Gündem ‘Kamulaştırma’nın 40 yıllık mağduru!

‘Kamulaştırma’nın 40 yıllık mağduru!

13.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’ya 1974’te yapılan ilk termik santral için 18 dönümlük zeytinliği kamulaştırılan Mustafa Sezer’in 300 ağacı da geçen hafta kesildi... Evi ve deposu da İstanbul- İzmir otoyolu projesi kapsamında kamulaştırılan Sezer, “Bu kadar zulüm olur mu?” diye isyan etti...

‘Kamulaştırma’nın 40 yıllık mağduru

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca’da yaşayan ve Kolin grubunun termik santral yapacağı için geçen hafta kestiği zeytinlikte 300 ağacı bulunan 66 yaşındaki 2 çocuk babası Mustafa Sezer’in, kimine göre dramı kimine göre ise şansızlığı diğerlerinden çok daha farklı oldu. Sezer’in kamulaştırmalarla karşılaştığı talihsizlikler, 1974 yılında, ilçedeki ilk termik santralin hafriyat çalışmaları yapıldığı sırada başladı. Ailesiyle birlikte yılların emeğiyle büyüttüğü 18 dönüm arazi üzerindeki zeytin ağaçları için kamulaştırma kararı çıktı. Termik santral için arazileri ellerinden alındı, zeytin ağaçları da köklerinden söküldü.

Yeniden fidan dikti
Buna rağmen yılmayan Mustafa Sezer, yakında bulunan boş arazilerine bir kez daha zeytin fidanları dikti. Mustafa Sezer, 13 dönüm arazisinde 40 yıldan bu yana ’Evlat gibi büyüttüm’ dediği 300 zeytin ağacı yetiştirdi. Bu kez, ilçede Kolin Şirketi’nin yapacağı ikinci termik santral için Mustafa Sezer’in arazisinin de içerisinde bulunduğu köylülere ait 390 dönümlük alan için Bakanlar Kurulu tarafından ’acele kamulaştırma’ kararı çıktı.
Sezer başta olmak üzere tüm köylülerin karşı çıkmasına rağmen en son geçen cuma günü, iş makinelerinin girdiği arazideki 6 bin zeytin ağacı köklerinden söküldü. Sezer’in, hasadını bile yapamadığı 300 ağacı da, iş makinelerinin kurbanı oldu.
Artık üretim yapabileceği arazisi kalmayan hepsi kamulaştırmaya giden Mustafa Sezer’in şansızlığı bununla da bitmedi. İstanbul- İzmir otoyolunun geçeceği güzergahta Yırca’da sadece Mustafa Sezer’in, ev ve deposu kamulaştırıldı. Sezer, önümüzdeki günlerde arkasına Karayolları otoyol işaretinin bile boyayla çizildiği evini ve deposunu terk etmek zorunda kalacak.

Kızılay çadırında yaşayacak
Gidecek bir yerinin olmadığını, artık eşiyle Kızılay’dan alacağı çadırda yaşamını sürdüreceğine söyleyen Sezer, olanlara yaşadıklarına isyan etti. 40 yıl önce ilk termik santral yapımı sırasında, kamuda kendisine iş sözü verildiğini anlatan Sezer, şöyle dedi:
“40 yıldır bekledim. Ne iş veren oldu, ne de arayan. 40 yıldır tırnaklarımla toprağı kazıyıp ‘bir bebek gibi, evlat gibi’ yetiştirdiğim zeytinlerimi yine söktüler. Şimdi de başımı sokup barınacağım evimi depomu elimden alıyorlar. Yetkililerden, derdime bir çare bulmalarını bekliyorum”

Haberin Devamı

‘Fidan dikmek ibadettir’
Kayseri’de Çevre Dostları Derneği üyesi kadınlar, hatıra ormanına bin fidan dikti. Grup adına konuşan Çevre Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülhanım Coşkun, “Bilimin, emeğin, inancın zaferine herkes inanır, sahip çıkarsa ülkemizin her yanı yeşil olacaktır. Fidan dikmek ibadettir. Bazı şeyleri şikâyet etmek yerine, ülkemiz için, geleceğimiz için bir fidan da siz dikin” dedi.
KAYSERİ DHA

Barolardan suç duyurusu
Türkiye Barolar Birliği (TBB), Yırca köyünde yapılan ağaç kesimi ile avukat Hasan Namak’a güvenlik görevlilerinin hukuksuz müdahalesi ve ‘kasten yaralama’ eylemlerini gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulundu. TBB’den yapılan açıklamada, “Türkiye Barolar Birliği, bu eylemleri gerçekleştirenler ve emir ve talimat verenler hakkında suç duyurusunda bulunmuştur” denildi. ANKARA Milliyet