Gündem ‘İlahi adaletten kaçılmıyor’

‘İlahi adaletten kaçılmıyor’

01.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

DİSK Genel Başkanı Türkler’i öldürmekten yargılanan, dava sürerken 19 yıl Türkiye’de kaçak yaşayabilen, sonunda da ‘zamanaşımı’ndan ceza almadan kurtulan Ünal Osmanağaoğlu öldü. Türkler’in kızı Soydan Milliyet’e konuştu: Ne üzüldüm, ne sevindim

‘İlahi adaletten kaçılmıyor’

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler cinayetinin faili olarak yargılanan, ancak zamanaşımı nedeniyle cezalandırılamayan Ünal Osmanağaoğlu önceki gece tedavi gördüğü özel bir hastanede öldü. Osmanağaoğlu’nun ölüm haberi üzerine babasının mezarına çiçek bırakan Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan, “Siyasi iktidarların afları yetmiyor; önemli olan ilahi adalettir” dedi.
DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980’de evinin önünde çapraz ateşe tutularak öldürüldü. Başlatılan soruşturma sonucunda Osmanağaoğlu, Aydın Eryılmaz, Abdulsamet Karakuş ve İsmet Koçak hakkında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 2 No’lu Askeri Mahkemesi’nde Aralık 1980’de dava açıldı. İddianamede, Osmanağaoğlu ve suç ortaklarının “Ahaliyi ayaklandırarak birbirini öldürmeye sebebiyet vermek” suçundan cezalandırılması talep ediliyordu.

Yıllarca park işletti
Ancak Osmanağaoğlu, kayıplara karıştı. Eryılmaz ve Karakuş 12’şer yıl ağır hapse çarptırıldı. Koçak ise beraat etti. Osmaağaoğlu 19 yıllık firarının ardından 1999’da Kuşadası’nda yakalandı. Osmanağaoğlu’nun kardeşinin kimliğini kullandığı ve yıllardır bu kimlikle Kuşadası’nda Milli Park işlettiği ortaya çıktı. Yargılama sürecinde 14 Nisan 2003’te Osmanağaoğlu’nun beraatına karar verildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de bu kararı bozdu. Ancak, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, beraat hükmünde direnme kararı aldı. Dosyanın gittiği Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise hükmün bozulmasına karar verdi.

Zamanaşımından düştü
Yeniden başlayan yargılama süreci neticesinde ise 1 Aralık 2010’da davanın zamanaşımından düşürülmesine karar verdi. Türkler’in avukatları ise suçun “insanlığa karşı işlenen suçlar” kapsamında olduğunu belirterek dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.
Osmanağaoğlu’nun 12 Eylül döneminin ülkücülerinden Abdullah Çatlı, Haluk Kırcı, Oral Çelik gibi isimlerle birçok eylemde de adı geçiyordu. Osmanağaoğlu’nun bu grubun etkili isimlerinden olduğu, Çatlı’nın ölümünün ardından onun yerine geçtiği de iddia ediliyordu. Osmanağaoğlu bugün Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Haberin Devamı

‘Bir buket çiçek’

Haberin ardından babası Kemal Türkler’in mezarına bir buket çiçek bırakan Nilgün Türkler Soydan, Milliyet’e konuştu. Soydan, “Siyasi iktidarların afları yetmiyor, önemli olan ilahi adalet. Ne üzüldüm ne sevindim. Demek ki ilahi adaletten kaçılmıyormuş. Kardeşimle birlikte babamı ziyaret ettim. Mezarına bir buket çiçek bıraktım” dedi.
Ailenin avukatı ve Türkler’in yakın arkadaşı Rasim Öz de “Ölünün arkasından konuşulmaz ama bence keşke ölmeseydi de adalet cezasını verseydi. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi davayı zamanaşımı nedeniyle düşürdü. Ama ben insanlığa karşı işlenmiş bir suçun zamanaşımı olmaz diye AİHM’ye götürdüm. AİHM süreci devam ediyordu” diye konuştu.