Genel Sağlık 'Kansere iyi geliyor'

'Kansere iyi geliyor'

18.06.2014 - 11:58 | Son Güncellenme:

Kayseri'deki bir konferansa katılan beslenme ve kanser konusunda 200’ü aşkın makalesi bulunan ABD'deki Emory Üniversitesi Medikal Onkoloji ve Hematoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Küçük, 'lycopen' maddesi içeren domatesin birçok kanser türüne iyi geldiğini söyledi.

Kansere iyi geliyor

ABD'de kanser araştırmalarını sürdüren Prof.Dr. Ömer Küçük, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi'nde 'Beslenme ve Kanser' konulu konferans verdi. Prof.Dr. Küçük, kanserin önlenmesinde en önemli konunun fiziki aktivite olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Bol yürüyüş yapmak, fiziksel aktivite olarak çok önemli. Vücut ağırlığının fazla olmaması gerekir. Bunun dışında beslenme de çok önemli. 'Beslenme' dediğimiz şey; fazla sebze ve meyve yemek. Şekerli ve unlu yiyeceklerden kaçınmak da önemli."

Daha önce 26 prostat kanseri hastayla domateste bulunan 'lycopen' adlı maddenin bulunduğu kapsüller vererek, kanser tümörlerinin küçülten araştırmayla adından söz ettiren Prof.Dr. Küçük, şöyle devam etti:

"Domates ayrıca over, böbrek ve meme kanserini de önlüyor. Daha önce yaptığımız araştırmalarda prostat kanserine karşı önleyici etkisini göstermiştik. Daha sonra yapılan araştırmalarda domatesin diğer kanserlerin önlenmesinde de faydalı olduğunu gördük. Örneğin; meme kanserinde faydası olduğu yayınlandı. Son zamanlarda hayvanlar üzerinde yaptığımız çalışmalarda domatesin aynı zamanda over kanserine ve rahimdeki miyopları önleyici etkisi olduğunu da gösterdik. Böbrek ve meme kanserine etkisi olduğunu da gösterdik."

Yazarlar