Gündem ‘Kaçak tütünle mücadelede yeni yasa şart’

‘Kaçak tütünle mücadelede yeni yasa şart’

29.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 2014’de yüzde 20.7’ye kadar yükselen sigara kaçakçılığı devletin kararlı mücadelesi sonucu yüzde 11’e kadar gerilerken, bu kez yasa dışı açık tütün satışı patladı. 2015’in son çeyreğinde 2.2 milyar dal olan yasa dışı açık tütün satışı, bu yılın ilk çeyreğinde 4 milyar dala yükseldi.  Sadece idari yaptırıma tabi tutulan yasa dışı açık tütün satışında devlet yılda 2.5 milyar lira vergi kaybına uğradı.

‘Kaçak tütünle mücadelede yeni yasa şart’

Saha gözlemleri veson yapılan araştırmalara göre kısa bir süre öncesine kadar 6 bin olan açık tütün satış noktası, bu yılın kasım ayı itibarıyla yüzde 64 artarak, 9 bin 600’e ulaştı. Sadece İstanbul’da 1126 satış noktası bulunurken, 2015 yılının son çeyreğinde 2.2 milyar dal olan yıllık açık tütün pazar büyüklüğü 2016 yılının ilk çeyreğinde 1.8 milyar dal artarak, 4 milyar dala ulaştı. Yine aynı dönemde açık tütün kullananların oranı yüzde 80 artarak, 422 binden 633 bine yükseldi.

‘Caydırıcı ceza gerekiyor’

Açık tütün satışının kaçak sigara kadar zararlı olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken şunları söyledi: “Yasa dışı açık tütün satışının devletin vergi gelirleri ve kamu sağlığı üzerinde doğurduğu sakıncalar nedeniyle, Kanun’da idari yaptırıma tabi olan bir kabahat türü olarak değil şüpheye mahal vermeyecek şekilde bir suç olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Mevzuata aykırı olarak ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan veya satışa arz edenlerin 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak şekilde düzenleme yapılması caydırıcı olacaktır.”