Gündem ‘İklim değişikliği terörü tetikleyecek’

‘İklim değişikliği terörü tetikleyecek’

24.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alman düşünce kuruluşu Aldephi’nin ‘Isınan bir Dünyada Ayaklanma, Terörizm ve Organize Suçlar’ raporuna göre, iklim değişikliği sonrası doğal kaynakların azalması terör örgütlerinin büyümesine yol açacak

‘İklim değişikliği  terörü tetikleyecek’

Merkezi Berlin’de bulunan Alman düşünce kuruluşu ‘Aldephi’nin ‘Isınan bir Dünyada Ayaklanma, Terörizm ve Organize Suçlar’ isimli raporuna göre, iklim değişikliği, kırılganlık ve ihtilaflardan kaynaklanan karmaşık riskler terör örgütlerini besliyor.

Haberin Devamı

Boko Haram örneği

Raporun yazarı Lukas Rüttinger, terör örgütlerinin faaliyetlerini kırılgan olan bölgelerde daha kolay yapabileceklerini belirterek, “Her geçen gün terör örgütleri su gibi doğal kaynakların erişimini kontrol ederek ve bunları bir silah olarak kullanarak, kaynak kıtlığını daha da şiddetlendiriyor. Özellikle geçim kaynakları için doğal kaynaklara bağımlı olan kişilerin yaşadığı bölgelerde, kaynak kıtlığı arttıkça, bu kaynakları kontrol edenlerin güçleri de artıyor” dedi.

Raporda, “İklim değişikliği Çad Gölü bölgesinde yerel toprak ve su rekabetinin artmasına neden olan kaynak kıtlığını körüklüyor. Bu rekabet de, toplumsal gerginlik ve hatta şiddet içeren ihtilafları körüklüyor. Bu kaynak kıtlığı aynı zamanda birçok kişinin geçim kaynağını eritiyor, yoksulluk ve işsizliği artırıyor ve nüfus göçlerine yol açıyor. Boko Haram bu kırılgan ortamda güç kazanıyor. Bazı durumlarda terör örgütleri yerel nüfusun desteğini almak için devletin boşluğunu temel hizmetler sunarak doldurmaya çalışıyor. İklim değişikliğinin etkileri şiddetlendikçe, kimi devletler giderek meşruiyetlerini korumakta zorlanacak” deniliyor.

Haberin Devamı

Su ve gıda kıtlığını kullanıyorlar

İklim değişikliği, kırılgan ve zayıf ülkelerin üzerindeki baskıyı artırıyor ve terör örgütlerinin büyümesine yol açıyor.

İklim değişikliği, terörist yaratmıyor ancak terörizmin daha serbestçe gelişebileceği ve faal olabilecekleri bir ortam yaratıyor.

Terör örgütleri halkları kontrol etmek için su ve gıda kıtlığını kullanıyor.

İklim değişikliği insanların geçim kaynaklarını yok ederek, terör örgütlerinin örgütlenmesini kolaylaştırılıyor, insanları daha savunmasız kılıyor.

İklim açısından kırılgan olan Çad Gölü, Guatemala, Suriye ve Afganistan’da terörizm, ayaklanma ve organize suçlar artıyor.