Cadde 'İletişimin en iyi yolu müzik'

'İletişimin en iyi yolu müzik'

20.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nijerya kökenli Amerikalı müzisyen Iyeoka, şiir ve şarkılarıyla okur-yazarlığın önemine dikkat çekiyor. Sanatçı, eserlerini okuyanların farkındalığını artırmayı hedeflediğini söyledi.

İletişimin en iyi yolu müzik

Türk müzikseverlerin yakından takip ettiği Iyeoka Okoawo, Türkiye turnesinin üçüncü organizasyonu için geçtiğimiz hafta Marmaris’teydi. ‘Simlpy Fallin’ şarkı-
sıyla müzik listelerini alt üst eden Okoawo’yla keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

- Eczacılıktan müziyenliğe uzanan kariyeriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Eczacılık eğitimi alırken müzikle de ilgileniyordum. Şiirler yazıyor ve sahneye çıkıyordum. 10 yıl kadar sağlık sektöründe çalıştım. Aradan geçen 20 yıl sonunda elimde bu alandaki tecrübelerim ve müzik kariyerim var.

- Müzisyen, şair, aktivist ve eğitimcisiniz. Bu aralar neler yapıyorsunuz?

Kültürel araştırmalara meraklıyım. Beş yıldır ülkenizi ziyaret ediyorum, kültürünüzü anlamak, dilinizi duymak ve şarkılarınızı bilmek bu şekilde mümkün. Dünya genelinde katıldığım turlarla da müzikleri inceliyorum, birbirimizden çok şey öğreniyoruz.

- Aslen Nijeryalı’sınız ve geleneklerinize bağlısınız. İnsanlarınız için neler yapıyorsunuz?

Haberin Devamı

Ülkemle sıkı bağlarım var. Bu ay Boston’daki NAMSA’dan (Nijerya-Amerika Derneği) bir mektup aldım. Bana kültürel elçi ödülü vermek istediklerini söylediler. İnsanlar yıllardır yaptığım şeyi görmeye başladılar. Aynı zamanda Amerikan kültürünü iyi biliyorum; çünkü orada doğup, büyüdüm. Ödül, Babatunde Olatunji adına veriliyor. Kendisi, Amerikalı-Nijeryalı popüler bir sanatçı. Nijerya’nın pek çok yerel şarkısını dünyaya tanıttı, bunları ben de konserlerimde söylüyorum. Müzik,uluslararası iletişimin en önemli yollarından biri.

- Lyrics for Literacy (Okur-Yazarlık İçin Şarkı Sözleri) adında bir projeniz var. Hedefiniz nedir?

Bütün şiirlerin kaderi olduğuna inanırım. Bu projeyle yapmak istediğim, bütün şiirlerimi bir kitapta toplamak. Amacım, okur-yazarlığın ne kadar güçlü olduğuna dair farkındalık yaratmak; okumanın ve araştırmanın önemini vurgulamak. Dünyada ciddi bir yoksulluk sorunu var, Nijerya’da da öyle. Bunun en büyük nedenlerinden biri, okur-yazarlığın çok düşük olması. İnsanlar okumayı değil, konuşmayı tercih ediyor.

- Müzik tarzınız soul, R&B, rock ve cazı kapsıyor. Favoriniz hangisi?

Eğer kalbinizi hareketlendiriyorsa ve size ilham veriyorsa her türlü müzik benim favorim. Çok sevdiğiniz şarkılar, ritim ve melodinin harika karışımlarıdır.

- Sesinizi Nina Simone’a benzetenler var, aynı fikirde misiniz?

Haberin Devamı

Büyük bir iltifat. İnsanların sesimizdeki benzerliği yakalaması güzel. Bana
ilham veriyor.

- Blues’a yeni bir ritim kattınız...

Blues’a bayılıyorum. Hikayesinde mutsuz insanların kendilerini anlatması yatıyor. Araştırdığım müzik türleri arasında büyük bir yeri var. İnsanların hissettiklerini tecrübe edebileceğiniz bir tür. İçinde kendimize yer bulabileceğimiz bir müzik.

‘Saygı duyulmak istiyorum’

- İsminizin özel bir anlamı var. Biraz bahseder misiniz?

İletişimin en iyi yolu müzik


Kültürel bir geçmişe dayanıyor. Pek çok Nijerya isminin özel anlamları vardır. İyeko, ‘saygı duyulmak istiyorum’ anlamına gelir. Büyürken adımın anlamını biliyordum ve bu bana sorumluluk verdi.

- Yeni kitabınız hakkında neler söyleyeceksiniz?

Adı, ‘Soulmap Lifescript’. Şiirlerimi, şarkı sözlerimi ve yaratıcılık sürecinde yaşadıklarımı kapsıyor. Bu alanda ilerlemek isteyenleri cesaretlendiriyor. Umarım Türkiye’de iyi bir çevirmen bulup, sizlerle de paylaşırım.

- İki çocuğunuz var, hayat onlarla nasıl geçiyor?

Oğlum hayatının ilk iki yılını benimle turnelere gelerek geçirdi. Bu süreçte Türkiye’ye de uğradık. Bir de kızım var, ona hamileyken de gelmiştim. Şarkı söylemeyi ve kendilerini ifade etmeyi seviyorlar.

- Türkiye seyahatleriniz hakkında neler diyebilirsiniz?

Çok fazla mücadele vermenize rağmen, gayet iyi durumdasınız. Burada kendimi güvende hissediyorum. Her şeyin daha iyi olacağına inanan çok insanla karşılaştım. Bizlerin buradaki hayatı yansıtması gerektiğini düşünüyorum. Müzikseverlerin harika kulakları var.

Haberin Devamı

İletişimin en iyi yolu müzik