Ekonomi ‘Her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur’

‘Her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur’

26.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

G3 Forum’a katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, girişimcilere seslenerek, “Dünya kritik bir dönemden geçiyor. ‘Kriz eşittir fırsat’ felsefesinden baktığımızda meseleye, her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur” dedi

‘Her kriz kendi içinde  birçok fırsatı doğurur’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünyanın çok ama çok kritik bir dönemden geçtiğini belirterek, “Çok büyük krizlerin içinde ve daha büyüklere gebe bir süreçten geçiyor. ‘Kriz eşittir fırsat’ felsefesinden baktığımızda meseleye, her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur. Girişimcilik ruhu ve uygulaması eğer fırsatları değerlendirmek, oluşan alanları doğru şekilde kullanmak ve netice almaksa aslında bugün çok doğru bir dönemden geçiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, bu yıl 6’ncısı düzenlenen Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum kapsamında düzenlenen panele katılan Albayrak, son 15 yılda dünyada çok önemli gelişmeler yaşandığını aktararak, “Dünya ekosisteminde çok önemli kırılmalar ve kaymalar yaşandı. Güç ve sermayenin, zenginliğin her geçen gün doğuya kaydığı bir süreçten geçiyoruz. 10 yıl boyunca bu coğrafya üzerinde gelişmekte olan yeni pazarlar çerçevesi içerisinde çok ciddi fırsatlar var. Bu süreçte sadece Çin ve Hindistan’ın toplam Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) G7 ülkelerinin tamamını geçecek” diye konuştu.

‘Her kriz kendi içinde  birçok fırsatı doğurur’

Yüz yılın en kritik nesli

Albayrak, dünyadaki ticaretin, pazarın, ekosistemin ve düşünce yapısının değiştiğini de vurgulayarak, “Her geçen gün daha büyük açılımlar ortaya çıkacak. Şu anki girişimci nesil son 100 yılın en kritik nesli. 100 yıllık yeni bir kırılmanın tam eşiğinde müthiş fırsatlara gebe bir ekosistemle karşı karşıyasınız. Bu fırsatlar iyi değerlendirilmeli. Bu süreci güçlü, dinamik, birlik ve beraberlik içinde dirençli bir şekilde yönetip atlatanlar da en kazançlı çıkan ülkeler olacak” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Yerli kaynak hedefi

Enerji alanında girişimcilikle ilgili bir soruyu da yanıtlayan bakan Albayrak, Türkiye’nin petrol ve gazda yüzde 95’in üzerinde dışarıya bağımlı olduğunu, Türkiye’nin yüksek petrol fiyatlarında 50-60 milyar dolar, düşük petrol fiyatlarında ise 30-40 milyar dolar enerji ithalatı için para ödediğini anımsattı. Albayrak, bu rakamın kabaca cari açık ile aynı seviyede olduğuna işaret ederek, bu çerçevede Türkiye’nin kaynak zenginliğinin veya alternatif enerji kaynaklarının önünü açıcı projelerin desteklemesi hususunda birçok strateji uyguladığını ifade etti.

Bu konuda bakanlık olarak hızlı ve dinamik bir süreç başlattıklarını kaydeden Albayrak, şöyle konuştu: “Enerji maliyetlerini düşürme ve alternatif enerji noktasında yeni bir stratejimiz var. Yerli ve yenilenebilir dedik. Dünyayı en az kirleten, emisyon açısından sıkıntı oluşturan ülkelerden biri olarak ithalata enerji açısından bu kadar bağlıyken yerli kaynaklarımızı da kullanacağız. Bunun içinde güneş ve rüzgar varsa kömür ve alternatif enerji kaynakları olmak zorunda. Buna bağlı olarak aramacılığı geliştirmeye başladık. Aramacılık, keşif ve sondaj noktasında ne kadar çok keşif ve aramacılık yaparsanız o kadar çok kaynak bulursunuz.”

Haberin Devamı

Özgün ve özgüvenli olunmalı

Berat Albayrak, genç girişimcilere de tavsiyelerde bulunarak, “Girişimciler özgün ve özgüvenli olmalı. Cesur olacağız ama maceraperest olmayacağız. Disiplinli olacağız ancak ‘kontrol freek’ olmayacağız. Günün koşullarına ayak uydururken insanı unutmayacağız. Hele de iş hayatındaki ahlaki melekeleri kesinlikle unutmayacağız. Azimli olacağız ancak hırslı olmayacağız. Hiçbir düşünceye statükocu yaklaşmamak lazım. Bunun için duyarlı, teyakkuz halinde kendini geliştiren doğru bilgiye ulaşmak için yoğun bir şekilde okuyan araştıran girişimci neslimizin olması lazım” dedi.

Girişimcilik refaha giden yoldur

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, girişimciliğin ülkelerarası rekabette üst sıralara çıkmak ve işsizlik sorununu çözmekte en önemli etken olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bugün dünyanın en zengin ülkeleri en girişimci olan ülkeler. Bir girişimci, 10 kişiye istihdam sağlıyor. Bu yüzden zenginlik ve refaha giden tek yol girişimcilik diyoruz. Türkiye’de her 100 kişiden yalnızca ikisi girişimci. Türkiye’nin 2 milyon girişimciye ihtiyacı var.
Daha fazla girişimciye ulaşabilmek için de en önemli potansiyeli kadınlar ve gençler oluşturuyor. Tek kolla boks yapılmaz. Daha fazla kadının girişimci olması lazım. Gençlerin de bu alana daha fazla heves etmesi gerekiyor.”
Hisarcıklıoğlu, gençlere de seslenerek, “Hayal etmekten kesinlikle korkmamak lazım. En özgür olduğumuz şey hayallerimiz” diye konuştu.