Ekonomi ‘İş’ler açılıyor

‘İş’ler açılıyor

05.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi sonrasında yaşanan tasfiyeler işe alımları da etkiliyor. Eleman ilanları normale dönerken boşalan pozisyonların kamu yanında özel sektörü de hareketlendirmesi bekleniyor

‘İş’ler açılıyor

Türkiye’de FETÖ örgütünün darbe girişimi sonrasında kamu ve özel kurumlarda yapılan tasfiyeler işe alımda da hareketlilik yarattı. İşten çıkarılanların yerine yeni elemanların alınacak olması piyasayı yaz rehavetinden çıkardı. En büyük etki kamu sektöründe görülse de özelde de yansımaları hissediliyor.

Haberin Devamı

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (Peryön) Başkanı Sevilay Pezek Yangın, iş piyasalarındaki etkinin bugünden yarına ölçülebilmesinin çok mümkün olmadığını ancak hareketlenme gördüklerini söyledi. Yangın, “Bizler hükümetin çalışma yaşamına yönelik önlemler alacağına ve ekonomik göstergelerin düşmemesi için birçok planı birden hayata geçireceğine inanıyoruz. Gerektiğinde bu planların içinde aktif rol almak, katkı sağlamak önceliklerimiz arasında” dedi.

Liyakatın kendileri için yeni bir kavram olmadığının da altını çizen Yangın, “Yetkinlik bazlı değerlendirme süreçleri yıllardır hayatımızda. Kurumların insan yönetimi becerilerini geliştirerek, insan potansiyelinden en etkin şekilde faydalanmak önemli önceliklerimizden biri. Türkiye’nin insan potansiyelini etkin kullanabildiği oranda bilgi üreten ve ihraç eden, dünya markaları yaratan bir ülke haline geleceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yetenek önde

Sevilay Pezek Yangın, her zorlu adımı bir yenilenme fırsatı olarak görmek gerektiğine de işaret ederek, şunları söyledi: “Yetenek ve farklılıkların yönetimi yani çalışanların ırk, din, dil, cinsiyet, yaş gibi ayrımlara tabi tutulmadan potansiyellerine göre değerlendirilmesi ve geliştirilmesi önemli. Bizler deneyimlerimizi ne zaman gerekirse kamunun faydasına açabiliriz. Seçme ve yerleştirme süreçlerinde rasyonalite sağlayacak bir çalışmayı çok yeni hayata geçirdik ve kullanıma açtık. Yeteneğin sadece özel sektörde değil tüm çalışma yaşamında ön plana çıkarılması ülkemizin geleceğini değiştirir. Ben şu anda da kamuda çalışan çok yetenekli insanlar ve yöneticiler olduğuna inanıyorum. Önemli olan organizasyonlara uygun sistemleri kurmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak.”

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz da, gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Hareket bekleniyor

“Web sitemizde iş arayanlar ve işverenlerin trafiğini görebiliyoruz. Olayların hemen ertesinde yavaşlama oldu. İlk hafta belirsizlik yaşadık ancak ikinci haftasında normale döndük. Firmalar eleman alımına devam ediyor. Herkes biraz daha işlerine odaklanıyor. Böyle de olması gerekiyor. Geçen hafta itibariyle tekrar iş ilanı sayısı ve firmaların işe alım hareketleri olağan seviyesine döndü.

Haberin Devamı

Tasfiyelerin özel sektörde bir etkisini tam şu anda görmüş değiliz. Kamu bizi çok etkilemiyor. Henüz söylemek için erken ama bu yönde bir hareket olabilir. İş ilanları ve iş arayanlarda beklenmedik bir hareketlilik görülebilir.”

‘Her kurumun bir aksiyon planı olmalı’

Sevilay Pezek Yangın, böyle süreçlerde insan yönetimi profesyonellerine de şu aksiyon planı önerilerinde bulundu:

- “Farklılıkların yönetilebildiği, kişisel değerlere sahip çıkılan, ekip liderlerinin hoş görülü ve açık iletişimde olduğu ortamlarda çalışma verimliliğini yeniden inşa etmek daha hızlı oluyor.

- Her kurumun olağan dışı hallere yönelik bir aksiyon planını hazır bulundurmalı ve tıpkı deprem yönetmeliği oluşturur gibi şirket içinde uygulamaya koymalı.

- Tüm iletişim faaliyetlerinin dilinin yeniden değerlendirilmesi, olumlu, güven veren ve değerlere saygılı bir kurumsal dil oluşturulması önem taşıyor. Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan insanların uzman yardımı almaları çok önemli.

- Özellikle çok şubeli organizasyonlarda şubelerdeki operasyonel liderlerin güçlendirilmesi, kriz anındaki kararda yetkilendirilmesi, ademi merkeziyetçi bir yapıda yönetilmesi öneriliyor.

- Olağan dışı hallerde radikal karar ve aksiyonlardan uzak durulması gerektiği belirtiliyor. Hepimiz kabul ediyoruz ki, zor günler geçirdik. İnsan zorluklarla olgunlaşıyor, gelişiyor. Bu dönemecin insanları birleştirmek gibi bir etkisi olduğuna inanıyoruz. Yukarıda belirttiğimiz aksiyon planlarını kurumlarımızda uygulayarak hızlı bir iyileşme dönemi bekliyoruz.”