Siyaset ‘İslamist terör olmaz’

‘İslamist terör olmaz’

03.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkel, “İslamist terör ve terörün her türlü terörle mücadele, PKK da buna dahil, bu mücadelede yakın bir iş birliği içinde olmamız gerektiğini konuştuk. Özellikle yeni yılda, İstanbul’da ve Türkiye’deki diğer terör saldırıları nedeniyle Türkiye’nin çok büyük zarara uğradığını konuştuk. Hepimiz etkileniyoruz. Bu konuda daha yakın iş birliği içinde olma sözü verdik birbirimize” dedi.

‘İslamist terör olmaz’

‘2.2 milyar Euro’

Haberin Devamı

Merkel, mülteci sorunuyla ilgili şunları söyledi: “İki tarafın önemsediği bölgesel konulara değindik. Suriye, Irak konusu, mülteci konusu özellikle Türkiye için çok önemli bir konu aynı zamanda Almanya ve AB için de tabi ki önemli. Burada tekrar Türkiye’nin olağanüstü çabalar harcadığını belirttim. AB’nin vaad etmiş olduğu finans desteğinin en kısa zamanda akması gerektiğini ifade ettim. 2.2 milyar Euro verildi. Tabii ki somut projelere bu finans katkısının artması gerektiğini ifade ettik. Burada uluslararası düzeyde de sorumluluk üstlenmemiz gerektiğini ifade ettik Suriye konusunda. Burada siyasi görüşmelerin sürdürülmesini arzu ediyoruz. Örneğin Cenevre’de devam etmesi, Halep’te yaşanan üzücü olayların tekrarlanmaması için.”

Haberin Devamı

‘O ifade kullanılamaz’

Merkel’e yönelik FETÖ üyelerinin iadesine ilişkin sorunun ardından konuşan Erdoğan da, şöyle devam etti: “Özellikle bir şeyi vurgulamam lazım çünkü halkım da bu konuyu yanlış anlamış olabilir. Bir, ‘İslamist terör’ ifadesi ki bunu aslında ben Sayın Şansölye’ye de anlattım, bakın ‘İslamist terör’ ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. İslam’ın kelime anlamı barıştır. Dolayısıyla kelime anlamı barış olan bir ifadeyi eğer biz terörle yan yana getirirsek bu o dinin mensuplarını üzer. Burada biz DAEŞ’den dolayı kalkıp ‘İslamist terör’ü kullanırsak, bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım, çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız.”

‘Sürdüreceğiz’

“Sessiz kalırsak bunu kabul olur, ben şahsen bir Müslüman olarak, bir Müslüman cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Şu anda dünyada DAEŞ’a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok. Herkes işin lafında ama biz ise mücadelede kararlılığımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.”

‘Aralarında fark var’

Merkel, Erdoğan’ın tepkisi üzerine şunları söyledi: “Türkiye’deki insanlara şunu ifade etmek istiyorum. Din özgürlüğü benim için çok önemli ve demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya’da Müslümanların inançlarını özgürce yaşayabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Bizdeki Müslüman dernekleri de her türlü teröre karşı seslerini yükselttiler. Bu nedenle İslam ve İslamist arasında bir fark var. İnsanlarımızın Müslümanları takdir ettiklerini ve iş birliği içinde bu teröre karşı mücadele etmemiz gerektiğine inanıyorum.”

‘Adalet bakanlarımız görüşecek’

Soru üzerine FETÖ’ye değinen Erdoğan, “PKK, PYD, YPG neyse FETÖ de odur. Yani benim ülkemde devlete darbe yapacak ve bu darbe yapan eğer kalkıp Almanya’ya kaçıyorsa, Almanya’da barınıyorsa ve bunlara karşı Alman yönetiminin de haklısınız Adalet Bakanları birbirleriyle ilişki kurmak suretiyle belge, bilgi bunlar gönderilebilir. Ama biz ABD’ye de 85 koli belge, bilgi gönderdik hâlâ yargıdan çıkacak kararlar bekleniliyor. Biz aynı zamanda NATO’da beraberiz, iki dost, müttefik ülkeyiz bu konularda çok daha seri kararlar almak suretiyle inanıyorum ki ‘geciken adalet, adalet değildir’ anlayışını biz ters yüz edip bir an önce neticeye varırsak, isabetli olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

