Siyaset ‘İsrail yanlışa ve yalnızlığa gidiyor’

‘İsrail yanlışa ve yalnızlığa gidiyor’

25.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Körfez ziyaretini tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarının olumlu geçtiğini dile getirdi. Erdoğan, Mescid-i Aksa konusunda ise “İbadetlerini yapmaya gelen Müslümanları teröristlerle eş tutmak büyük bir akıl tutulmasıdır. İsrail yanlışa ve yalnızlığa gidiyor” dedi

‘İsrail yanlışa ve yalnızlığa gidiyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’ı kapsayan iki günlük Körfez turunu tamamlayarak dün gece Ankara’ya geldi. Erdoğan, Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, şunları kaydetti:
YIKMAK KOLAY YAPMAK ZOR: Çok kritik bir döneme tekabül eden bu seyahatimiz son derece başarılı geçmiştir. İkili ilişkilerimizi, öncelikli olarak Katar krizini ele alma fırsatını bulduk. Elbette yıkmak kolay, yıkılanı yeniden inşa etmek ise her zaman çok zordur. Kral Selman ile siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki ilişkilerimizdeki güçlü ivmenin sürdürülmesi hususunu da değerlendirdik ve hemfikir olduğumuzu gördük.
EGEMENLİĞİ KORUNMALI: Katar’da Şeyh Temim ile yaptığımız görüşmeler de son derece verimli geçti. Yüksek Stratejik Komite’nin işleyişinden duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik. Şeyh Temim’e kriz döneminde sergilendikleri soğukkanlı tutumu takdirle karşıladığımızı ifade ettim. Katar’ın egemenlik haklarının korunması, gözetilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum.
AKIL TUTULMASIDIR: Mescid-i Aksa’ya yönelik İsrail’in uyguladığı kısıtlamalarının kabul edilemez olduğunu ifade ettik. Müslümanların ibadet hakkını yok sayan Mescid-i Aksa’nın kutsiyetini ihlal eden bu adımlar gerilimi daha da tırmandırmaktadır. İbadetlerini yapmaya gelen Müslümanları teröristlerle eş tutmak büyük bir akıl tutulmasıdır. İsrail bu tür hukuk tanımazlıklarla sadece kendine değil tüm bölgeye zarar veriyor. Mescid-i Aksa tüm Müslümanların gözbebeğidir. Kutsallarımızın ayaklar altına alınmasına sessiz ve tepkisiz kalamayız. Kudüs’ü muhafaza için kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın zirve dönem başkanı olarak bir kez daha İsrail’i hukuka ve yerleşik teamüllere ve insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum. Kimden gelirse gelsin şiddeti maruz görmediğimizi özellikle ifade ediyorum.
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ: (Katar’daki Türk Üssü konusunda) Üs konusu gerek Suudi Arabistan, gerekse Kuveyt’te gündeme gelmedi. Katar’da gündeme gelmesi tabii idi. Arabistan ile yaptığımız görüşmede ise beklentilerimizi özellikle gerek Kral Selman’a gerekse Veliaht Prens’e çok açık net bir şekilde ifade ettik. En önemli beklentimiz İslam dünyasında birliğin beraberliğin daim, kalıcı olması. Bunun yanında gerek Irak gerek Suriye’de toprak bütünlüğünü tehdit eden gelişmelere karşı durmamız gerektiğini de görüştük. Bu beklentilerimizin takipçisi olacağız.
HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ: İsrail Başbakan’ı Netanyahu’nun açıklamalarının kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Bunun, ne evrensel hukuka ne insan hakları beyannamesine ne inanç özgürlüğüne, hiçbir uluslararası altyapısı olan bütün bildirilere ters bir harekettir. Burada ibadetlerini yapmaya gidenlere orada yapılan özellikle gerek silahlı gerek sert muameleler ve bunların karşılığında da şehit olanların durumunu gördük. Acaba bu tür muamele farklı ülkelerdeki Yahudilere karşı yapılmış olsa tavırları ne olur. Biz ülkemizde bu tür olaylar olmasın diye her türlü tedbiri alıyoruz. Son dönemde maalesef birbirini ateşleyen Batı’nın değişik yerlerinde de benzer olayları görüyoruz. Ama Harem-i Şerif çok farklı. Buraya yönelik hepimizin bir sorumluluğu var. Bu BM’de gündeme gelecektir, BMGK’da da gündeme gelecektir. İsrail attığı bu adımlarla yanlışa gidiyor ve şunu da çok açık net söylüyorum yalnızlığa gidiyor.

