Gündem ‘İncirlik Üssü bizim için çok değerli’

‘İncirlik Üssü bizim için çok değerli’

27.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

DAEŞ’le mücadele kapsamında Doğu Akdeniz’de görevlendirilen USS George H.W. Bush uçak gemisi komutanları, Türkiye’nin örgütle mücadeledeki önemini vurguladı, ‘Türkiye ile dostluğumuz olmasaydı bu mücadeleyi yapmazdık’ dedi.

‘İncirlik Üssü bizim için çok değerli’

AA ekibi, DAEŞ’le mücadele kapsamında Doğu Akdeniz’de görevlendirilen, büyüklüğü ve kapasitesi nedeniyle ‘yüzen ada’ olarak adlandırılan USS George H.W. Bush uçak gemisini görüntüledi. Uçak Gemisi Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Kenneth Whitesell, ‘Doğal Kararlılık Operasyonu’ kapsamında Suriye ve Kuzey Irak’taki DAEŞ hedeflerine hava saldırıları düzenlemekle görevlendirildiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz’de hareket özgürlüğünü sağlama görevini de yürüttüklerini ifade eden Whitesell, “Bu görevleri 8 gündür yürütüyoruz. Başka operasyon yerlerine gidene kadar birkaç hafta daha burada olacağız” dedi. ‘Doğal Kararlılık Operasyonu’ kapsamında normalde günde 8-9 sorti yaptıklarını dile getiren Whitesell, bugüne kadar kaç hedefi vurduklarına ilişkin soruya, “Buna ilişkin bilgileri Katar’daki Birleşik Hava Operasyonları Merkezi’ne gönderiyoruz. Bu bilgiler, vurduğumuz hedefler orada değerlendiriliyor ve verilen hasarın ne olduğu orada belirleniyor. Henüz ne kadar hasar verdiğimize dair bir rapor almadık” yanıtını verdi.

‘Çok yardımcı oldular’

Whitesell, Türkiye ve ABD arasındaki dostluğun karşılıklı güvene dayandığını ve bunun hayati olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Türkiye yardım etmeseydi biz bulunduğumuz yerde Doğal Kararlılık Operasyonu’nu yürütemezdik. Türkiye, George H. W. Bush uçak gemisinden kalkarak kuzey rotasını izleyen uçakların prosedürel kontrolünden sorumlu. Türk hava trafik kontrolörleri bizi kuzey rotasında yönlendiriyor. Biz daha sonra güneye dönerek ya Suriye ya da Irak’a giriyoruz. Bunun kontrolü, bu ülkelere giriş hep Türkiye üzerinden oluyor. Türkiye şu ana kadar çok yardımcı oldu. Bazı kurallar var ve biz Türkiye’ye girmemize izin verilmeden önce bunlara uymak zorundayız ve uyuyoruz.” Uçak gemisinden kalkan uçaklara İncirlik’ten havalanan tanker uçaklarının katkı sağladığını aktaran Whitesell, “Normalde görev uçuşlarımız 4 ila 7 saat arasında sürüyor. Bu yüzden havada iki ya da üç kez yakıt ikmali yapıyoruz. Yakıt ikmali yapan tankerlerin çoğu da İncirlik’teki üsten kalkıyor” diye konuştu. Whitesell, İncirlik’teki üssün kendileri için hayati niteliği bulunduğuna işaret ederek, “Eğer bir nedenle tanker uçak kalkamazsa bu durumda biz uçaklarımızı İncirlik’e indiriyoruz. Türk kontrolörler çok yardımcı oldu. İncirlik’e inmemize izin veriyorlar ve oraya gidip ABD Hava Kuvvetleri kontrolüne girdiğimizde yakıt ikmali yapıyoruz. Bu üs bizim için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz’de Türkiye sınırlarının hemen güneyinde çalışmanın kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Whitesell, “Biz sadece NATO’da bulunan iki dost değil, aynı zamanda koalisyonda da dostuz. Daha da önemlisi DAEŞ ile mücadelemizde dostuz. Türkiye ile iş birliğimiz ve dostluğumuz olmasaydı bu mücadeleyi yapamazdık. Görevimizi yapmamızda Türkiye bizim için çok önemli. Türkiye’ye güvenmek zorundayız. Şu anda ilişkimiz çok iyi ve dostça” ifadelerini kullandı. Whitesell, Doğu Akdeniz’deki görevleri sırasında Rusya veya başka bir ülkenin donanmasına ait gemiyle karşı karşıya gelip gelmedikleri konusunda, “Buralarda bizi gölge gibi takip eden bir Rus gemisi var. Ama bu takip tamamen profesyonel ve rutin bir takip” bilgisini paylaştı. Whitesell, Akdeniz’de bulundukları bölgede diğer ülkelerin gemileriyle etkileşim olduğunu ancak bunun her zaman profesyonel, rutin ve manevralar bakımından güvenli bir durum olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türk fırkateyni eşlik etti

George H. W. Bush uçak gemisinin komuta subayı Albay Will Pennington da Türkiye’nin de içinde bulunduğu DAEŞ karşıtı koalisyonun operasyonlarını desteklemek için Akdeniz’de bulunduklarını hatırlattı. Türkiye ile ABD arasındaki iş birliğinin önemine değinen Pennington, özellikle İncirlik’teki hava üssünün ABD için önemli olduğunu vurguladı. Pennington, “Bu üs sadece deniz devriye uçaklarına hizmet vermiyor, aynı zamanda uçaklarımız planlanmamış iniş yapmak zorunda kaldığında iniş meydanı olarak da kullanabiliyoruz. Bu üs bizim için çok değerli” dedi. İncirlik üssünün devriye ve keşif uçaklarının uçuş sürelerini kısalttığına işaret eden Pennington, “Bu da bizim için kıymetli” dedi. Pennington, Deniz Kuvvetlerine ait TCG Heybeliada fırkateyninin de Amerikan uçak gemisine eşlik ettiğini söyledi.