Gündem ‘Hiçbir masraftan kaçınmadık’

‘Hiçbir masraftan kaçınmadık’

12.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cem Yılmaz’ın 13 Kasım’da vizyona girecek yeni filmi Ali Baba ve Yedi Cüceler’in basın gösterimi dün gerçekleştirildi. Filmden sonra soruları yanıtlayan Yılmaz, yaptığı göndermelerle dikkat çekti

‘Hiçbir masraftan kaçınmadık’

Cem Yılmaz’ın senaryosunu yazıp yönettiği yeni filmi ‘Ali Baba ve 7 Cüceler’in ön gösterimi dün Kanyon’da yapıldı. Gösterimden sonra soruları yanıtlayan Cem Yılmaz, aksiyonu bol filmde şarkılarıyla Barış Manço’yu yad ederken, senaryo gereği İzzet Altınmeşe anekdotuyla herkesi güldürdü. Yılmaz, filmdeki esprili küfür sahneleriyle ilgili eleştirilere ise “Bu benim tarzım. 1991’de karikatür yapmaya başladığım andan itibaren aynı şekilde mizah yapıyorum. Ben böyle filmler yapıyorum istersen sen evde montajla” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

Altınmeşe’yi oğlu oynadı

Cem Yılmaz, Irina Ivkina, Zafer Algöz, Çetin Altay’ın başrolde oynadığı ‘Ali Baba ve 7 Cüceler’ filmi 13 Kasım’da izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Yılmaz, birbirine zıt iki farklı karakterle kamera karşısına geçtiği filmde yaptığı göndermelerle dikkat çekti. Soyfa’da yapılan çekimlerdeki bir sahnede “Kızlı erkekli kafeler var. Adamlar gelişmiş” sözüyle geçen yıl Türkiye’nin siyasi gündemine gönderme yapan Cem Yılmaz, 110 dakika süren filmde Barış Manço’nun şarkılarına geniş yer verdi. Yılmaz, filmin eğlenceli sahnesinde yurtdışına plütonyum kaçıran İzzet Altınmeşe’yi sanatçının oğlu Murat Altınmeşe’nin oynadığını söyledi. Senaryo gereği yanağındaki beni plütonyum parçası olarak kaçıran Altınmeşe’den izin alındığını ve ünlü türkücüyü oğlunun oynadığını söyleyen Yılmaz gülerek “Hiçbir masraftan kaçınmadık” dedi.

Haberin Devamı

‘Buna paramız yetti’

Filmin başrolünde oynattığı Irina Ivkina’nın daha önce oyunculuk yapmadığını anlatan Cem Yılmaz, neden yabancı bir oyuncuyla çalıştığı sorusuna “Bu Irina’nın ilk filmi. Daha önce oyunculuk deneyimi yok, çok iyi Türkçe biliyor. Hem Türkçe, hem Rusça, hem de Bulgarca konuşan birisini arıyordum. Kendisini başarılı buldum” cevabını verdi. Yılmaz, filmlerinde sürekli olarak aynı oyuncuları oynattığı haberlerine ise espriyle “Gördüğünüz gibi yine aynı adamlarla film çektik. Küçük bir rol de olsa Ozan Güven de tenorlar fotoğrafında görev aldı, buna paramız yetti” diyerek, atıfta bulundu. Avrupa’da 63 kopyayla gösterilecek olan filmde ağabeyi Can Yılmaz’a önceki filmlere nazaran daha fazla rol veren Yılmaz, “Abim daha önce çok filmde oynadı. GORA’dan beri onunla çalışıyoruz” dedi.

‘Bir kere de bizden çalsınlar’

Cem Yılmaz, filmde cüce satan ‘Cüccaciye’ karakteri yerine farklı bir meslek olan ajandacı kayınbiraderler üzerine çalıştığını “Cüceci yerine, ajandacı olacaklardı. Ama yanlışlıkla 30 Şubat olan 5 bin adet ajandaları piyasaya sürülecekti” diye anlatırken, araya giren abisi Can Yılmaz’ın “Bir sonraki filmi anlatıyorsun” uyarısına ise gülerek “Bir kere de bizden çalsınlar, hep biz çalıyoruz” diye konuştu. Cem Yılmaz’ın, ‘Av Mevsimi’ ile son olarak ‘Son Umut’ filminde söylediği ‘Hayde’ türküsüne yeni filminde de yer vermesi dikkat çekti. Türküyü söyledikten sonra senaryo gereği her iki filmde de ölen Yılmaz, ‘Ali Baba ve 7 Cüceler’de bu kez türküyü söylediği sırada vurulunca kullandığı “Ulan bir kere de türkü söyledikten sonra ölmeyeyim ya” repliğiyle güldürdü.

