Dünya ‘Hayır, hayır demektir’

‘Hayır, hayır demektir’

08.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cinsel saldırı yasaları konusunda gelişmiş ülkelerin gerisinde kalan Almanya’da, kurbanların sözlü şekilde rızasının olmadığını belirttiği tüm vakaları ‘tecavüz’ kabul eden tasarı onaylandı

‘Hayır, hayır demektir’

Almanya’da Federal Meclis, tecavüzün yasal tanımını genişleten ve “Hayır, hayır demektir” yasası olarak bilinen bir tasarıyı onayladı.

Mevcut yasalara göre bir eylemin tecavüz sayılabilmesi için kurbanın olay sırasında kendini savunmaya çalışmış olması gerekiyor. Kurbanın sadece “hayır” demesi şüphelinin hüküm giymesine yetmiyor ve cinsel ilişkiye rıza göstermek de yasalarda tam olarak tanımlanmıyordu.

Yüzde 10’u hüküm giyiyor

Alman Kadınlara Yardım ve Tecavüz Kriz Merkezi adlı kuruluşun 2014’te 107 vaka üzerinde yaptığı çalışmaya göre, yasalardaki yetersizlik çok sayıda tecavüz şüphelisinin cezasız kalmasına yol açtı. Çalışmada, davalarda kurbanın kendini savunmuş olmasına çok fazla odaklanıldığı ve bu durumun gerçek tecavüz vakalarında olanları yansıtmadığı da vurgulanmıştı.
Alman NTV haber sitesine göre ülkede her 10 tecavüzden sadece biri soruşturma makamlarının önüne geliyor ve bunlarda da şüphelilerin yüzde 10’u hüküm giyiyor.

Yeni yasada tecavüz olup olmadığı belirlenirken kurbanların hem fiziksel hem de sözlü eylemleri dikkate alınacak, bir başka deyişle teoride kurbanın “hayır” demiş olması rıza göstermediği, dolayısıyla yaşananın bir tecavüz olduğu anlamına gelecek.
Kadın hakları savunucuları, Almanya’nın tecavüz yasaları konusunda diğer Batılı ülkelerin gerisinde kaldığını söylüyor, evlilikte tecavüzün 1997 yılına dek suç sayılmadığına dikkat çekiyorlar.

Almanya’da tecavüz tanımını genişletme kararı, yılbaşında Köln kentinde yaşanan taciz olaylarının ardından alındı. Göçemlerin karıştığı ve yüzlerce kadının taciz edildiği saldırıların ardından #NeinHeissNein (Hayır, hayır demektir) etiketiyle bir kampanya başlatılmıştı.