Merkel’den KHK yetkisi ve başkanlık çıkışı: Fransa ve ABD’yi kıskanıyorum

Almanya Başbakanı Angela Merkel, TBMM’ye gelişinde TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın tarafından karşılandı. Aydın, Merkel’i TBMM’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Merkel, PKK ile mücadelesinde Türkiye’nin yanında olduklarını belirtirken, bir süre önce sonlanan barış sürecine atıf yaparak, “Yeni bir barış süreci başlatılmalı” diye konuştu. Merkel’e, TBMM’yi ziyaretinde hükümet sistemi değişikliğini içeren anayasa düzenlemesi anlatıldı. Merkel, KHK çıkarma yetkisine vurgu yaparak bu yetkileri kullanan Fransız ve ABD’li meslektaşlarını kıskandığını kaydetti. Aydın ise Türk atasözü ile esprili bir yanıt vererek, “Kıskanma ne olur, çalış senin de olur” dedi. l ÖNDER YILMAZ, BAHAR ATAKAN Ankara

TBMM’yi ziyaret etti

‘İslamist terör olmaz’


Angela Merkel, FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminde meclisin zarar gören bölümlerini gezerek TBMM Başkanvekili’nden bilgi aldı.

‘Terörle mücadelede kararlıyız’

Türkiye’deki anayasa değişikliğiyle ilgili muhalefetin endişeleri hakkında görüşleri sorulan Merkel, “Ben kendi tarafımda şuna dikkat çektim. Özellikle bu kadar derin bir siyasi dönüşüm sürecinde güçlerin dağılımını teminat altına almak için çabaların sarf edilmesi gerektiğini ifade ettim. Referandum sürecinde AGİT gözlemcilerinin hazır bulunmasının iyi olacağını söyledim. Türk halkının Temmuz ayında savunduğu demokratik ilkelerin yeni siyasi sistemde sağlanması gerektiğinin önemli olduğunu söyledim. Muhalefet her demokrasi için önemli” dedi.
FETÖ mensuplarının Türkiye’ye iade edilmesi konusunda Almanya’nın ne gibi adımlar atacağının sorulması üzerine Merkel, “Biz terörle mücadele konusunda ve bu suçlara karşı mücadele konusunda kararlıyız, Türkiye’nin beklediği şekilde. Fakat bizim adım atmamız, önlem almamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor” diye konuştu.

‘Saygı duymalıyız’

Merkel, “Mahkemeler bu kanıtları değerlendiriyor. Almanya’da bazı mahkeme kararları var. Bazı koşullarda iadelerin yapılamayacağı yönünde. Adalet bakanlarımız bu konuda görüşmeler yapacak bundan sonra da fakat mahkemelerin ve bağımsız incelemelerin sonucuna saygı duymalıyız” dedi.

Almanya 143 kişiden üçünü iade etmiş

Merkel’in Türkiye ziyaretinde ana gündem maddesini, terörle mücadele, iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımı ve özellikle Almanya’da bulunan PKK, FETÖ, DHKP/C gibi terör örgütleri üyelerinin Türkiye’ye iadesine ilişkin talepler oluşturdu. Adalet Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye 2007-2016 arasında Almanya’dan toplam 143 terör örgütü mensubunun iadesini istedi. Rakamlara göre Almanya, biri Hizbullah, ikisi PKK’lı üç kişiyi Türkiye’ye iade etti. Almanya 115 kişinin Türkiye’ye iadesi talebini reddederken, 25 kişinin iade taleplerini henüz bir karara bağlamadı. l TÜRKER KARAPINAR Ankara