Ekonomi 'İpek Yolu' için kervan hazırlığı

'İpek Yolu' için kervan hazırlığı

16.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye ile Çin arasındaki Modern İpek Yolu’nda Kervan Projesi başlatılması için görüşmelerde bulunduklarını belirterek, “10 araçlık bir konvoyun İpek Yolu orta koridorunda Türkiye’ye ve Avrupa’ya yük taşımacılığı gerçekleştirmesinin faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

İpek Yolu için kervan hazırlığı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a eşlik ettiği Çin gezisinin ardından, yaptığı görüşmeler, Pekin’de katıldığı Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu Üst Düzeyli Diyalog Altyapı Bağlantısı Bakanlar Konferansı ve gündemdeki projelere ilişkin, AA’ya değerlendirmelerde bulunan Arslan, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin orta koridor olarak da bilinen Modern İpek Yolu stratejisi, Türkiye ile Çin’i, Hazar Denizi ve Orta Asya ülkeleri üzerinden bağlamayı hedeflemektedir. Bu hat, Doğu-Batı ekseninde mevcut hatları tamamlayıcı, güvenli ve ekonomik bir güzergah. Anılan güzergaha yönelik olarak gerek yurt içinde gerekse bölge ülkeleriyle önemli altyapı projeleri gerçekleştirmekteyiz. Güzergahtaki eksik hatların tamamlanmasıyla Çin’den Avrupa’ya kesintisiz bir demiryolu hattı tesis edilmiş olacaktır.”

10 araçlık konvoy

Arslan, Çin ile imzalanan Karayolu Taşımacılık Anlaşması’na büyük önem atfettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Çinli mevkidaşımın da mutabık kalması halinde, Çin ve Türkiye arasında Kervan Projesi başlatılmasının ve bu kapsamda İpek Yolu orta koridorunda 10 araçlık bir konvoyun Türkiye’ye ve Avrupa’ya yük taşımacılığı gerçekleştirmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Bu deneme seferiyle güzergahtaki muhtemel sorunları, engelleri ve zorlukları tespit edebiliriz.”