Cumartesi
17.01.2015 - 02:30 | Son Güncelleme: 10.02.2015-17:30

“İstanbul için özel bir yemek yapacağım”

İstanbul’da açılacak St. Regis otelindeki Spago restoranın ünlü şefi Wolfgang Puck “Özel yemek yapacağım İstanbul için. İstanbul’da baharat ve balıkta inanılmaz seçenekler var” diyor

Sitene Ekle

İLKER TOPDEMİR ilker.topdemir@milliyet.com.tr

İstanbul lükse doymuyor... Lüks mekanların son örneği St. Regis oteli olacak. Servis ve kalite deyince dünyada hemen akla gelen otellerden biri olan St. Regis, 1 Mart’ta Nişantaşı’nda da konuklarını ağırlamaya başlayacak. Üstelik içindeki Spago restoranla... Restoran, otelin teraslı alanında açılacak.

Tasarım harikası St. Regis otelini sizin için ilk ben gezdim, Spago restoranın sahibi ve 2 Michelin yıldızlı şefi Wolfgang Puck’la da röportaj yaptım.

Wolfgang Puck deyince bir dakika durmak gerekiyor! Yıllardır Oscar ödül törenleri için hem catering hem de tören sonrası Valinin Balosu adıyla anılan en önemli davetin yemeklerini yapıyor. Her sene Oscar töreni kadar Wolfgang Puck’ın yapacağı menü de çok konuşulur. Bu sene 20’nci yılı olacağı için kendisi de çok heyecanlı.

Onunla bir öğle yemeğinde, Los Angeles’taki Bel Air otelinin içindeki restoranında sohbet ettik.

Mottosu “ye, sev, yaşa”

Wolfgang Puck yemek yapmaya çok da küçük yaşta başlamış. Annesi Avusturya’da şeflik yaparken, o da hep yanındaymış.
14 yaşından itibaren farklı restoranlarda staj yapmış. 24 yaşındayken arkadaşlarının verdiği fikirle Avrupa dışına çıkmış ve ilk olarak 1973 ile 1975 arasında Amerika’da La Tour Indianapolis’te çalışmış. 1975’te Güney Hollywood’daki Ma Maison restoranın şefi ve ortağı olarak kariyerinde önemli bir aşamaya geçmiş. Ma Maison çok kısa sürede Hollywood yıldızlarının ve zenginlerinin uğrak noktası olmuş.

Güney Hollywood’un Sunset bölgesindeki Spago restoranla 1982’den beri yılın en iyi mekanı ödüllerini alan Wolfgang Puck seneler boyunca pek çok kez en iyi şef ödüllerine layık görülmüş. Spago dışında CUT, Vert, Wolfgang Puck at Bel Air, WP24 by Wolfgang Puck, Postrio, The Source ve Chinois Main restoranları Los Angeles, Las Vegas, Hawaii’de faaliyet gösteriyor. Ayrıca Londra, Dubai ve Bahreyn’de de şubeleri var.

Puck’ın mottosu “Ye, sev, yaşa”. Başlıca ilkesi ise yerel çiftçilerden alınan doğal ve taze ürünler kullanmak.

Peki Puck yeni restoranı için neden İstanbul’u seçmiş? Eşiyle birlikte Ali Koç ve eşinin misafiri olarak Göcek ve Bodrum’a gittiğini, İstanbul’da da kaldıklarını, Türkiye’yi çok özel bulduğunu ve restoran açma teklifi gelince de “Neden olmasın!” deyip karar verdiğini anlattı.

Yemeklerimizi ve şaraplarımızı çok beğenmiş. İstanbul’daki restoran için özel bir yemek yapıp yapmayacağını sordum. Çok net cevap verdi: “Spago tarzı bir özel yemek yapacağım İstanbul için. İstanbul’da özellikle balık ve baharatta inanılmaz seçenekler var. Umarım bize iyi sebze ve meyve getirecek çiftçiler bulabilirim.”

“Oscar menüsünde final muhteşem tatlılarla olacak”

Puck yiyeceğimiz tatlıyı yapmak için yanımdan ayrıldı. Bir süre sonra armut ve dağ meyveleriyle yapılmış, yanında dondurmasıyla inanılmaz bir tatlı geldi masamıza. Bir tatlı manyağı olarak çok mutluydum çünkü Puck’ın yaptığı bu tatlı henüz menüye bile geçmemişti.

Puck’la tatlı eşliğinde sohbetimiz sürerken laf Oscar’lara gelince sordum: Oscar törenleri öncesinde kimin kazanacağıyla birlikte yemeklerinizin ne olacağı konuşuluyor. Nasıl ve ne zaman karar veriyorsunuz menülere?

“Genellikle Oscar menüsüne
birkaç hafta öncesinden karar veriyoruz”
diye yanıtladı: “Sezondaki ürünlere göre
bir menü oluşturuluyor. Özellikle et, balık
ve kabuklu balık ürünleri yanında vejetaryen ve vegan olduğunu söyleyenler için de...
Tabii ki final muhteşem tatlılarla.
Ayrıca klasikleşmiş, Oscar’a özel çikolatalar ve somon füme bizim vazgeçilmezlerimiz.”

Bentley imzalı çok özel süit

Demet Sabancı Çetindoğan ile eşi Cengiz Çetindoğan, Türk turizmine çok büyük bir değer katarak St. Regis’i İstanbul’a getirdiler. Bu oteli ilk kez ben gezdim, fotoğraflarını çektim. Çetindoğan çiftinin kendi özel sanat koleksiyonundan bedri baykam ve Devrim Erbil gibi sanatçılara ait eserler odalara ekstra bir hava katmış. Toplam 104 oda ve 14 süitten oluşan otelde odalar 42 metrekareden başlıyor ve çoğu bütünüyle Boğaz manzaralı. Emre Arolat’ın tasarladığı, Marmara mermeri ve ceviz ağacıyla döşenmiş odalarda mimari eski İstanbul dokunuşlarıyla modernize edilmiş.

St. Regis otelinin en önemli
özelliği butler servisi olması.
Check-in’den odaya varışınız, bavulunuzun açılıp yerleştirilmesi, ütü servisi, rezervasyonların ayarlanması, oda servisi ve internette her türlü ihtiyacınızın karşılanmasına kadar her şeyle butler’ınız ilgileniyor. Tümüyle şımartılma üzerine kurulmuş bir sistem bu. Asıl bomba ise çok özel bir süit yapmaları. Otomobil markası Bentley ile ortak yaptıkları Bentley süit, anlatmakla olmaz, yaşamanız lazım diyebileceğim bir süit. Bir örneğini St. Regis New York’ta görmüştüm. Böylece Türkiye’de otelcilikte başka bir sayfanın açılacağını düşünüyorum.
Hazır olun, İstanbul’a yeni bir konaklama, eğlence ve lüks anlayışı geliyor.


Yorum Yazın
Gönder
©Copyright 2015 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.