya sandı.

Hayat için çalan telefonu, rüya sandı

Horasan ilçesi Sekman Mahallesi'nde yaşayan 6 çocuk babası Polat, uzun yıllar böbrek hastasıydı. Uygun böbrek bulunamadığı için 6 yıl hemodiyalize, bir yıl da periton diyalize giren Polat'ın, Giresun'da bağışlanan bir organ için dokularının uygun olduğu belirlendi. Sağlık Bakanlığı'na ait jet ambulansla Erzurum'a getirilen böbrek, Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip tarafından, yedi yıldır organ bekleyen 42 yaşındaki Polat'a nakledilerek, yeniden sağlığına kavuşması sağlandı.

Haberin Devamı

Yeniden hayata tutunan Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbrek hastası olduğunu ve diyalize girdiğini belirterek, sürekli baş dönmesi, tansiyon düşmesi, kolesterol yüksekliği gibi şikayetlerinin olduğunu söyledi. Hasta olduğu için çalışamadığını dile getiren Polat, şunları kaydetti: "Yedi senedir hiç çalışamıyorum, aileme bakamıyordum. Gece uyuyordum, saat 01.00 civarında telefon çaldı. 'Size uygun böbrek bulundu, bir an önce gelin, nakil yapalım' dendi. Önce rüya sandım, sonra kalkıp hemen Erzurum'a geldim. Sanki bir rüyaydı. Dünyalar benim oldu. Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'ne 3 hasta daha çağrılmış. Dokular uygun olduğu için bana nasip oldu. Sürekli dua ediyordum, inşallah böbrek çıkar diye."

Haberin Devamı

"Tam 7 yıldır o günü bekliyordum"

Bağışlanan böbrek sayesinde sağlığına kavuştuğunu anlatan Polat, "Allah razı olsun. Tam 7 yıldır o günü bekliyordum. Ameliyata aldılar, çok hızlı oldu, hemen nakil yaptılar. O kadar hızlı bir ameliyat oldu ki hemen çıktım. Ameliyat da çok başarılı geçti. 10 gün önce çok bitkindim. Tansiyon düşüyordu, bayılmalar oluyordu" diye konuştu. Artık başının ağrımadığını anlatan Polat, "İlk kez başım ağrımıyor, halsiz değilim. Şimdi çok iyiyim, hiçbir rahatsızlığım yok. Yeni doğmuş gibiyim" ifadelerini kullandı.

Zehra Polat da bir telefonla eşinin hayatının değiştiğini vurgulayarak, "Eşinize böbrek çıkmış, hemen durmayın gelin' dendi. Biz de çıkıp, geldik. Herkese çok teşekkür ederim. Çocuklarım, ben, eşim hasta olduğu için çok üzülüyorduk" dedi.

"Evde gülmeye korkardık"

Organ nakli sayesinde yüzlerinin güldüğünü belirten Polat, "Eşimin acısı, bizim acımızdı. Hasta olduğu için evde gülmeye korkuyorduk. Şimdi çok şükür sağlığına kavuştu. Böbreği bağışlayanlardan Allah razı olsun" ifadelerini kullandı.

Merkezin müdürü Aydınlı ise Türkiye'de ekip olarak güzel işler yaptıklarını belirterek, faal çalışan, aktif bir merkez olduklarını söyledi. Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından da hasta geldiğine dikkati çeken Aydınlı, "Ekibim, özverili. Bu ekip, 7 gün, 24 saat üzerinden çalışıyor. Bizim durumuz, durağımız yok. Her an bir telefon gelebilir. Herhangi bir yerden organ gelebilir. Biz Türkiye'nin herhangi bir yerine gidip, organı çıkarıp, buradaki hastalara takabiliriz. Zor bir iş ama sonucu mutlu eden bir iş" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir organın getirilmesi, hastaya nakledilmesi için devletin tüm imkanlarını seferber ettiğinin altını çizen Aydınlı, Türkiye'de verilen sağlık hizmetinin dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile olmadığını vurguladı.