Gündem ‘IŞİD petrolden günde 1 milyon $ kazanıyor’

‘IŞİD petrolden günde 1 milyon $ kazanıyor’

24.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Hazine Bakanlığı’nın terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı David Cohen, dün Carnegie Endowment düşünce kuruluşunda örgütün finansal yapısını anlattı.

‘IŞİD petrolden  günde 1 milyon $  kazanıyor’

Cohen, IŞİD’İn Suriye ve Irak’ta ele geçirdiği rafinerilerde günde 50 bin varil petrol ürettiğini ve bunların satışından günde yaklaşık 1 milyon dolar kazandığını ifade etti. Cohen “Petrolü belirgin şekilde düşük fiyata, bazıları Türkiye’den gelen aracılara satıyorlar. Bu kişiler de petrolü yeniden satarak piyasaya sürüyor” dedi. IŞİD’in Irak’taki Kürtlere de petrol sattığını ifade eden Cohen, bunun da tekrar Türkiye’ye satıldığını söyledi. Esad rejiminin de IŞİD’den petrol almak için hazırlık yaptığını ekledi. Cohen, Türkiye ve Kuzey Irak yönetimlerinin IŞİD petrolünün sınırlarından geçmesini önlemek için çaba sarf ettiğini ancak bu alış verişin resmi ekonominin dışında kaldığı için satışı engellemenin zor olduğunu hatırlattı.

Fidyeden 20 milyon dolar
Cohen, IŞİD’in petrol satışlarının yanı sıra haraç, fidye, hayvan ve tahıl hırsızlığı, antika ve köle satışı gibi yöntemlere de başvurduklarını anlattı. IŞİD kontrolündeki bölgelerde örgütün ATM’den para çekenlerin elindeki paranın yüzde 10’una el koyduğunu, haraç vermeyen esnafın bombalarla tehdit edildiğini söyledi. El Kaide gibi örgütlerin aksine IŞİD’in gelirleri arasında bağışların küçük bir yer tuttuğunu hatırlatan Cohen örgütün gazeteci ve Avrupa vatandaşlarını kaçırarak topladığı fidyelerden 20 milyon dolar kazandığını ifade etti.