‘S400 alımı niye endişe veriyor?’

Erdoğan, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’un Türkiye’nin S400 füze alımına ilişkin ‘Endişe verici olur’ açıklaması konusunda ise şunları kaydetti:
“Niye endişe versin. Her ülke kendi güvenliği için belli tedbirleri almak durumundadır. Bu güvenlik tedbirlerini nereden sağlarsa oraya yönelik de adımlarını atacaktır. Biz birçok kez ABD ile de bu görüşmelerimizi yaptık ne yazık ki bunları temin edemediğimiz için ister istemez biz S400’ler üzerinden bir planlama yaptık. Bununla ilgili de ilgili birimlerimiz görüşmelerini karşılıklı olarak yapıyorlar. Adımı da atacağız. Yani farklı silahlar kullanıldığı zaman endişe vermiyor S400 kullanıldığı zaman endişe veriyor, bu nasıl bir şeydir. Patriot kullanıldığı zaman endişe vermiyor mu? Bu tamamen karşılıklı olarak ortak üretim noktasında Türkiye olarak biz kiminle ortak üretime gidebilirsek burayı da tercih ederiz. Çünkü Türkiye artık geleceğine yönelik güvenlik noktasındaki bütün simülasyonlarını buna göre yapıyor. Yol haritamızı buna göre belirliyoruz. Zaten görüşmeler büyük ölçüde bitti.”

Katar halkından Erdoğan’a jest

Katarlılar, “Twitter”daki paylaşımlarıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkelerini ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Twitter’da, açılan “Katar halkı Erdoğan’ın gelişini kutluyor” başlıklı hashtag ülkede ‘trend topic’ oldu.

Diyalogla çözüm için mutabakat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Katar Emiri Al Sani ile görüştü. Erdoğan, ambargo uygulanan Katar yönetimine Türkiye’nin yanlarında olduğunu kaydetti. Erdoğan Katar ziyaretinin ardından yurda döndü. Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar görüşmelerinde, “Katar’a uygulanan ambargoyla başlayan krizin müzakere ve diyalog yoluyla çözümü için mevcut girişimlerin devam ettirilmesi hususunda mutabakat” sağlandı. Görüşmelerde İslam ülkelerinin birlik içinde hareket etmesinin ve ülkelerin egemenlik haklarının korunmasının önemi de vurgulandı. l ABDULLAH KARAKUŞ Doha

Ürdün Kralı ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doha’dan Ankara’ya dönüşü akabinde Ürdün Kralı 2. Abdullah’la telefonda görüştü. Kudüs’teki Harem-i Şerif’in tüm Müslümanlar için kutsal olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ürdün Kralı 2. Abdullah, can kayıplarına da yol açan gerilimin bir an önce son bulması için İsrail’in tepkiye yol açan kısıtlamaları kaldırması gerektiğini vurguladı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı olarak yayımladığı açıklamayla tüm dünyaya çağrıda bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, 1 Ağustos’ta İİT İcra Komitesi toplantısında da bu sorunun görüşüleceğine dikkati çekti. Erdoğan ve Ürdün Kralı 2. Abdullah, sorunun çözümü için ortak çaba harcama konusunda mutabık kaldı.

‘Görmez farklı bir görev istiyor’

Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in görevden ayrıldığına ilişkin iddialara ilişkin ise “Henüz böyle atılmış adım söz konusu değil. Fakat geleceğe yönelik sayın başkanın bu noktada farklı bir görevle devam şeklinde bir arzusu, bir talebi söz konusu. Bunu tabii sayın Başbakan’la görüşmek suretiyle verilecek bir karardır. Henüz sayın başkan görevinin başındadır. Ne istifa ne görevden almak böyle bir şey söz konusu değildir” dedi.