Haberin Devamı

Eleştirmenler ne dedi?

Atilla Dorsay:Sırf komedi değil, aksiyon yanı olan bir film. Bulgaristan, Sofya yeni bir dekor. Zafer Algöz’ün ödüllük kompozisyonu, Cem’in çift rolü. Türk dünyasına yapılan tarihi göndermeler olağanüstü. İzzet Altınmeşe, Barış Manço... Ben çok beğendim. Çok küfür vardı. Cem Yılmaz’ın buna ihtiyacı yok, küfre çok gereksinim görmüş.

Ömür Gedik:Heyecan ve nefessiz izledim. Kurgusu çok iyi. Yan karakterler çok iyiydi. Can Yılmaz’ın performansını beğendim. Şarkı seçimleri çok hoşuma gitti özellikle Barış Manço’ya saygı. İçi dolu bir film, beslenerek izledim. Herkesin aradığı ‘Güldürüyor mu?’ güldürüyor.

Haberin Devamı

Uğur Vardan:Güncel ve yerel göndermeleri, kimi kültürel değerlere sahip çıkan tavrı, kendi sinemasal geçmişine ilişkin hatırlatmaları ile gayet keyifli bir film olmuş. Sinemada bu tür ‘Mozaik’lere çok ihtiyacımız var.

Yılmaz, aksiyon komedisinde

Cem Yılmaz’ın senaristliği ve yönetmenliği üstlendiği ve iki karakteri canlandırdığı ‘Ali Baba ve 7 Cüceler’, dün basına gösterildi. Geniş kitlelerce beğenilen mizah anlayışını aksiyon macera türünün içinde kullanan Yılmaz, yeni filmiyle de ana akım komedi izleyicisine hitap ediyor. Filmin Cem Yılmaz’ın takipçilerini memnun edeceği ve kayda değer bir gişe başarısı getireceği tahmin edilebilir.

Cem Yılmaz’ın canlandırdığı ana karakter Şenay, bahçelere konan cüce heykellerini üreten bir esnaf. Eniştesi İlber’le (Çetin Altay) birlikte Sofya’da bir bahçecilik fuarına katılan Şenay, burada kendisini uluslararası bir suç örgütünün içinde buluyor. Bu suç örgütünün başında da Cem Yılmaz’ın filmde canlandırdığı ikinci karakter olan Boris Mançov bulunuyor. Şenay, Mançov’a karşı İlber, Rus Veronika (Irina Ivkina) ve diğer karakterlerle birlikte bir maceraya atılıyor.

Haberin Devamı

Tamamı Bulgaristan’da

‘Ali Baba ve 7 Cüceler’, tamamı Bulgaristan’da çekilmiş ve yerli komedi standartlarının üzerinde yapım değerlerine sahip bir film. Cem Yılmaz, tek başına yönettiği ilk film ‘Pek Yakında’nın (2014) ardından yönetmen olarak rüştünü bir kez daha kanıtlarken, izleyicisine saygısını aksiyon sahneleri, sanat ve görüntü yönetimi gibi alanlarda gösterdiği özenle bir kez daha gösteriyor. Cem Yılmaz’ın çok sevilen mizahı ise bir kez daha başrolde olsa da yerli izleyicinin genelde karşılaştığının çok üstünde bir yapım kalitesi söz konusu.

Filmin Cem Yılmaz projeleri arasında nereye oturduğuna bakarsak, ‘Yahşi Batı’da western, ‘G.O.R.A.’ ve ‘A. R.O.G.’ bilimkurgu sinemasının kurallarını mizaha aracı ederken, ‘Ali Baba ve 7 Cüceler’de macera filmlerinin altyapısını kullanılıyor. ‘Ali Baba ve 7 Cüceler’, ‘Pek Yakında’ ve ‘Hokkabaz’ın gibi Cem Yılmaz’ın ‘gönül işi’ denilebilecek, kişisel filmlerinden biri değil. ‘Ali Baba ve 7 Cüceler’, ana akım komedi izleyicisine beklediği komedi anlayışını sunacak, ticari komedilerin en kaliteli örneklerinden biri.

Nil Kural