Ege ‘Kan, acil değil sürekli ihtiyaçtır’

‘Kan, acil değil sürekli ihtiyaçtır’

29.05.2017 - 04:17 | Son Güncellenme:

Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, 6 ilde 7 kan bağışı merkeziyle bölgenin kan ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını ancak bağışların yetersiz olduğunu söyledi

‘Kan, acil değil sürekli ihtiyaçtır’

Türk Kızılay’ı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü JCİ, BSİ, DACH ve TÜV sağlık belgeleri ile dünya standartlarında hizmet veriyor. Ege Bölge Kan Merkezi sorumluluk sahasındaki 6 ilde (İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Muğla) 7 Kan Bağışı Merkezi ile faaliyetlerini sürdürüyor. Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, 2016 yılında 345 bin 435 ünite kan bağışı topladığını söyledi. “Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır” diyen Dr. Gök, vatandaşları düzenli olarak kan bağışında bulunmaya davet etti.

Haberin Devamı

2.141.765 ünite

Türk Kızılayı’nın güvenli kan temininde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefleyen “Ulusal Güvenli Kan Temini Programı”nın, Sağlık Bakanlığı adına ve gözetiminde, 2005 yılından günümüze, başarı ile yürüttüğünü belirten Dr. Gök, “ Bu programın amacı, Türkiye’nin kan ihtiyacı olan 2 milyon 750 bin ünite kanın “Gönüllü, bilinçli ve düzenli kan bağışçılarından” elde edilmesidir. Türk Kızılayı Güvenli Kan Temini Programı kapsamında 2016 yılında 2.141.765 ünite kan bağışı toplamıştır” dedi. Sorumluluk sahasında kan kullanan hastanelerin bünyesinde toplam 134 transfüzyon merkezi bulunduğunu belirten Dr. Gök, “Bölgemizde her kan grubundan yeterli kan stokunun olması için yıllık 400 bin ünite kan bağışına ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Trombosit aferezi

Trombositin kanamayı durdurma ve önleme amaçlı kullanılabildiği gibi ameliyatlarda ve özellikle kanser hastalarının tedavisinde de kullanıldığını belirten Dr. Gökay Gök, şu açıklamalarda bulundu: “Haftada iki işlemi aşmamak koşulu ile, yılda 24 kez aferez bağışı yapılabilir. Tam kan bağışının üzerinden ise 4 hafta geçmesi gerekir. Trombosit aferezi bağışına ihtiyacımız vardır.”